TEKST: Arijana Bošnjak
DATUM OBJAVE: 15.11.2023.
Blagdanska sezona sve je bliže i ideja za originalne i brzo spremne zalogaje nikada nije dosta.
Iz godine u godinu, u blagdansko vrijeme zasigurno razmišljate kako na unikatan i kreativan način pripremiti omiljene delicije, bilo da se radi od raskošnoj trpezi ili brzo spremnoj mezi za opušteno druženje s prijateljima.
Svaki od tih scenarija će savršeno upotpuniti charcuterie board pripremljen na kreativan i inovativan način koji će pričati o nadolazećoj sezoni. Danas smo izdvojili nekoliko različitih načina kako da pripremite platu s omiljenim vrstama sira i vašim gostima ponudite pravo malo kulinarsko remek djelo.
Razlog zašto je ovo mnogima omiljeni način spremanja hrane, jest činjenica da zahtjeva tek nekoliko sastojaka, a pri tome nisu potrebni sati pripreme niti upaljena pećnica. Svaka od ovih plata može biti spremna u trenu, a svojim raznovrsnim okusima oduševiti i ono najistančanije nepce.
Za pripremu je dovoljno nekoliko vrsta sira. Predlažemo da kombinirate sireve raznih tekstura i tvrdoće, od slatkastih do gorkih aroma. Možete birati klasike kao što su brie, cheddar, kozji sir infuziran raznim voćnim okusima… izbor je raznovrstan i mogućnosti za kombiniranje su neograničene.
Uz sir na platu dodajte razne vrste krekera, masline, marmeladu te razne vrsta voća koje tvori idiličan duo sa sirom.
U nastavku vam donosimo nekoliko videa s različitim idejama kako složiti platu. Možete ju začiniti s par grančica bora koji će prenijeti blagdansko raspoloženje na stol, a sir možete rezati kalupima za blagdanske kolače u oblicima poput božićnog drvca, zvijezda i sobova.
Osim toga, sve namirnice spremne za platu možete složiti u obliku bora ili blagdanskog vijenca pa uz odlične okuse na stolu imate i dekoraciju koja će privlačiti pažnju i mirisom i izgledom.
Pogledajte više ideja kako složiti blagdansku platu
* * *
Naslovna fotografija: @meri_foodie81
TEKST: Adelisa Mašić
Postoje mjesta kojima se rado vraćamo upravo zato što stalno donose nešto novo, a Backyard Sarajevo je jedno od tih.
Kafić koji je od samog otvaranja privukao pažnju svojim prepoznatljivom atmosferom i jasnom estetikom, ali i mjestom gdje se ponuda ne zaustavlja na 'standardnom'.
Ovog puta povod za dolazak bili su novi deserti, tačnije realistični kolači koji izgledom podsjećaju na voće, ali iznutra kriju slojevite, precizno balansirane okuse. 
Probali smo pistaciju i mango i upravo je taj momenat vizuelnog iznenađenja ono što vas prvo privuče. Na prvi pogled, desert izgleda gotovo identično pravom plodu: tekstura, boja i oblik su dovedeni do detalja.
No, tek kada ga prerežete, postaje jasno zašto su ovi kolači postali pravi mali hit. 

Pistacija je kremasta, bogata, ali ne teška, dok mango donosi svježinu i blagu kiselkastu notu koja lijepo balansira slatkoću. Ovo su deserti koji se ne jedu na brzinu, već polako, uz kafu i razgovor.
Drugi desert koji smo probali je čokoladni medo: vizuelno razigran, ali okusom vrlo ozbiljan. Riječ je o čokoladnom mousseu preko kojeg se, neposredno prije posluživanja, prelije topla crna čokolada. 
Taj trenutak kada se čokolada razlije preko deserta čini cijelo iskustvo još zanimljivijim, a kombinacija tekstura i intenzivne čokolade čini ga savršenim izborom za one koji vole klasične, ali bogate okuse.
Backyard ovim desertima potvrđuje da nije riječ samo o lijepom prostoru, već o mjestu koje pažljivo gradi svoju ponudu i prati savremene gastro trendove.
Ako ste već bili u Backyardu, ovo je dobar razlog za novi dolazak. A ako niste, ovi deserti su sasvim dovoljan povod da ga konačno dodate na svoju listu mjesta koja vrijedi posjetiti u Sarajevu.
Foto: Bonjour
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!