TEKST: Marija Perić
DATUM OBJAVE: 21.1.2022.
Pri prvom pogledu na fotografiju babke koju je objavila Mirna Dizdarević Rogić, znali smo da i sami moramo iskušati ovaj recept.
Kruh u formi pletenice isprepleten čokoladnim namazom zvuči kao idealna poslastica za druženja i sa ekipom, ali i obitelji.
Kako pripremiti ovaj slastan, mekan (i fotogeničan) desert, otkriva nam Mirna u nastavku.
***
Iako će vam trebati malo više vremena za babku, vjerujte mi, vrijedi svake sekunde.
Sastojci:
Priprema:
Brašno, sol, kvasac i šećer stavite u zdjelu samostojećeg miksera (ako nemate samostojeći mikser možete i ručno). Bitno je da mikser ima nastavak sa kukicom, za tijesta. Dodajte jaja i vodu, te na srednjoj brzini mutite dok se sastojci ne sjedine. Lagano dodajte puter, par kockica odjednom, miksajući i dalje na srednjoj brzini. Miksajte nekih desetak minuta dok tijesto ne dobije mekanu i glatku konzistenciju. Bit će ljepljivo, ali to je sasvim ok.
Drugu zdjelu blago pouljite, te pobrašnjenim rukama prebacite tijesto u nauljenu zdjelu. Pokrijte providnom folijom i stavite u frižider. Najbolje je da tijesto prenoći u frižideru kako bi bilo što mekše. Kada tijesto izvadite iz frižidera vidjet ćete da se diglo, ali ne previše, i to je isto u redu jer ćete tijesto još jednom ostaviti na sobnoj temperaturi da se diže. Tijesto ostavite sat vremena na sobnoj temperaturi kako bi bilo spremno za rad.
Tijesto prepolovite. Prvu polovicu stavite na pobrašnjenu površinu i razvucite u pravougaonik. Nakon toga premažite tijesto sa Nutellom (ili namazom po želji). Sa obje ruke tijesto srolajte u rolat. Krajeve malo pritisnite kako fil ne bi izlazio van. Uzmite oštar nož, te čitavom dužinom prerežite sredinu rolata, od jednog do drugog kraja. Isprepletite vašu babku tako što ćete sastaviti gornje krajeve kako bi vam bilo lakše da je formirate. Nakon toga, prebacite desnu polovicu preko lijeve, pa lijevu preko desne, i tako sve dok ne dođete do kraja. Izgledat će jako neuredno, i namaz će se lijepiti, ali ništa ne brinite. Prebacite pažljivo babku u tepsiju na papir za pečenje i pokrijte lagano prozirnom folijom. Ostavite sat do sat i pol kako bi babka narasla.
Ponovite ovaj postupak i sa drugim dijelom tijesta. Pećnicu upalite na 220°C, i pecite babku otprilike 25-30 minuta, dok ne dobije zlatnu boju. Ostavite samo malo da se ohladi prije nego što krenete uživati u ovom mekanom remek djelu.
Za video koji otkriva kako pripremiti desert, klik na post ispod.
***
Foto: Mirna Dizdarević Rogić
TEKST: Ada Ćeremida
Izgleda kao skulptura, a zapravo je multifunkcionalni stolić koji će osvojiti vaš dnevni boravak, spavaću sobu ili kutak za biljke.
Pronašli smo stolić koji je toliko simpatičan da bismo ga najradije imali u svakoj prostoriji. Njegovo postolje podsjeća na niz balončića, a dolazi ravno iz Sinsay ponude.
Njegov razigrani dizajn i nježno zaobljene forme ga čine idealnim akcentom u prostoru, a dostupan je u tri boje: klasična crna, koralno-narandžasta za one hrabrije i sofisticirana nude varijanta koja se lako uklapa u svaki interijer.
Ono što posebno volimo kod ovog komada je njegova svestranost, može poslužiti kao pomoćni sto uz fotelju, simpatičan noćni ormarić ili postolje za vašu omiljenu biljku ili svijeću.
Ako volite da vaš prostor ima mrvu neočekivanog šarma, ovaj bubble stolić je pravi izbor. Savršeno se slaže s minimalističkim, boho ili eklektičnim stilovima, a zahvaljujući kompaktnim dimenzijama, ne zauzima puno prostora, ali svakako privlači poglede.
Foto: @delight.stories
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!