TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 21.5.2020.

Datulje su super namirnica koja nosi brojne benefite za naše zdravlje. Ovo mekano i slatko voće, koje često nazivaju hurma, steklo je ovaj status zahvaljujući njegovim blagodatima. Daje dugotrajnu energiju, a bogata je željezom, vitaminima i mineralima.

Njena posebna teksture i aroma više je nego dovoljan razlog da datulja bude i vaš prirodni beauty trik za pomlađenu, zaglađenu i blistavu kožu. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ratih rachmayanti (@ratih_rachmayanti) on

KOJI SU BLAGODATI DATULJE ZA ZDRAVLJE? 

Sve datulje sadrže natrij i kalij koji pomažu u održavanju zdravog nervnog sustava i smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti. Također, datulje su bogat izvor bakra, magnezija, selena i mangana, a svi su oni važni za očuvanje zdravlja kostiju i sprečavanje osteoporoze. Visok sadržaj kalija čini ga idealnom namirnicom u pomoći snižavanja razine krvnog tlaka, a ovo su samo neki od razloga zašto da vašem jelovniku dodate malo prirodne slatkoće.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mohammad Usman Khan (@ukk.snaps) on

POVEĆAVA ENERGIJU

Datulja bi trebala postati vaš najbolji prijatelj jer je dokazano da unošenjem tri do četiri datulje dnevno možete povećati razinu energije. Prirodni šećeri u datuljama poput saharoze, fruktoze i glukoze su zaslužni za dodatni izvor snage.

HRANI KOŽU

Prije nanošenja hidratantnih krema i drugih preparata, važno je nahraniti kožu iznutra. Datulja je namirnica koja koži vraća sjaj i elastičnost, ali i pomaže ukloniti znakove starenja i smanjiti akne. Kako biste uistinu kroz svoj jelovnik uživali u prednostima koje će dobiti i vaša koža, pokušajte datule konzumirati što češće.

VAŽNA JE ZA ZDRAVLJE KOSE

Hrana uvelike utječe na zdravlje kose. Ako ste nestrpljivi u iščekivanju dugo željene dužine ili imate probleme sa suhom kosom datulje potiču cirkulaciju krvi u vlasištu, a samim tim i rast kose. Sve što trebate je biti uporni u uključivanju istih u svoje prehrambene navike. 

3 SLATKA RECEPTA S DATULJAMA

Datulje možete konzumirati same, a možete isprobati neke od ovih savjeta i recepata.

SAVJETI PLUS:

1. Datulje obogatiti s orasima, bademima, indijskim orasima, pekanima, tahinom, kikiriki puterom za ugodan međuobrok ili preliti čokoladom za slatki zalogaj.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Stefanie Anich ❣️ (@stefaniegoldmarie) on

2. Možete pomiješati narezane datulje sa žitaricama za doručak.
3. Također, datulje možete narezati i poslužiti uz jogurt od vanilije.
4. Sirup od datulja je prirodni zaslađivač koji možete dodati u gotovo sve svoje omiljene kombinacije, a može biti izvrstan preljev za palačinke. U nastavku vam donosimo recept kako ga napraviti.

SLATKI SIRUP OD DATULJA

SASTOJCI:

  • 6 datulja bez košpice 
  • 1 šalica tople vode
  • 1/2 žličice cimeta ili limunove korice
  • Po želji možete dodati prstohvat soli (za ukus karamele) ili kakao (za čokoladnu verziju).

PRIPREMA:

Datulje stavite u zdjelu i prekrijte vrućom vodom. Ostavite da se natapaju trideset minuta dok ne postanu mekane i kašaste. Zatim procijedite datulje, a vodu sačuvajte za kasnije. U blender dodajte datulje, cimet ili limunovu koricu, a možete dodati i malo soli ili kakao praha. Miješajte polako dodajući vodu u kojoj ste ih namočili. 
Nastavite dodavati vodu dok ne postignete željenu konzistenciju (oko 1/2 šalice vode). Smjesu prebacite u teglicu i držite u hladnjaku. Orginalni recept možete vidjeti ovdje.

Foto: @virtualvegan

PUDING OD DATULJA

SASTOJCI:

  • 100 g datulja
  • 2 banane (200 g)
  • 15 g kakao praha
  • 30 g chia sjemenki
  • Malo cimeta
  • 200 ml mlijeka
  • 1 vanilin šećer

PRIPREMA:

Sastojke staviti u blender i miješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Zatim, puding istresite u zdjelice, ukrasite sa svježim datuljama, orasima, cimetom ili po vašem odabiru. Recept smo pronašli ovdje.

Foto: @sweet_cooking_8

SMOOTHIE OD DATULJA

SASTOJCI:

2 smrznute banane 
2 žlice kokosovog mlijeka
3-4 datulje

PRIPREMA:

Sve sastojke smiksajte u blenderu. Dodajte preko cimet, crni susam, pahuljice od kokosa i nasjeckane datulje. Ovi recepti osim što su ekstremno ukusni i lagani za pripremu, vaše tijelo će uživati u ovakvoj proteinskoj bombi. Ovaj super ukusni recept smo pronašli ovdje.

Foto: @bismoothie

***

Naslovna fotografija: choosingchia.com
Tekst: Ilda Lihić-Isović


Bonjour

Donosimo recept: Ne trebate restoran da biste uživali u savršenoj krem supi od bundeve

TEKST: Adelisa Mašić

Donosimo recept: Ne trebate restoran da biste uživali u savršenoj krem supi od bundeve Donosimo recept: Ne trebate restoran da biste uživali u savršenoj krem supi od bundeve

S prvim hladnijim danima dolazi i ona sezona u kojoj se više zadržavamo kod kuće, tražimo udobnost i u hrani i u atmosferi.

Oktobar je idealno vrijeme za male, jednostavne rituale poput pripreme kremaste supe od bundeve.

 



Ne morate u restoran da biste uživali u savršenom jesenjem obroku. Ovu supu možete napraviti sami, brzo i bez previše komplikacija, a rezultat je jednako ukusan i vizualno primamljiv. 

 



Dovoljno je nekoliko osnovnih sastojaka, malo vremena i želja da u domu stvorite onaj topli, poznati miris koji podsjeća na porodične ručkove i mirne vikende.

 



Krem supa od bundeve idealna je za svaku priliku: lagani ručak, večeru s prijateljima ili onaj trenutak kad želite samo sebe počastiti nečim domaćim. 

 



Dok bundeva omekšava na laganoj vatri, kuhinja se ispuni mirisom koji najavljuje jesen. A kad je servirate uz pecivo, sjemenke bundeve i kap maslinovog ulja, dobijete savršen balans jednostavnosti i topline.

 



Ono što ovu supu čini posebnim je to što se lako prilagođava: možete joj dodati đumbir za svježinu, malo pavlake za puniji okus ili prstohvat cimeta ako volite da bude aromatičnija.

 



Svaka verzija ima svoj šarm i svaki put podsjeti koliko malo treba da uživamo u sezoni koja nas usporava i vraća jednostavnim stvarima.

Recept za krem supu od bundeve  

Sastojci:

  • 1 srednja bundeva (oko 1,8 kg)

  • 1 crveni luk (po želji ljubičasti)

  • 4–5 manjih paradajza

  • 1 glavica bijelog luka (ako je manja, uzmite dvije)

  • 2 crvene paprike (kapije)

  • 2 mrkve

  • Maslinovo ulje

  • So, biber, crvena paprika u prahu

  • 3–4 šolje povrtnog ili pilećeg temeljca

  • 1 mala šoljica pavlake za kuhanje (ili Creme Fine)

  • ½ kašičice kurkume

  • ½ kašičice đumbira u prahu


 



Priprema:

  1. Sve povrće operite, ogulite i narežite na krupnije komade.

  2. Posložite ga u tepsiju, dodajte maslinovo ulje, so, biber i crvenu papriku.

  3. Po želji, preko povrća možete staviti i navlaženi, lagano iscijeđeni komad papira za pečenje kako bi ostalo sočno.

  4. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 40 minuta, dok povrće ne omekša i lagano porumeni. Posljednjih 10 minuta skinite papir kako bi se gornji sloj karamelizirao.

  5. Pečeno povrće prebacite u šerpu.

  6. Dodajte temeljac, začine, pavlaku i izmiksajte štapnim mikserom do glatke, svilenkaste teksture.

  7. Vratite na laganu vatru, pustite da kratko provri i sjedini se.


Bundeva je nezaobilazna u svakoj jesenskoj kuhinji, a ova supa jedan je od onih recepata koji nas vraćaju jednostavnim stvarima. 

 



Domaća, hranjiva i puna okusa, savršena je za hladne večeri i podsjetnik da u kuhanju najljepši rezultati često dolaze iz najjednostavnijih sastojaka. Uostalom, najbolja jesen je ona koju dijelimo: uz sto, tanjir supe i društvo koje volimo

Foto: @dawid.powalek


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!