TEKST: Arijana Bošnjak

DATUM OBJAVE: 4.9.2023.

Vjerujemo da ste se svi našli u situaciji kada vas gosti iznenade svojim dolaskom i nemate vremena spremati omiljene delicije.


Tu će uvijek kao provjeren izbor dobro doći takozvana charcuterie board ili jednostavno mala meza na dasci koja će biti spremna u trenu.

Za ovaj kulinarski mozaik potrebno je tek par namirnica koje se često već nalaze na dohvat ruke u frižideru poput maslina, raznih vrsta sira i suhomesnatih proizvoda. Uz to dodajte i one neočekivane sastojke poput voća, marmelade i slanih krekera koji pokazuju da nekada stvarno treba spojiti nespojivo i ugodno iznenaditi nepce.

 



Za idealan spoj birajte grožđe, smokve ili sušeno voće i za kraj dodajte orašaste plodove koji će unijeti nove teksture i drvenaste note. Balans je ključan za slaganje idealne meze gdje će poigravanje slatkim, kiselim i slanim okusima donijeti neočekivani šarm ovako jednostavnom izboru hrane.


Vjerujemo da će vas ovih par videa inspirirati

 

@sarahhhrae Easy peasy sharkcoochie board. #charcuterieboard #charcuterie #howtocharcuterie #tutorial ♬ original sound - Sarah Rae Vargas
@cafecitocondaisy Such a yummy charcuterie board! ?? #charceuterie #charceuterieboard #cheeseboard #fyp #robertmondavivineyards #charceuterieboardnight ♬ Theme From New York, New York - 2008 Remastered - Frank Sinatra
@heb #charcuterieboard 101 with @feedmi ?. #heb #charcuterie #charcuterieboardsoftiktok ♬ Lazy Sunday - Official Sound Studio

* * *
Naslovna fotografija: @sarahashleym


Bonjour

Chef s Michelinovom zvjezdicom stiže u Sarajevo i donosi svježinu u restoran Amber

TEKST: Bonjour.ba - PR

Chef s Michelinovom zvjezdicom stiže u Sarajevo i donosi svježinu u restoran Amber Chef s Michelinovom zvjezdicom stiže u Sarajevo i donosi svježinu u restoran Amber

Sarajevo polako postaje nezaobilazna destinacija za ljubitelje fine kuhinje, a restoran Amber novi je dokaz tome.

Ovaj restoran, koji se nalazi u sklopu luksuznog Apeiro hotela, nakon pažljivo osmišljenog rebrandinga ulazi u potpuno novo poglavlje svoje priče i to pod vodstvom renomiranog kuhara Maria Mandarića, nosioca prestižne Michelinove zvjezdice.


restoran_amber2bonjour_ba

Od 15. novembra 2025., ljubitelji vrhunske gastronomije imat će priliku doživjeti prvo ekskluzivno degustacijsko veče novog jelovnika koji potpisuje upravo Mandarić


restoran_amber6bonjour_ba

Očekuje se jedinstveno iskustvo u kojem se spajaju tradicija i savremena kulinarska filozofija, autentični lokalni sastojci, sofisticirane tehnike i umjetnički pristup svakom tanjiru.

"Sarajevo ima nevjerovatan potencijal, bogatu gastronomsku tradiciju i publiku koja zna prepoznati kvalitet. Moj cilj je da kroz Amber donesem svježinu, kreativnost i da zajedno pomjerimo granice gastronomije u Sarajevu“, istakao je Mario Mandarić povodom svog dolaska.


restoran_amber1bonjour_ba

Rebranding restorana Amber rezultat je želje da se ovaj gastronomski prostor izdvoji kao nova kulinarska destinacija u Bosni i Hercegovini, mjesto elegancije i inovacije. 


restoran_amber3bonjour_ba

Novi vizuelni identitet, profinjena atmosfera i autorski meni najavljuju da će svaki detalj biti pažljivo promišljen i usmjeren ka potpunom užitku gosta.

 



Pored restorana Amber, Mandarić će biti zadužen i za kreiranje menija u Sans Cesse Bistrou, novom konceptu koji će u opuštenijem, ali podjednako kvalitetnom duhu, ponuditi moderan pristup svakodnevnoj gastronomiji.


restoran_amber4bonjour_ba

Za Sarajevo, ovo je više od dolaska jednog kuhara, to je korak ka novim kulinarskim standardima i potvrda da grad sve više zauzima mjesto na gastronomskoj karti regije.

 

Foto: PR


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!