Uspješni bh.glumac domaćin je ceremonije otvaranja 25. Sarajevo Film Festivala

EVENT
2.8.2019.

25. Sarajevo Film Festival bit će otvoren u petak, 16. 8., svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čast da vodi svečanost otvaranja jubilarnog izdanja Sarajevo Film Festivala dodijeljena je bosanskohercegovačkom glumcu Igoru Skvarici. Sarajevo Film Festival ulogu domaćina svečane ceremonije otvaranja svake godine prepušta uspješnim bosanskohercegovačkim filmskim umjetnicima mlađe generacije, sa željom da otkriva, podržava i promovira regionalne mlade filmske snage.Igor Skvarica, rođen u Tuzli 1986. godine, glumac je mlađe generacije koji gradi uspješnu pozorišnu, filmsku i televizijsku karijeru kako u zemlji tako i inostranstvu. Studij glume na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu upisao je u klasi Tatjane Šojić, a nastavio u klasi Ermina Brave i Džane Pinjo. Njegova diplomska predstava ‘’Džepovi puni kamenja’’ uvrštena je svojevremeno na redovni repertoar Sarajevskog ratnog teatra (SARTR), a gostovala je, između ostalih, na prestižnom festivalu studentskog teatra ITSelf u Varšavi.

Igrao je u predstavama Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici, Narodnog pozorišta u Sarajevu, MESS-a, Sarajevskog ratnog teatra (SARTR), Kamernog teatra 55 kao i Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.
Na velikom platnu debituje pojavljivanjem u dugometražnom filmu 'Čefurji Raus' Gorana Vojnovića, a potom ostvaruje značajne uloge u nagrađivanim filmovima 'S mamom' Faruka Lončarevića, 'Tužilac, Branilac, Otac i sin' Iglike Triffonove te 'Fearing in Sarajevo' Christophera Peditta koji je izabran u ovogodišnji takmičarski program Internacionalnog filmskog festivala u Madridu.
Među brojnim ulogama u kratkim filmovima ističu se one u filmovima 'The sign' Elene Veninove i Yone Rozenkiera koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu, 'Jama' Albana Ukaja, uvršten u takmičarski program ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala, te 'Dah' Ermina Brave, dobitnik Srca Sarajeva za najbolji kratki film na prošlogodišnjem Sarajevo Film Festivalu. Široj publici predstavio se igrajući u američkoj TV seriji 'Legends', dok je u regiji prepoznatljiv po ulozi u bh. sitcomu 'Konak kod Hilmije'

U prethodnim izdanjima Sarajevo Film Festivala uloga domaćina svečane ceremonije otvaranja bila je povjerena glumicama Amili Terzimehić, Zani Marjanović, Vanesi Glođo, Aleni Džebo i Mariji Pikić, te glumcima Albanu Ukaju, Erminu Bravi, Borisu Leru, Adnanu Haskoviću i Feđi Štukanu.

EVENT , 2.8.2019.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

BONJOUR.ba

Foto by:

Dzenat Drekovic

Podijeli:

Posljednje objavljeno