TEKST: Marija Perić
DATUM OBJAVE: 20.3.2020.
Recepti u nastavku će biti sjajni kandidat za pripremu zdravog i ukusnog doručka sa vašim najmilijima u narednim danima. Osim što ćete uživati u brzom spremanju, oduševiti će i vas i činjenica da u ovom doručku možete uživati bez grižnje savjesti.
Pored toga, sastoji se od zdravih namirnica koje će vam dati dovoljno energije za ostatak dana i naslikati osmijeh na licu vaših ukućana.
Uz ukusni zdravi tost, donosimo i dva recepta za doručak s jajima ali i recept za pripremu vlastitih granola pahuljica, a zašto ćete jedva čekati isprobati ove recepte, otkrijte u nastavku.
ZDRAVI FRANCUSKI TOST
Foto: unsplash.com
SASTOJCI:
8 kriški krupno narezanog kruha (od cjelovitog zrna)
4 velika jaja
1 šalica bademovog mlijeka
1/4 šalice soka od naranče
1 žličica ekstrakta vanilije
1 žličica cimeta
1/4 žlice muškatnog oraščića
1 kašika javorovog sirupa/meda (plus još za preljev)
2 žlice kokosovog ulja
PRIPREMA:
U velikoj zdjeli umutite jaja, bademovo mlijeko, sok od naranče, vaniliju, cimet, muškatni oraščić i javorov sirup/med. Polovicu smjese stavite u plitku posudu. Dodajte 4 kriške kruha odjednom i ostavite da se natapaju 2 minute sa svake strane. Ispecite na srednje jakoj vatri s kokosovim uljem 2-3 minute po strani ili dok se ne ispeku do željenog ukusa. Ponovite s preostale 4 kriške i preostalom smjesom jaja. Poslužite tost odmah uz javorov sirup/med, voće ili preljeve po izboru.
OMLET SA AVOKADOM I ZELJEM
SASTOJCI:
1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1/2 žlice kvalitetnog balzamičnog octa
1 šalica proljetnog zelja, rukole ili špinata
sol i svježa mljevena paprika
maslinovo ulje ili maslac, za prženje
4 jaja
1/4 šalice krem sira, na sobnoj temperaturi
1/2 zrelog avokada
1/4 šalice mikrozelenja (po želji)
sjeckani luk i cvjetovi luka, za ukrašavanje
PRIPREMA:
Ubacite zelje u tavu sa maslinovim uljem i octom; začinite solju i paprom. Stavite sa strane.
Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri. Nakon što je tava vruća dodajte dovoljno maslinovog ulja ili maslaca da lagano premažete dno. Umutite jaja i začinite sa solju i paprom. U tavu dodajte pola smjese jaja i uključite vatru na srednje nisku razinu i pržite otprilike 3-4 minute. Zatim jednim potezom prebacite jaje s velikom špatulom za kuhanje, pržite sa druge strane oko 1-2 minute, a zatim omlet prebacite na tanjur i ponovite s preostalim jajima.
Jednu polovicu omleta prekrijte s 2 žlice krem sira, a zatim razdijelite zelje i avokado na obe strane omleta. Po vrhu omleta pospite mikro zelenilo, nasjeckani vlasac, sitne cvjetove i malo više mljevene paprike.
GRANOLA PAHULJICE SA VOĆEM I JOGURTOM
Foto: unsplash.com
SASTOJCI ZA GRANOLU:
3 šalice zobenih pahuljica
1 šalica badema, grubo nasjeckanih
1 šalica nezaslađenog kokosovog brašna
1/3 šalice cijelog lanenog sjemena
1/3 šalice sjemenki bundeve
3 žlice chia sjemenki
2 velika bjelanjka
3/4 šalice javorovog sirupa/meda
1 žlica čistog ekstrakta vanilije
1 žličica solI
SASTOJCI ZA JEDNU ZDJELU ZA DORUČAK:
1/2 šalice pripremljene granole
3/4 šalice jogurta
1/2 šalice borovnica, ili bilo kojeg voća koje volite
med (po želji)
chia sjemenke (po želji)
PRIPREMA GRANOLE:
Pripremite granolu:
Zagrijte pećnicu na 275 stupnjeva. Na jedan veliki ili dva obična lima za pečenje postavite papir za pečenje.
U velikoj zdjeli kombinirajte zob, bademe, kokos, lanene sjemenke, sjemenke bundeve i chia sjemenke. U manjoj posudi ili mjernoj posudi za tekućinu kratko istucite bjelanjke dok ne postane pjenast. Umutite unutra javorov sirup, ekstrakt vanilije i sol. Umiješajte tekuće sastojke u suhe sastojke dok se ravnomjerno ne sjedine. Smjesu rasporedite na pripremljeni lim za pečenje te pomoću lopatice lagano pritisnite smjesu. Pecite dok ne dobiju zlatno smeđu boju i osuše se, okretajući lim jednom tijekom postupka, otprilike 1 sat i 20 minuta. Ostavite da se ohladi, a zatim slomite na grudice. Čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom i suhom mjestu. Dovoljno za oko 6 šalica.
PRIPREMA ZA DORUČAK:
Da biste pripremili zdjelu za doručak, stavite granolu, jogurt i voće u posudu. Po želji, za dodavanje slatkoće dodajte malo meda ili javorovog sirupa i/ili malo chia sjemenki. Granola se može poslužiti i s mlijekom za tradicionalni doručak s žitaricama.
SALATA SA JAJIMA
Foto: unsplash.com
SASTOJCI:
2–3 žličice avokada ili maslinovog ulja
2–3 jaja
1/4 šalice nasjeckanog crvenog luka
2–3 šalice zelja (špinat, kelj i sl.)
1/2 šalice pečene cvjetače ili pečeni slatki krumpir
1/3 avokada, narezana
microzelenje (po želji)
svježi kopar
morska sol i papar
PRIPREMA:
Zagrijte 2 žličice ulja u velikoj tavi na srednjoj vatri. Kad se zagrije dodajte luk i pirjajte oko 5 minuta. Dodajte zelje i pečenu cvjetaču i propirjajte da se sjedine. Pospite morskom soli. Kuhajte, često miješajući, 2 minute ili samo dok zelje ne počne venuti.
Prebacite povrće u zdjelu za salatu, a zatim u istu tavu ispecite dva jaja, dodajući malo više ulja ako je potrebno. Kuhajte jaja do željene konzistencije, začinite solju i paprom te stavite na vrh zelje. Pospite salatu sa mikro zelenilom, svježim koprom i narezanim avokadom. Po želji poslužite s više soli i papra.
***
Naslovna fotografija: unsplash.com
Tekst: Marija Perić
TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak
U samom srcu Sarajeva, gdje koraci odzvanjaju ritmom grada, smješten je Atelje 71, adresa koju modne entuzijastice već dugo znaju napamet.
Tu, među policama ispunjenim pažljivo biranim komadima, svakodnevnica Irme Saljević Krvavac poprima jedan poseban ton.
Bonjour je zavirio iza kulisa ovog prostora i otkrio šta stoji iza njene kreativnosti, ali i kako sitni rituali poput kockice Dorine u pravom trenutku čine dan ugodnijim.
Jutra nisu uvijek savršena. Neka počnu smireno, uz svjetlo kroz prozor, a neka uz zvuk alarma koji zvoni pet minuta prekasno. Irma ne vjeruje u jedno idealno jutro, ali vjeruje u male rituale koji joj olakšaju početak dana.
Dorina čokolada u torbi je obavezan detalj, neovisno o planu. Nema scenarija koji ne podnosi da se dan započne slatko.
Irma nam je otkrila da njeno idealno jutro počinje tek kada djeca odu u školu, a ona pripremi svoju prvu kafu. Uz novu epizodu omiljenog podcasta i prelistavanje modnih časopisa, dan lagano dobija svoj ritam, onaj koji je vodi ka timu, idejama i poslu koji iskreno voli.
Na putu prema Atelje 71, jednoj od najposebnijih shopping adresa u Sarajevu, Irma kroz ritam grada nosi i ritam svojih misli koje dijeli sa nama. Otkriva male trenutke predaha koje krade u sredini radnog dana.
Kada smo je pitali šta joj daje snagu da započne dan, Irma je bez razmišljanja rekla da je to dobra organizacija. Upravo se taj balans reflektuje u njenom radu, preciznosti u planiranju, ali i kreativnoj slobodi u dizajnu.
Dan u Ateljeu ne počinje na istovjetan način, nekad su to mirna jutra, nekad ubrzane pripreme za nove isporuke, a često i susreti s kupcima koji traže nešto posebno.
Irma nas vodi kroz prostor gdje stoje torbe njenog brenda Freya.
Inspiracija ne dolazi uvijek kada je zovemo, ali Irma nam je priznala da je ono što je najviše pokreće ideja. Kada jednom postavi koncept i podijeli ga sa svojim razvojnim timom, osjeti se energija, onaj prepoznatljiv trenutak kad svi znaju da su na pravom putu.
Irma Krvavac, osnivačica i kreativna direktorica brenda Freya i Emina Smaka, glavna urednica Bonjour.ba
Njeno obrazovanje na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, gdje je završila odsjek za slikarstvo i danas se osjeti u svakom potezu. Njena želja je prenijeti umjetnost u svakodnevni život, u predmete koje ljudi nose, koriste, žive s njima.
Svaka torba nosi trag njenog umjetničkog senzibiliteta, ali i razumijevanja života žena koje ih nose: praktične i posebne, nježne, ali snažne.
Na pitanje o samom početku kreativnog procesa, Irma je rekla da sve kreće kao slaganje puzzli. Okupi sve elemente koji je inspirišu: oblike, boje, funkcionalnost, reference omiljenih dizajnera i zatim ih pretače u vision board. Tek tada, kako kaže, pusti mašti na volju i prepusti se igri baš poput djeteta.
„Ponekad to izgleda kao od trnja do zvijezda,“ kroz smijeh nam je rekla Irma. Sve počinje idejom, a zatim slijedi razrada, izrada šablona, biranje materijala i niz prototipova.
Izrada šablona, kako nam je objasnila, često je najveći izazov u cijelom procesu. Nekada je potrebno više verzija da bi se stiglo do onog modela zbog kojeg „zaigra srce“.
Za Irmu svaki novi dizajn je prilika da se ispriča nova priča, a priče ne nastaju na silu. Potrebni su trenuci mira, predaha, poneki slatki zalogaj, baš kad se misao razbistri.
Zato Dorina kao mali, ali važan dio dana, često bude prisutna u tim behind the scenes trenucima kreativnog procesa.
Poseban odnos s kupcima nešto je što se ne može dizajnirati nego se iskreno gradi. Irma nam je rekla da joj najviše znači rečenica koju često čuje: „Ovo je savršeno, kao da ste je dizajnirali baš za mene.“
Upravo te riječi su potvrda da dizajn ima svoj dom u nečijoj svakodnevici.
Na pitanje kako izgleda njen savršeni trenutak odmora, Irma nije dugo razmišljala. Rekla je da je to potpuni mir, trenutak tišine bez buke i ljudi. Slijedi zagrljaj njene djece i prepričavanje njihovih malih dogodovština onih sitnica koje čine život i koje ne biste mijenjali ni za šta.
Dorina je za… onda kad žuriš započeti svoj dan pa zgrabiš par kockica na izlazu iz stana. Tu je kao predah nakon napornog dana, kao ono nešto slatko u gorkom trenutku.
Može i da bude mali znak pažnje, za velika i mala okupljanja, za minute potpunog mira, za dodatnu dozu veselja u danu.
Sve te situacije čine kockice života koje pamtimo. Neke su smiješne, neke lijepe i zabavne, a neke tužne ili neugodne, ali naše su. Upravo u takvim trenucima Dorina je tu da je podijelimo s dragim ljudima i da svaki događaj pretvori u malo slađe sjećanje.
Dorina je čokolada za svaku priliku, za svaki dan… Ma za uvijek!
Irmin dan nije strogo isplaniran, ali je ispunjen. Dok se kreira, smije, odmara ili planira nešto novo, Dorina je tu kao mali zalogaj koji u običnom trenutku donese slatku dozu inspiracije.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!