TEKST: Bonjour.ba/PR
DATUM OBJAVE: 21.5.2025.
Kako dani postaju topliji, prirodno je da nas sve češće zovu vanjski prostori, a bašta Bistroa Zdravo postaje savršen kutak za uživanje na suncu.
Ovdje možete osjetiti miris proljeća i ljeta dok uživate u tanjiru punom boja, tekstura i okusa. Za sve nas koji u vrućim ljetnim danima tražimo obroke koji će nas osvježiti i pružiti energiju, Bistro Zdravo nudi širok izbor laganih i hranjivih opcija.
Svježe salate, hranjive biljne zdjele, voćni smoothiji i domaći hladni napitci nisu samo ukusni, već i revitalizirajući. Ovi obroci njeguju tijelo, ali i umiruju dušu, vraćajući unutrašnji balans.
U sezoni kada prirodno želimo smanjiti unos teških jela i birati lakše, lako probavljive opcije, Bistro Zdravo nudi savršeno rješenje. Jelovnik bistroa temelji se na cjelovitim, biljnim namirnicama koje pružaju potrebnu energiju i vitalnost bez osjećaja težine.
S ovim jelima pripremamo tijelo za ljetne mjesece, pružajući mu potrebne nutrijente za održavanje ravnoteže i snage, uz maksimalnu lakoću. Bilo da uživate u laganoj salati uz lagani ljetni povjetarac ili osvježavajućem smoothieju na sunčanoj terasi, u Bistrou Zdravo svaki obrok postaje pravo iskustvo koje usklađuje vaše tijelo i um.
Produženo radno vrijeme: više vremena za sebe
U duhu pružanja još boljeg iskustva gostima i prilagodbe modernom načinu života, Bistro Zdravo je produžio svoje radno vrijeme četvrtkom i petkom – sada su vrata otvorena sve do 18 sati, umjesto dosadašnjih 16.
Ova promjena omogućava više fleksibilnosti svima koji žele pojesti zdrav obrok nakon posla, popiti smoothie nakon treninga ili se jednostavno opustiti u miru nakon užurbanog dana. Za mnoge goste koji ne stižu svratiti tokom uobičajenog radnog vremena, ovo znači dodatna dva sata mira, svježine i okusa.
Uživajte u zdravim receptima iz Bistroa Zdravo
Bistro Zdravo donosi bogatstvo inspirativnih, zdravih jela koja oduševljavaju svojom jednostavnošću, a istovremeno očaravaju bogatstvom okusa. U nastavku vam donosimo dva recepta koja savršeno odražavaju njihovu filozofiju – obroci koji su hranjivi, ukusni i lako se pripremaju, a svakim zalogajem pružaju potpuni užitak. Ovi recepti idealni su za tople dane, kada želite brzo, a opet zdravo rješenje za obrok.
Zucchini noodles u krem sosu sa gljivama
Lagan, zasitan obrok idealan za tople dane.
Sastojci :
1 šolja indijskih oraščića (potopljeni)
5 sušenih gljiva
Sok od pola limuna
Himalajska so i biber po ukusu
2 tikvice (spiralizirane u “noodles”)
Malo maslinovog ulja
1 glavica crvenog luka
2 čehna bijelog luka
400 g svježih gljiva (po mogućstvu šampinjona ili drugih po izboru)
Priprema:
Pripremite krem sos. U blenderu pomiješajte indijske oraščiće (koji su prethodno potopljeni u vodi), sušene gljive, sok od limuna, himaljsku so i biber. Blendajte dok ne dobijete glatki kremasti sos.
Spiralizirajte tikvice kako biste dobili "noodles" (nudle). Ostavite ih sa strane. Zatim na tavi zagrijte malo maslinovog ulja. Dinstajte crveni i bijeli luk do zlatno smeđe boje. Dodajte svježe gljive i nastavite dinstati dok ne omekšaju i puste tekućinu.
Kada su gljive omekšale, dodajte kremasti sos u posudu s gljivama. Dobro promiješajte. Zatim sve prelijte preko svježih "noodles" od tikvica i sve dobro izmiješajte dok se sos ravnomjerno rasporedi.
Poslužite odmah, po želji pospite dodatnim začinima, svježim biljem I povrćem. Ovaj recept je lagan, osvježavajući i brz za pripremu, idealan za tople dane. Uživajte u kremastim "noodles" sa bogatim okusima gljiva i oraščića!
Aromatizirana granola
Zdrav i ukusan doručak ili užina koja će vas oduševiti bogatstvom okusa.
Sastojci:
300 g krupnih zobenih pahuljica
250 g orašida (ili mješavina orašastih plodova po izboru)
80 g sjemenki (bundeve, suncokreta, lanenih sjemenki, prema želji)
80 ml javorovog sirupa
60 ml kokosovog ulja (možete koristiti i biljno ulje po izboru)
1 kašičica muškatnog oraščića (ili 1 kašika cimeta ili rogača u prahu, po želji)
Priprema:
U velikoj zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke zobene pahuljice, orašaste plodove i sjemenke. Po želji, orašaste plodove i sjemenke možete lagano usitniti u sjeckalici, ali pazite da ne postanu previše sitni.
U zdjelu s suhim sastojicima dodajte javorov sirup i kokosovo ulje. Dodajte i začin po izboru, bilo da je to muškatni oraščić, cimet ili rogač. Dobro izmiješajte sve sastojke dok se ravnomjerno ne rasporede, a smjesa postane vlažna.
Prebacite smjesu na pleh obložen papirom za pečenje i rasporedite je u ravnomjernom, tankom sloju. Pecite granolu u prethodno zagrijanoj rerni na 170°C oko 20 minuta. Kada granola postane zlatno-smeđa i hrskava, izvadite je iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi. Nakon što se ohladi, prebacite je u staklenu teglu ili drugu hermetički zatvorenu posudu.
Aromatiziranu granolu možete poslužiti uz biljno mlijeko, jogurt, chia puding, ili je dodati na pečeno voće. Po želji, možete dodati grožđice, sušeno voće ili malo kikiriki putera za dodatnu bogatost okusa. Granola je savršen izbor za početak dana ili kao zdrava užina, a bogata je vlaknima, zdravim mastima i prirodnim zaslađivačima.
Foto: Bistro Zdravo PR
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!