TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 21.5.2020.
Datulje su super namirnica koja nosi brojne benefite za naše zdravlje. Ovo mekano i slatko voće, koje često nazivaju hurma, steklo je ovaj status zahvaljujući njegovim blagodatima. Daje dugotrajnu energiju, a bogata je željezom, vitaminima i mineralima.
Njena posebna teksture i aroma više je nego dovoljan razlog da datulja bude i vaš prirodni beauty trik za pomlađenu, zaglađenu i blistavu kožu.
KOJI SU BLAGODATI DATULJE ZA ZDRAVLJE?
Sve datulje sadrže natrij i kalij koji pomažu u održavanju zdravog nervnog sustava i smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti. Također, datulje su bogat izvor bakra, magnezija, selena i mangana, a svi su oni važni za očuvanje zdravlja kostiju i sprečavanje osteoporoze. Visok sadržaj kalija čini ga idealnom namirnicom u pomoći snižavanja razine krvnog tlaka, a ovo su samo neki od razloga zašto da vašem jelovniku dodate malo prirodne slatkoće.
POVEĆAVA ENERGIJU
Datulja bi trebala postati vaš najbolji prijatelj jer je dokazano da unošenjem tri do četiri datulje dnevno možete povećati razinu energije. Prirodni šećeri u datuljama poput saharoze, fruktoze i glukoze su zaslužni za dodatni izvor snage.
HRANI KOŽU
Prije nanošenja hidratantnih krema i drugih preparata, važno je nahraniti kožu iznutra. Datulja je namirnica koja koži vraća sjaj i elastičnost, ali i pomaže ukloniti znakove starenja i smanjiti akne. Kako biste uistinu kroz svoj jelovnik uživali u prednostima koje će dobiti i vaša koža, pokušajte datule konzumirati što češće.
VAŽNA JE ZA ZDRAVLJE KOSE
Hrana uvelike utječe na zdravlje kose. Ako ste nestrpljivi u iščekivanju dugo željene dužine ili imate probleme sa suhom kosom datulje potiču cirkulaciju krvi u vlasištu, a samim tim i rast kose. Sve što trebate je biti uporni u uključivanju istih u svoje prehrambene navike.
3 SLATKA RECEPTA S DATULJAMA
Datulje možete konzumirati same, a možete isprobati neke od ovih savjeta i recepata.
SAVJETI PLUS:
1. Datulje obogatiti s orasima, bademima, indijskim orasima, pekanima, tahinom, kikiriki puterom za ugodan međuobrok ili preliti čokoladom za slatki zalogaj.
2. Možete pomiješati narezane datulje sa žitaricama za doručak.
3. Također, datulje možete narezati i poslužiti uz jogurt od vanilije.
4. Sirup od datulja je prirodni zaslađivač koji možete dodati u gotovo sve svoje omiljene kombinacije, a može biti izvrstan preljev za palačinke. U nastavku vam donosimo recept kako ga napraviti.
SLATKI SIRUP OD DATULJA
SASTOJCI:
PRIPREMA:
Datulje stavite u zdjelu i prekrijte vrućom vodom. Ostavite da se natapaju trideset minuta dok ne postanu mekane i kašaste. Zatim procijedite datulje, a vodu sačuvajte za kasnije. U blender dodajte datulje, cimet ili limunovu koricu, a možete dodati i malo soli ili kakao praha. Miješajte polako dodajući vodu u kojoj ste ih namočili.
Nastavite dodavati vodu dok ne postignete željenu konzistenciju (oko 1/2 šalice vode). Smjesu prebacite u teglicu i držite u hladnjaku. Orginalni recept možete vidjeti ovdje.
Foto: @virtualvegan
PUDING OD DATULJA
SASTOJCI:
PRIPREMA:
Sastojke staviti u blender i miješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Zatim, puding istresite u zdjelice, ukrasite sa svježim datuljama, orasima, cimetom ili po vašem odabiru. Recept smo pronašli ovdje.
Foto: @sweet_cooking_8
SMOOTHIE OD DATULJA
SASTOJCI:
2 smrznute banane
2 žlice kokosovog mlijeka
3-4 datulje
PRIPREMA:
Sve sastojke smiksajte u blenderu. Dodajte preko cimet, crni susam, pahuljice od kokosa i nasjeckane datulje. Ovi recepti osim što su ekstremno ukusni i lagani za pripremu, vaše tijelo će uživati u ovakvoj proteinskoj bombi. Ovaj super ukusni recept smo pronašli ovdje.
Foto: @bismoothie
***
Naslovna fotografija: choosingchia.com
Tekst: Ilda Lihić-Isović
TEKST: Dragana Rauš
U Planjama, duboko u stogodišnjoj šumi, imate osjećaj kao da ste zakoračili u sasvim drugi svijet. Uz šum rijeke i miris drveća, boravak ovdje donosi mir i ugodu kakvu je teško pronaći u gradu.
Restoran Mlin ima svoju mikroklimu: prirodni hlad, svjež zrak i tišinu koju prekida samo zvuk vode. Umjesto betona i klima-uređaja, terasa vam pruža pogled na zelenu oazu i osjećaj da ste daleko od svega, iako ste samo dva sata vožnje od Sarajeva.
Gosti na Google-u ga opisuju kao “mjesto zbog kojeg vrijedi sjesti u auto i doći”, “savršeno utočište za vruće i sparne dane” i “ambijent koji je magičan i opuštajući”.
Atmosfera je mirna i posebno će vam prijati ako volite domaću kafu i miris hljeba koji upravo izlazi iz peći, a ako vam se posreći, velika je šansa da ćete vidjeti srnu, šumskog zeca ili vjevericu, što će vaš doživljaj učiniti još posebnijim.
Šta obavezno probati?
Specijaliteti pod sačem: teletina ili jagnjetina koja se raspada pod viljuškom. Ili riba iz vlastitog ribnjaka, koju ovdje sami love i pripremaju na žaru ili prženu. Porcije su, kako kažu gosti, “velikodušne, taman onako kako se očekuje u ovom dijelu Evrope”, a uz njih stižu domaći hljeb i hladno lokalno pivo.
Bilo da dolazite s porodicom, prijateljima ili u dvoje, ovo je lokacija zbog koje zaboravite gledati na sat. Parking je prostran, put je lagan i dobro označen, a Google Maps vas vodi pravo do ulaza.
Bonus ideja za put: Spojite uživanje u prirodi s malo istorije. Svratite do Vranduk tvrđave ili se izgubite u kamenim ulicama starog Tešnja. To je ona vrsta pauze zbog koje putovanje postane jednako posebno kao i odredište.
Foto: @restoranmlin
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!