TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 27.10.2014.

Kad se Ferhadijom uputite prema Baščaršiji, shvatite zašto Sarajevo često nazivaju gradom u kojem se susreće toliko različitih kultura. Šarolika povijesna podloga učinila ga je ambasadorom raznolikosti koja se očituje kroz arhitekturu, hranu, jezik, odjeću, pa čak i različite načine ispijanja kave, ups, kafe.

Fakultetske obveze su me na dva tjedna učinila stanovnikom ovog grada. Ta dva tjedna probudila su u meni vještine kakvima bi se mogli pohvaliti i Antonio Bourdain, Sherlock Holmes i Elizabeth Gilbert.
Ova reportaža će biti o svim onim divnim mjestima u Sarajevu koja morate posjetiti. Unaprijed se ispričavam što se na listi neće naći nijedna preporuka za dobru ćevabdžinicu (ali zato hoće za mnoštvo slastičarnica), isprika i što fotografije nisu baš najbolje kvalitete (nestrpljivost i (ne)mirna ruka su krivac tome) i što sam neke od zanimljivih destinacija u Sarajevu preskočila. No, njih ćemo čuvati za reportažu kojoj će vjerujem, radni naslov biti - Što posjetiti tijekom vašeg drugog posjeta Sarajevu?
No, krenimo redom.

Kad dođete u Sarajevo, ne možete, a da se ne prošećete sarajevskom špicom, poznatijom i pod nazivom Ferhadija. Ulica koja vodi od Vječne vatre, spomenika žrtvama Drugog svjetskog rata pa sve do Baščaršije, jedna je od najprometnijih ulica u Sarajevu. Ova šetnja pokazat će vam kako je to kada se sretnu istok i zapad, moderno i tradicionalno. Priča će započeti spomenikom koji se smatra dijelom kulturnog naslijeđa BiH, nastavit će se s mnoštvom caffea i slastičarnica od kojih svaka ima svoju priču, predivnom katedralom, mnoštvom modernih dućana, Markalom - gradskom tržnicom čiji izgled podsjeća na antičku arhitekturu, a završit će se bazarom, koji nam dočarava kako je u Sarajevu bilo nekada prije. Trgovine koje prodaju ručno izrađene komade od najkvalitetnije kože, suveniri koji pričaju prošlost grada, sarajevski sebilj, džamija Havadže Duraka koju karakterizira jedinstveno unutrašnje osvjetljenje i akustika, nasljeđe su koje datira iz 15.stoljeća i danas predstavlja nacionalne spomenike grada.

01

 

Tu su i nezaobilazni golubovi, ali i jedna slastičarnica koja se može pohvaliti najboljim baklavama na svijetu. Da, da, na svijetu. Riječ je o Baklava shopu koji u svojoj ponudi ima i baklave s pistacijama i različitim vrstama oraha koje, naravno, kušate uz domaći čaj. Dodajte tomu i zanimljiv interijer shopa i imat ćete osjećaj da ste otputovali u minula doba.  

02


Kad pričamo o slatkim slasticama, postoji još jedno mjesto u ovoj ulici koje će vas oduševiti svojim kolačima. Vatra. Slastičarnica smještena malo ispod Vječne vatre ima predivnu terasu i jako ukusne kolače. Jako. Koje da isprobate? Reći ću vam samo da ste ih pojeli previše u onom trenutku kada vam samo osoblje nakon narudžbe kaže da ste možda već unijeli malo previše šećera.

03


U blizini Vječne vatre nalazi se i jedan jako simpatičan caffe kojeg krase predmeti koji su rezultat godina i godina kolekcionarskog skupljanja. Zlatna ribica je već nazivana jednim od najljepših ugostiteljskih objekata na području bivše Jugoslavije, a bez lažne skromnosti vam možemo reći da je to caffe koji priča milijun priča. Kada uđete unutra, svi ti predmeti vam krenu privlačiti pozornost, a i sam toalet predstavlja zasebnu priču. Jesmo li spomenuli da ovdje kava dolazi sa cimetom, a voda u društvu kriške krastavca?
Arhitektura u Sarajevu je također jedna zasebna priča. Utjecaj Turske, Austrougarske, Mediterana i Srednje Europe ostavio je traga na građevinama u vidu kupola, zanimljivih motiva unutar istih, poluovalnih balkona koji prkose oštrini stambenih zgrada, velikih prozora i još viših svodova unutar stanova, zanimljivih antičkih ukrasa po građevinama, ali i na samoj infrastrukturi grada poput kamenih stepenica koje vam na trenutak daju osjećaj kao da se nalazite u nekoj skrivenoj mirnoj uličici u Italiji.

05


Tu su i mostovi među kojima je moj favorit, naravno - Eiffelov most, koji je prema nekim vjerovanjima dizajnirao sam gdin.Eiffel. No, bez obzira na istinitost ove tvrdnje, nećete moći ostati imuni na ljubavne poruke i lokote koji krase ovaj most. U blizini je i predivna Akademija likovnih umjetnosti i most Festina lente, čiji je naziv komentar za sebe. Most su projektirali studenti Akademije, Adnan Alagić, Amila Hrustić i Bojana Kanlić. Iako je Miljacka jedna od manjih rijeka u BiH, na njoj se nalaze više desetina mostova, a šetnja uz rijeku uz pečeno kestenje ili ukusne slastice iz trgovine Badem koja se može pohvaliti velikim brojem orašastih plodova obogaćenih različitim slanim ili slatkim dodacima će vam napuniti baterije nakon radnog dana.
Ako želite probati ukusne juhe ili jela s piletinom, onda vam preporučujem restoran Woki, koji se može pohvaliti simpatičnim interijerom (i njima su ljestve poslužile kao dekoracija) i ukusnom hranom po pristupačnim cijenama, a ako volite talijansku kuhinju (a tko je ne voli), preporučujem vam restoran Vapiano. Salate s tjesteninom, umaci, pizze i ukusne juhe pomiješane s mnoštvom začina čiji vam mirisi golicaju nepce i dok sjedite za stolom, kao i odličan interijer koji uključuje mnogo svijetla i zanimljivih fotografija sasvim su dovoljan razlog da probudite mini talijanskog gurmana u sebi.

06

A onda, ponovno slatkiši. Ovaj put uputite se u slastičarnicu Palma na Grbavici, čija je terasa dodatno ukrašena velikom fontanom, palmama, a u cijelu priču je uključen i klavir.
Noćni život je  također jedna od čari velikog grada. Mnoštvo pubova sa zanimljivim interijerom i eksterijerom poput puba Cheers ili City, razne diskoteke, rock svirke uživo i salsa večeri ponedjeljkom u Slozi zadovoljit će svačiji ukus, a tu su i različita modna događanja i promocije koje će druženje s vašim dragim prijateljicama učiniti još zanimljivije i ljepše. Doslovice.
Hotel Hecco pored Vječne vatre na samom vrhu ima restoran iz kojeg se pruža nevjerojatan pogled na cijeli grad. U takvom okruženju i ispijanje šalice toplog čaja dobije sasvim novu dimenziju. Idealno za vaš mini osobni oproštaj s gradom. 


43
Do narednog druženja, enjoy Sarajevo.

{gallery}2014_10/sarajevo{/gallery}


FOTO: ime i prezime


Bonjour

Otkrivamo tajnu svakodnevnog opuštanja – sve počinje i završava s ovim!

TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak | FOTO: Promo

Otkrivamo tajnu svakodnevnog opuštanja – sve počinje i završava s ovim! Otkrivamo tajnu svakodnevnog opuštanja – sve počinje i završava s ovim!

Zašto se neki ljudi svaki dan bude s osmijehom, dok drugi jedva čekaju da dan završi? Nije to samo stvar sreće ili okolnosti. Tačnije, sve počinje i završava s jednim jednostavnim, ali moćnim ritualom.



Tajna uživanja u svakom danu nije u nečemu kompliciranom, već u svakodnevnim stvarima koje, iako često neprimjetne, čine razliku između stresa i sreće.

 



Koji je to tajni sastojak? Otkrivamo ga kroz nekoliko jednostavnih, ali moćnih navika.

 




Prvi korak: Posvetite se sebi ujutro – uz Fontanu  

Nekad zaboravimo, ali najvažnija stvar koju možete učiniti ujutro je posvetiti se samo sebi. Jutro je vaše vrijeme.

Uzmite nekoliko minuta da osjetite mir, dok vam energija raste s prvim gutljajem Franck cappuccina s okusom Fontane. Zašto baš on? Novi okus, isti užitak! Ova kombinacija svježe mente i tamne čokolade bit će kao tihi poziv da se opustite i zaronite u dan. Bez buke, bez žurbe.





Na početku dana, kada je mir i tišina još uvijek prisutna, dopustite sebi da se potpuno usmjerite na sebe. Nemojte odmah razmišljati o svim obavezama koje vas čekaju. Napravite to vrijeme za meditaciju, jednostavno uživajte u tišini ili na trenutak zaronite u samoću. Svježina svakog gutljaja pomoći će vam da se resetujete i usmjerite energiju prema onome što vas čeka. To je prvi korak prema postavljanju temelja za ostatak dana.
 


Drugi korak: Napravite pauzu za uživanje – uz Bajaderu  

Ovdje dolazi trenutak koji mnogi zanemaruju, a zapravo je ključan. Pauza. Često se nađemo u petlji, kad misli ne prestaju i obaveze pritisnu. Uzmite tu pauzu, isključite sve oko sebe i dajte svom umu potreban predah. Bez krivnje. Bez osjećaja da ne radite nešto korisno. Čak i nekoliko minuta može napraviti veliku razliku. U tom trenutku, uz Franck cappuccino s okusom Bajadere, prepustite se uživanju.
 



Novi okusi osmišljeni su tako da zadrže karakteristike svojih čokoladnih uzora, a s okusom Bajadere otkrivate aromu nugata i prženih badema, čineći ovaj cappuccino pravim malim luksuzom u vašem danu.

 



Iako su obaveze stalno prisutne, važno je znati kako isključiti svoj um na nekoliko minuta. Isprobajte tehniku „mindfulness“. Dakle, potpuno se fokusirajte na to što pijete i osjećajte svaki gutljaj. Onda samo dišite i usmjerite misli na mir. Kad se opustite, mozak se resetuje, a stres nestaje.
 



Treći korak: Oslobodite se rutine – uz Griotte  

Ovdje ulazimo u fazu gdje ste već u svom opuštenom outfitu. Oslobodite se rutine i promijenite ritam. Taj je trenutak zapravo i najdragocjeniji. U udobnosti svog doma, dok uživate u Franck cappuccinu s okusom Griotte, vi ste u svom „elementu“. U tom trenutku, ništa vas ne ometa. Nema žurbe, samo vi i vaš cappuccino s okusom Griotte koji kombinira tamnu čokoladu s voćnim notama višnje, donoseći taj savršen balans slatkog i kiselog koji će vašim čulima pružiti pravo zadovoljstvo.
 

 

 

 



Ako želite, pokušajte sebi kreirati "obavezan" ritual u isto zadato vrijeme i isto mjesto. Uz cappuccino, upalite mirisnu svijeću ili samo uživajte u tišini i smanjenoj rasvjeti. Ovaj korak je bitan za vašu unutrašnju ravnotežu jer kad se potpuno opustite, vi ste u punoj snazi.


Gdje se mogu pronaći novi Franck cappuccino proizvodi?  

Svi su dostupni ne samo u maloprodaji, nego i u mnogim ugostiteljskim objektima i na Franck webshop - u. Možete uživati u toploj ili hladnoj verziji, sami ili sa društvom, prilagodljivo baš za svaki trenutak. Namijenjeni su svima koji znaju cijeniti pravi užitak! Uzmite pauzu, opustite se i dopustite svakom gutljaju da vam donese savršen trenutak.
 



Svaka sitnica koja vas podsjeća da se posvetite sebi, uzmete pauzu i oslobodite rutine, zapravo je ulaganje.

Kroz ove korake, ne samo da ćete podići energiju, već ćete naučiti kako se opustiti i uživati u malim stvarima koje čine dan posebnim. Naravno, s cappuccinom u ruci.
 

* * *  
Foto: Promo

FOTO: Promo


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!