TEKST: Arijana Bošnjak
DATUM OBJAVE: 5.4.2024.
Poželjeli ste transformirati prostor, ali bez velikih renovacija i beskrajnih radova koji će praviti nered mjesecima?
Ponekada je dovoljno tek nekoliko sitnih elemenata da prostor dobije potpuno drugačiju atmosferu i zablista u novom sjaju. Možda ćete izmijeniti jastučnice, slike na zidu ili unijeti nekoliko zlatnih detalja za dodatni glamur… što god napravili, shvatit ćete kako sitnice imaju veliku snagu.
Jedna od takvih brzih transformacija dogodit će se i ako u vaš dom unesete upečatljivu biljku koja dominira prostorijom. Unesite u vaš dom drvo koje će svojim zelenilom unijeti toplinu i dašak prirode u unutrašnjost. Birajte veće biljke za luksuzniji dojam i tipično mediteranski prostor koji se uz njih čini još viši i otvoreniji. Donosimo 4 vrste drveta za luksuzan interijer.
Fikus gumijevac (Ficus elastica)
Ovo je biljka poznata po svojim velikim, sjajnim listovima i debelim stabljikama. Tamnozeleni listovi djeluju profinjeno i uklapaju se u svaki prostor, a osim toga doprinosi i kvaliteti zraka u prostoriji kao prirodni filter.
Drvo smokve (Ficus lyrata)
Drvo smokve, poznato i kao violinistička smokva, ističe se svojim velikim listovima koji podsjećaju na violinu. Ona preferira difuznu svjetlost i redovito zalijevanje kako bi zadržala svoj elegantni i grandiozni izgled.
Foto: @villagaura
Foto: @detuinenvan
Drvo palme (Areca palmata)
Palme poput vrste areca, stvorene su za unutrašnjost. Karakteriziraju je vitki i paperjasti listovi i tanke, uspravne stabljike. Njihova sposobnost filtriranja zraka čini ih popularnim izborom za interijere, kao i vibrantna zelena nijansa listova koja prostor čini vedrim i prozračnim.
Drvo crne masline (Olea europaea)
Drvo crne masline je zimzelena biljka s tamnozelenim lišćem i plodovima masline. Ona preferira sunčana mjesta i dobro drenirano tlo, a svakom će interijeru pokloniti pravi mediteranski šarm.
Foto: @theoldyew
Foto: @hereandwest
Foto: @contempee
* * *
Naslovna fotografija: @brookewagnerdesign
TEKST: Bonjour.ba/PR
Postoje ona mjesta gdje dan počinje sporije, uz miris kafe i pogled na zelenilo dok vas konobari, s osmijehom već od ranih sati, pitaju želite li omlet s domaćim sirom ili nešto posebno po vašem izboru. Mjesta gdje doručak nije samo obrok, već ritual... i da, imamo mali insiderski tip.
Smješten svega desetak minuta od srca Mostara, to je mali gourmet raj za one koji znaju da dobar obrok može popraviti cijeli dan.
Bilo da dolazite na doručak s pogledom, poslovni ručak u bašti ili večeru uz čašu lokalnog vina, svaki obrok u restoranu hotela Buna nosi dozu pažnje i mirnoće koja se rijetko nalazi tako blizu grada.
Dok vas možda na prvu privuče elegancija obnovljenih prostora s historijskim pečatom iz austro-ugarskog perioda, ono što ostaje kao glavni utisak o kojem danas želimo pisati je restoran ili preciznije rečeno: gourmet doživljaj.
Doručak koji ne preskačete čak ni na brzinu
Ovdje doručak nije „s nogu“. On je ritual. Početak dana uz lokalne sireve, domaći hljeb, svježe voće i kombinacije koje bude i najuspavanije. Naša preporuka? Lagana pileća salatica kao savršen balans između osvježenja i energije, a mali trik s dodatkom narom daje jelu ono nešto zbog čega ćete je poželjeti i sutra. Idealno za one koji planiraju poslovni sastanak, ali i za one koji žele samo tiho jutro uz kafu i poglede na zelenilo.
Ako imate sreće da ga uživate u vrtnoj restauraciji, pogled će vam pasti na čuveni bunski dolap za navodnjavanje koji i danas neumorno okreće ritam rijeke i smiruje svaki misao. Uz šapat vode i šolju kafe, dan počinje onako kako biste željeli da teče… lagano, autentično…
Tokom doručka, pored raznovrsne ponude zdravih i slanih jela, gosti često biraju brownie kolač onaj pravi, s dubokim ukusom kakaa koji daje dodatnu energiju za dan koji slijedi.
Ručak koji spaja tradiciju i gourmet twist
Kada stigne podne, restoran postaje prava pozornica. Ručak u hotelu Buna je spoj hercegovačke tradicije i savremene kulinarske ponude. Jelo koje je s razlogom privuklo našu đažnju je rižoto sa sipom. Kremast, intenzivan, savršeno začinjen…
Kozice se često nađu na tanjirima gostiju koji žele nešto laganije, dok je za one koji ne gravitiraju morskoj hrani tu pasta s piletinom. Jednostavna, aromatična i uvijek siguran izbor.
Ake pitate šta lokalci najčešće preporučuju, odgovor je prilično jasan: “Najbolja riba? Probajte je upravo ovdje.”
Nakon ručka koji spaja tradiciju i savremene okuse, bilo bi šteta preskočiti desert. Iako svaki kolač na meniju nosi pažljivo birane sastojke i prepoznatljiv šarm domaće poslastice, kolač od datulja posebno se izdvaja jer je bogat teksturom, sladak i idealan kao završni ton obroka.
Diskretna preporuka? Ne čekajte da nestane. Često se naručuje i za ponijeti, a za one koji biraju bezglutenske opcije, posebno se izdvaja kolač s makom, koji se savršeno sljubljuje s čašom Villa Sandi Prosecco Millesimato.
Večera uz vino i šapat rijeke
Kada se svjetla smire, večera se seli u intimni dio restorana, gdje svaka čaša vina dolazi s pričom, a svaki tanjir sa stilom.
Lokalna vina i lagani obroci kreiraju savršen kraj dana… bez žurbe, bez buke, samo uz osmijehe konobara koji znaju da vam treba još minut mira.
U večernjim satima, dok se atmosfera smiruje, često naručeni izbor je crumble od jabuka uz kuglu sladoleda. Topao, hrskav i taman toliko sladak da zaokruži večeru u najnježnijem tonu.
Insider tip
Zvuči kao kliše, ali vjerujte ovdje osoblje zna. Ne samo koji je desert najfotogeničniji, već i koji je riblji specijalitet tog dana dobio poseban touch iz kuhinje. Oni vas neće zatrpati informacijama, ali kad pitate: „Šta biste vi danas naručili?“ dobit ćete preporuku koja (još) nije na društvenim mrežama, ali bi mogla postati vaše novo omiljeno otkriće.
To je ona vrsta usluge diskretna, topla i instinktivna. Takva da se osjećate kao da ste već tu bili, iako ste prvi put došli u restoran.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!