7 stvari ključnih za razvoj harmoničnog i sretnog braka - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

7 stvari ključnih za razvoj harmoničnog i sretnog braka

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

LJUBAV & BRAK
1.6.2020.

Baš kao i brojne stvari u životu, osjećaj sreće i harmoničnosti u braku se uči i svakodnevno se ulaže u njega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bismo imali sretan bračni život, bitno je njegovati bliske odnose i prihvatiti partnera onakvim kakav jeste jer svatko od nas ima različita uvjerenja, mišljenja i gledišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno da i u najboljim vezama dolazi do svakodnevnih neslaganja, ali važno je pokazati trud oko provođenja vašeg zajedničkog vremena s partnerom, trenutaka u kojima se smijete, zabavljajte, dijelite i stvarate zajedničke uspomene jer sreća se nalazi u malim stvarima koje treba pronaći i njegovati.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anna Liesemeyer (@inhonorofdesign) on

Uz nekoliko korisnih podsjetnika na bitne stvari i usmjerenost na cilj i brak koji želite imati, ovo je vodič koji vam može itekako priomoći u tome.

PREDANOST

Nakon euforije oko vjenčanja i medenog mjeseca, slijedi period navikavanja na zajednički život gdje se trebamo potruditi da ostanemo posvećeni svojoj vezi. O zajedničkim ciljevima trebamo razgovarati zajedno sa partnerom i dogovoriti ih s razumijevanjem. Neki početni planovi možda će se morati izmijeniti zbog nepredviđenih okolnosti, ali trebamo biti spremni prihvatiti i ovaj dio bračnog života. Ne dopustite da loše navike stvaraju preduvjete za svađe ili nezadovoljstvo.  S vremena na vrijeme se potrudite i učinite da se partner osjeća posebnim, napravite njegovo omiljeno jelo, gledajte seriju zajedno, zagrlite ga u prolazu, pošaljite lijepu poruku, držite za ruku, plešite skupa... sve su to mali detalji koji jačaju vaš brak.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anna Liesemeyer (@inhonorofdesign) on

KOMUNIKACIJA

Prepoznavanje te činjenice ključno je za harmoničan život u braku. Imajući to u vidu, za parove je presudno da mogu izraziti svoje mišljenje bez svađe. Prihvatanje razlika i postizanje kompromisa dva su temeljna načela koja se ne mogu zanemariti u braku. Izdvojite vrijeme za kvalitetna druženja, razgovore sa partnerom, recite mu svoje sumnje, probleme, neka vaš partner bude utočište od opasnosti, nepovjerenja, nesigurnosti ili strahova. 

KRITIKA

Partner je naš najbolji prijatelj, savjetnik i upravo zbog toga je itekako važan način kako reagiramo na kritike koje nam uputi. Umjesto da se naljutimo, trebamo pokušati usmjeriti se na pretvaranje kritike u specifično promatranje koje je usredotočeno na razlog zašto smo uznemireni i vodi u pozitivan i produktivan razgovor. Kada vodimo dvosmjerni razgovor, to znači da oboje preuzimamo odgovornost za svoje vlastite postupke, riječi i spremnost da budemo odlučni u stvaranju uspješnog braka.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anna Liesemeyer (@inhonorofdesign) on

EMPATIJA

Pokazujući empatiju iznova potvrđujemo svoju ljubav partneru. Kada situacije postanu teške zbog ozljede, bolesti, smrti voljene osobe, gubitka posla ili drugog životnog izazova, trebamo se međusobno podržavati. To je period kada svoju potpunu pozornost trebamo darovati dragoj osobi. To će pomoći da se oboje osjećamo voljeno, cijenjeno, ali i da ojačamo odnos. Zagrljaj i riječi podrške bit će dovoljni da se stvori bliskost koja proizlazi iz tih nježnih trenutaka, a koja je presudna za dugotrajni brak.

UŽIVANJE U SVAKODNEVNIM I POSEBNIM TRENUCIMA

Cijenite život tako što ćete izdvojiti vrijeme za uživanje u posebnim, kao i običnim trenucima. Jednodnevni izleti i duža putovanja su divni načini da se odmaknete od ritma i izazova koji sa sobom nose stres. Prisjetite se svih posebnih prilika na kojima ste bili kao par i veseliti se budućim životnim avanturama.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anna Liesemeyer (@inhonorofdesign) on

FLEKSIBILNOST

Život uključuje mnogo nepredvidivih trenutaka, kako pozitivnih, tako i negativnih. Neke stvari u životu dogodit će se upravo onako kako ste planirali, ali neke možda i ne. Zbog toga trebate poraditi na fleksibilnosti. Obje strane moraju biti voljne pronaći se na pola puta, prihvatiti prepreke i nepredvidivosti događaja. 

HUMOR

Vrijeme koje provedete sa partnerom može imati terapijsko djelovanje jer ne morate razmišljati o stresnim trenucima i samo se prepustite osjećaju sreće. Bilo da skupa gledate humorističnu seriju, smijete se vašim internim šalama, humor će najbolje učvrstiti vaš odnos.
Vrlo lako je prijeći granicu i zato izbjegavajte bezukusne šale na račun partnera. Najbolji način da se to izbjegne jeste da vježbate zahvalnost i ne samo za velike geste, već i za male detalje. Zahvalite se i odvojite trenutak da prepoznate sitnice koje čine vaš zajednički život lijepim.

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno