Imamo recept za tjesteninu i salatu prepunu vitamina, a za pripremu je potrebno par minuta i par sastojaka
Tekst:Bonjour.ba, Promotivni članak
GOURMETRiba je izvor proteina, omega 3 kiselina, kao i vitamina, zbog čega se upravo ona nalazi na listi preporuka brojnih nutricionista kao namirnica koju bismo trebali uvrstiti u redovnu prehranu.
Prednost se daje plavoj ribi, prvenstveno zbog nutritivnih vrijednosti, a među njima zvijezda u kuhinji svakako je sardina.
Konzervirana sardina sadrži gotovo sve nutritivne vrijednosti kao svježa, pristupačna je i lako se priprema, zbog čega često nosi i naziv najkvalitetnije među ribama.
Uz proteine i omega 3 kiseline, sardina se preporučuje i zato što je bogata vitaminom D, koji nam je posebice potreban u zimskom periodu za izgradnju našeg imuniteta. Kako bismo vam pokazali da jela s ribom ne trebaju biti komplicirana ili skupa, izdvojili smo tri prijedloga kako sardine u konzervi poput Eva sardina još češće pripremati i učiniti ju novim omiljenim obiteljskim jelom.
Osvježavajuća salata sa sardinama
Nakon napornog radnog dana, želimo jela koja se brzo pripremaju i koja su nutritivno bogata. Pronašli smo upravo takav recept koji će zadovoljiti svačije nepce i nahraniti tijelo.
Sastojci:
- sol
- 1 žličica šećera
- 4 jaja
- 6 rotkvica
- 1 žlica konzerviranih kapara
- 3 žlice maslinova ulja
- 1 žlica ocijeđenog limunova soka
- 1 Eva sardina s limunom
- 150 g zelenih šparoga /mladog luka
Priprema:
Očišćene zelene šparoge stavite kuhati u kipuću vodu u koju ste dodali malo soli i šećera. Dok su još hrskave, ocijedite ih i ohladite pod mlazom hladne vode.
Zatim ih narežite, ukoso na duljinu 5 cm. Ako su deblje, možete ih prerezati po širini. Očišćene rotkvice narežite na tanke ploške. Jaja skuhajte u tvrdo, a zatim ih stavite u hladnu vodu kako bi ih lakše očistili od ljuske. Ako doma nemate šparoge, odlična zamjena je i mladi zeleni luk koji možete narezati na ploške. Na široki tanjur složite šparoge/mladi luk, zatim tvrdo kuhana jaja, pa na ploške narezane rotkvice. Sardine prerežite po pola i rasporedite po salati. Sve nakapajte maslinovim uljem kojem ste dodali limunov sok i kapare. Poslužite odmah s popečenim ploškama kruha.
Bruskete s kiselim krastavcima, ljubičastim lukom i sardinama
Filmska večer ili druženje s prijateljima? Bruskete su naš omiljeni finger food!
Na šnite baguette kruha debljine dva cm stavite po dvije Eva sardine, na njih tanko narezani ljubičasti luk te kisele krastavce. Ukrasite salatom poput rikole i malo peršina te uživajte u slasnom zalogaju.
Penne sa sardinama u crvenom umaku
Naš omiljeni duet vikendom – pasta, umak od rajčica + riba. Pronašli smo recept koji pastu i sardine pretvaraju u savršen sklad aroma, okusa i tekstura!
Sastojci:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 100 g luka
- 3 češnja češnjaka
- 1 pakiranje pasate (390 g)
- 200 ml pasirane rajčice
- 80 g zelenih otkoštičenih maslina
- 1 žlica ljute paprike
- 1 žlica kapara
- 1 Eva sardine u biljnom ulju
- 1 žlica nasjeckanoga peršina
- 400 g tjestenine (Penne)
- nasjeckani bosiljak
Priprema:
Na zagrijanom maslinovom ulju popecite nasjeckani luk da omekša.
Dodajte protisnuti češnjak, sjeckanu rajčicu, pasiranu rajčicu, ocijeđene i isprane kapare te masline narezane na ploške.
Umak pirjajte do 10 minuta, a zatim umiješajte na komadiće narezane sardine.
Prema potrebi posolite, poparite, pospite peršinom i poslužite preko skuhane tjestenine i pospite nasjeckanim bosiljkom.
***
Naslovna fotografija: pexels.com/Promo
Tekst: BONJOUR.ba/promotivni članak