TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 4.7.2013.

Bh. dizajnerica je predstavila finalne fotografije    Prije nekog vremena smo vas odveli u Gordanin atelje i proveli kroz backstage snimanja resort 2013. kolekcije u njezinom potpisu. Kolekciju su predstavili manekeni Lucija Jelčić i Josip Tabak, a na fotografijama se pojavljuje i dizajneričin sin Rade, što i ne čudi obzirom da je poznato da Gordana veliku inspiraciju crpi upravo iz svo

Fotografije su nastajale u Goraninom ateljeu koji se nalazi u Mostaru, te na karakterističnim lokacijama grada, a sve to u cilju kako bi se i kroz lokacije pokazale karakterističnosti i različitosti u kolekciji. Gordanin dizajn i u resort izdanju ne bježi od kvalitetnih materijala, a drago nam je bilo vidjeti i odjeću za muškarce koju je predstavio Josip. Uz favorit, dugu košulja-haljinu u crnoj boji, koja asimetrično završava ispod koljena, drago nam je da se i etnic detalj,i kao jedna od karakteristika Gordaninog dizajna, i dalje provlače kroz kolekcije što vidimo na bijelom kompletu s crnim prugama.

Pogledajte galeriju.

{gallery}2013_07/gordana{/gallery}

A.P.
Foto: via Gordana Zucić Official


Bonjour

Samo 5 koraka do najljepšeg balkona u zgradi i još miriše na ruzmarin!

TEKST: Ada Ćeremida

Samo 5 koraka do najljepšeg balkona u zgradi i još miriše na ruzmarin! Samo 5 koraka do najljepšeg balkona u zgradi i još miriše na ruzmarin!

Začinsko bilje je nova zamjena za cvijeće – jednako lijepo, a dvostruko korisno.

Urbanim balkonima udahnuta je nova doza šarma sve više ljudi zamjenjuje tradicionalno cvijeće mirisnim začinskim biljem koje ne samo da izgleda prelijepo, već i oplemenjuje svakodnevna jela.

Sadnja začina postaje kreativan način da se balkon pretvori u estetski privlačan, ali i funkcionalan kutak. Uz nekoliko tegli i malo sunca, vaš vanjski prostor može postati najdraže mjesto u domu.

 



Birajte začine koji vole vašu klimu
Ne vole sve biljke isto sunce i istu vlagu zato se odlučite za one koje će zaista uspijevati na vašem balkonu. Mediteranske biljke poput ružmarina, timijana i origana obožavaju puno sunca i suvlju zemlju, dok peršun, menta i vlasac više vole sjenovita mjesta i vlažniji supstrat.

 

 



Tegle neka budu i praktične i dekorativne
Umjesto plastike, birajte glinene, keramičke ili metalne saksije koje će izgledati efektno i ujedno pružiti biljkama potrebnu prozračnost.

 



Počnite skromno i sadite pametno  

Ne morate odmah zasaditi mini farmu odaberite 3 do 5 biljaka koje zaista koristite u kuhinji. Menta i bosiljak možda zvuče kao savršen duo, ali menta je invazivna i najbolje uspijeva kada ima vlastitu teglu. Grupirajte začine sličnih potreba kako biste olakšali njegu.

 



Redovno berite: zbog zdravlja biljke i ukusa  

Povremeno odrezati listić bosiljka ili grančicu ružmarina ne služi samo kuhanju redovna berba podstiče rast i grmolik izgled biljke. Ako ih pustite da rastu bez orezivanja, začini brzo počinju cvjetati i gube svoj intenzivan okus.

 



Iskoristite vertikalu: mali balkon, veliki efekat  

Ako imate malo prostora, igrajte na visinu. Zidni nosači za saksije, viseće tegle ili jednostavna ljestva-polica omogućit će vam da kreirate slojevit, vizualno atraktivan kutak. Osim funkcionalnosti, ovakav raspored daje posebnu estetsku dinamiku, idealno za vaš balkon, ali i za društvene mreže.
 

 

Foto: @ellosofficial


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!