4 joga poze za početnike uz koje ćete se opustiti i osloboditi stresa - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

4 joga poze za početnike uz koje ćete se opustiti i osloboditi stresa

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

POSAO & ŽIVOT
26.3.2021.

Uz užurban tempo današnjice, razne obveze i stresne događaje, naša produktivna energija se smanjuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo zbog toga smo u stalnoj potrazi za efikasnim načinima za ublažavanje tih anksioznih osjećaja, uključujući i nekoliko poza joge za opuštanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je joga fizička praksa, ona je također i emocionalna - njene blagodati za naše mentalno zdravlje su mnogostruke. Zbog svojih meditativnih aspekata, mnogi ljudi vježbaju jogu kako bi uklonili stres. Naime, ako niste imali priliku probati jogu jer niste sigurni u svoju fleksibilnost, snagu ili ravnotežu, korisno je znati da ne morate biti stručnjak da biste iskoristili neke njene prednosti oslobađanja od stresa.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Yukha Yoga (@yukhayoga) on

Poput meditacije jedna od najboljih stvari u praktikovanju joge je da ju možete raditi od kuće (ili bilo gdje drugo po tom pitanju), tako da je istovremeno jednostavna i dostupna svima. U nastavku smo izdvojili četiri poze koje smiruju i prizemljuju, a u kombinaciji sa disanjem Ujjayi Pranayama - dugim, dubokim toniranim udisajima kroz nos – one vam mogu pomoći da se odvojite od svakodnevnih stresora i ponovno se povežete sa sobom na potpuno novi način.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MELANIE 🚕 NYC (@headstandsandheels) on

LEŽEĆA LEPTIR POZA (SUPTA BADDHA KONASANA)

Zahtijeva da legnete na leđa, da se stopala dodiruju, koljena savijena te spuštena na obje strane stvarajući dijamantski oblik. Postavljajući dlan na srce i trbuh, osjetit ćete da vam se dah usporava. Dubljim disanjem u ovom položaju nervni sustav aktivirat će vraćanje mozga i tijela u stanje mirovanja. 

PLANINA POZA (TADASNA)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jessica Lee YOGA (@jessicalee.yoga) on

Da biste ušli u Tadasnu ili planinsku pozu, jednostavno raširite noge u ravnici kukova, glava gleda pravo i brada je paralelna s podom. Gornji dio tijela možete pozicionirati na nekoliko različitih načina, uključujući ruke u molitveni položaj ispred srca ili ruke na bokove, dlanove okrenute prema naprijed. Osjetiti nežno istezanje s ramena kroz vrhove prstiju. Budući da se ova poza izvodi stojeći, efekti prizemljavanja nogu u zemlji (posebno u travi) stvaraju trenutni smirujući efekt. Vizualizirajte korijenje koje sade noge u zemlji da osjetite uzemljenje ovog osnovnog položaja. 

ISPRUŽENI PSIĆ (ANAHATASANA)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by kaitlin (@kaitlinnkloss) on

Pokušajte sa Anahatasanom tako da se dignete na ruke i koljena, a zatim krenete prema naprijed da osjetite duboko rastezanje u gornjem dijelu leđa i ramena i dok držite kukove iznad koljena, pritisak tijelom vršite prema podlozi. Tijekom perioda ispunjenog stresom, na ovaj način dopuštate srcu da se stopi sa zemljom i osjetite smiraj dok duboko udišete punim torzom.

ZAVRŠNA RELAKSACIONA POZA (SAVASANA) 

Foto: rawpixel

Savasana se tradicionalno radi kako bi završili praksu joge zbog njenih restorativnih koristi. Za potpuno opuštanje, ležanje u Savasani je blag i dostupan način da se osjete prizemni i umirujući efekti joge. Da biste si napravili poseban ugođaj dok ste u ovoj pozi, predlažemo da stavite jastuk ispod koljena koji može ublažiti napetost u donjem dijelu leđa i omogućiti vam da se lakše opustite.

 ***
Naslovna fotografija: rawpixel.com
Tekst: Ilda Lihić-Isović

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno