4 ideje za zdravi doručak s vašim najmilijima
Tekst:Marija Perić
GOURMETRecepti u nastavku će biti sjajni kandidat za pripremu zdravog i ukusnog doručka sa vašim najmilijima u narednim danima. Osim što ćete uživati u brzom spremanju, oduševiti će i vas i činjenica da u ovom doručku možete uživati bez grižnje savjesti.
Pored toga, sastoji se od zdravih namirnica koje će vam dati dovoljno energije za ostatak dana i naslikati osmijeh na licu vaših ukućana.
Uz ukusni zdravi tost, donosimo i dva recepta za doručak s jajima ali i recept za pripremu vlastitih granola pahuljica, a zašto ćete jedva čekati isprobati ove recepte, otkrijte u nastavku.
ZDRAVI FRANCUSKI TOST
Foto: unsplash.com
SASTOJCI:
8 kriški krupno narezanog kruha (od cjelovitog zrna)
4 velika jaja
1 šalica bademovog mlijeka
1/4 šalice soka od naranče
1 žličica ekstrakta vanilije
1 žličica cimeta
1/4 žlice muškatnog oraščića
1 kašika javorovog sirupa/meda (plus još za preljev)
2 žlice kokosovog ulja
PRIPREMA:
U velikoj zdjeli umutite jaja, bademovo mlijeko, sok od naranče, vaniliju, cimet, muškatni oraščić i javorov sirup/med. Polovicu smjese stavite u plitku posudu. Dodajte 4 kriške kruha odjednom i ostavite da se natapaju 2 minute sa svake strane. Ispecite na srednje jakoj vatri s kokosovim uljem 2-3 minute po strani ili dok se ne ispeku do željenog ukusa. Ponovite s preostale 4 kriške i preostalom smjesom jaja. Poslužite tost odmah uz javorov sirup/med, voće ili preljeve po izboru.
OMLET SA AVOKADOM I ZELJEM
SASTOJCI:
1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1/2 žlice kvalitetnog balzamičnog octa
1 šalica proljetnog zelja, rukole ili špinata
sol i svježa mljevena paprika
maslinovo ulje ili maslac, za prženje
4 jaja
1/4 šalice krem sira, na sobnoj temperaturi
1/2 zrelog avokada
1/4 šalice mikrozelenja (po želji)
sjeckani luk i cvjetovi luka, za ukrašavanje
PRIPREMA:
Ubacite zelje u tavu sa maslinovim uljem i octom; začinite solju i paprom. Stavite sa strane.
Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri. Nakon što je tava vruća dodajte dovoljno maslinovog ulja ili maslaca da lagano premažete dno. Umutite jaja i začinite sa solju i paprom. U tavu dodajte pola smjese jaja i uključite vatru na srednje nisku razinu i pržite otprilike 3-4 minute. Zatim jednim potezom prebacite jaje s velikom špatulom za kuhanje, pržite sa druge strane oko 1-2 minute, a zatim omlet prebacite na tanjur i ponovite s preostalim jajima.
Jednu polovicu omleta prekrijte s 2 žlice krem sira, a zatim razdijelite zelje i avokado na obe strane omleta. Po vrhu omleta pospite mikro zelenilo, nasjeckani vlasac, sitne cvjetove i malo više mljevene paprike.
GRANOLA PAHULJICE SA VOĆEM I JOGURTOM
Foto: unsplash.com
SASTOJCI ZA GRANOLU:
3 šalice zobenih pahuljica
1 šalica badema, grubo nasjeckanih
1 šalica nezaslađenog kokosovog brašna
1/3 šalice cijelog lanenog sjemena
1/3 šalice sjemenki bundeve
3 žlice chia sjemenki
2 velika bjelanjka
3/4 šalice javorovog sirupa/meda
1 žlica čistog ekstrakta vanilije
1 žličica solI
SASTOJCI ZA JEDNU ZDJELU ZA DORUČAK:
1/2 šalice pripremljene granole
3/4 šalice jogurta
1/2 šalice borovnica, ili bilo kojeg voća koje volite
med (po želji)
chia sjemenke (po želji)
PRIPREMA GRANOLE:
Pripremite granolu:
Zagrijte pećnicu na 275 stupnjeva. Na jedan veliki ili dva obična lima za pečenje postavite papir za pečenje.
U velikoj zdjeli kombinirajte zob, bademe, kokos, lanene sjemenke, sjemenke bundeve i chia sjemenke. U manjoj posudi ili mjernoj posudi za tekućinu kratko istucite bjelanjke dok ne postane pjenast. Umutite unutra javorov sirup, ekstrakt vanilije i sol. Umiješajte tekuće sastojke u suhe sastojke dok se ravnomjerno ne sjedine. Smjesu rasporedite na pripremljeni lim za pečenje te pomoću lopatice lagano pritisnite smjesu. Pecite dok ne dobiju zlatno smeđu boju i osuše se, okretajući lim jednom tijekom postupka, otprilike 1 sat i 20 minuta. Ostavite da se ohladi, a zatim slomite na grudice. Čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom i suhom mjestu. Dovoljno za oko 6 šalica.
PRIPREMA ZA DORUČAK:
Da biste pripremili zdjelu za doručak, stavite granolu, jogurt i voće u posudu. Po želji, za dodavanje slatkoće dodajte malo meda ili javorovog sirupa i/ili malo chia sjemenki. Granola se može poslužiti i s mlijekom za tradicionalni doručak s žitaricama.
SALATA SA JAJIMA
Foto: unsplash.com
SASTOJCI:
2–3 žličice avokada ili maslinovog ulja
2–3 jaja
1/4 šalice nasjeckanog crvenog luka
2–3 šalice zelja (špinat, kelj i sl.)
1/2 šalice pečene cvjetače ili pečeni slatki krumpir
1/3 avokada, narezana
microzelenje (po želji)
svježi kopar
morska sol i papar
PRIPREMA:
Zagrijte 2 žličice ulja u velikoj tavi na srednjoj vatri. Kad se zagrije dodajte luk i pirjajte oko 5 minuta. Dodajte zelje i pečenu cvjetaču i propirjajte da se sjedine. Pospite morskom soli. Kuhajte, često miješajući, 2 minute ili samo dok zelje ne počne venuti.
Prebacite povrće u zdjelu za salatu, a zatim u istu tavu ispecite dva jaja, dodajući malo više ulja ako je potrebno. Kuhajte jaja do željene konzistencije, začinite solju i paprom te stavite na vrh zelje. Pospite salatu sa mikro zelenilom, svježim koprom i narezanim avokadom. Po želji poslužite s više soli i papra.
***
Naslovna fotografija: unsplash.com
Tekst: Marija Perić