TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 21.5.2020.
Datulje su super namirnica koja nosi brojne benefite za naše zdravlje. Ovo mekano i slatko voće, koje često nazivaju hurma, steklo je ovaj status zahvaljujući njegovim blagodatima. Daje dugotrajnu energiju, a bogata je željezom, vitaminima i mineralima.
Njena posebna teksture i aroma više je nego dovoljan razlog da datulja bude i vaš prirodni beauty trik za pomlađenu, zaglađenu i blistavu kožu.
KOJI SU BLAGODATI DATULJE ZA ZDRAVLJE?
Sve datulje sadrže natrij i kalij koji pomažu u održavanju zdravog nervnog sustava i smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti. Također, datulje su bogat izvor bakra, magnezija, selena i mangana, a svi su oni važni za očuvanje zdravlja kostiju i sprečavanje osteoporoze. Visok sadržaj kalija čini ga idealnom namirnicom u pomoći snižavanja razine krvnog tlaka, a ovo su samo neki od razloga zašto da vašem jelovniku dodate malo prirodne slatkoće.
POVEĆAVA ENERGIJU
Datulja bi trebala postati vaš najbolji prijatelj jer je dokazano da unošenjem tri do četiri datulje dnevno možete povećati razinu energije. Prirodni šećeri u datuljama poput saharoze, fruktoze i glukoze su zaslužni za dodatni izvor snage.
HRANI KOŽU
Prije nanošenja hidratantnih krema i drugih preparata, važno je nahraniti kožu iznutra. Datulja je namirnica koja koži vraća sjaj i elastičnost, ali i pomaže ukloniti znakove starenja i smanjiti akne. Kako biste uistinu kroz svoj jelovnik uživali u prednostima koje će dobiti i vaša koža, pokušajte datule konzumirati što češće.
VAŽNA JE ZA ZDRAVLJE KOSE
Hrana uvelike utječe na zdravlje kose. Ako ste nestrpljivi u iščekivanju dugo željene dužine ili imate probleme sa suhom kosom datulje potiču cirkulaciju krvi u vlasištu, a samim tim i rast kose. Sve što trebate je biti uporni u uključivanju istih u svoje prehrambene navike.
3 SLATKA RECEPTA S DATULJAMA
Datulje možete konzumirati same, a možete isprobati neke od ovih savjeta i recepata.
SAVJETI PLUS:
1. Datulje obogatiti s orasima, bademima, indijskim orasima, pekanima, tahinom, kikiriki puterom za ugodan međuobrok ili preliti čokoladom za slatki zalogaj.
2. Možete pomiješati narezane datulje sa žitaricama za doručak.
3. Također, datulje možete narezati i poslužiti uz jogurt od vanilije.
4. Sirup od datulja je prirodni zaslađivač koji možete dodati u gotovo sve svoje omiljene kombinacije, a može biti izvrstan preljev za palačinke. U nastavku vam donosimo recept kako ga napraviti.
SLATKI SIRUP OD DATULJA
SASTOJCI:
PRIPREMA:
Datulje stavite u zdjelu i prekrijte vrućom vodom. Ostavite da se natapaju trideset minuta dok ne postanu mekane i kašaste. Zatim procijedite datulje, a vodu sačuvajte za kasnije. U blender dodajte datulje, cimet ili limunovu koricu, a možete dodati i malo soli ili kakao praha. Miješajte polako dodajući vodu u kojoj ste ih namočili.
Nastavite dodavati vodu dok ne postignete željenu konzistenciju (oko 1/2 šalice vode). Smjesu prebacite u teglicu i držite u hladnjaku. Orginalni recept možete vidjeti ovdje.

Foto: @virtualvegan
PUDING OD DATULJA
SASTOJCI:
PRIPREMA:
Sastojke staviti u blender i miješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Zatim, puding istresite u zdjelice, ukrasite sa svježim datuljama, orasima, cimetom ili po vašem odabiru. Recept smo pronašli ovdje.

Foto: @sweet_cooking_8
SMOOTHIE OD DATULJA
SASTOJCI:
2 smrznute banane
2 žlice kokosovog mlijeka
3-4 datulje
PRIPREMA:
Sve sastojke smiksajte u blenderu. Dodajte preko cimet, crni susam, pahuljice od kokosa i nasjeckane datulje. Ovi recepti osim što su ekstremno ukusni i lagani za pripremu, vaše tijelo će uživati u ovakvoj proteinskoj bombi. Ovaj super ukusni recept smo pronašli ovdje.

Foto: @bismoothie
***
Naslovna fotografija: choosingchia.com
Tekst: Ilda Lihić-Isović
TEKST: Bonjour.ba - PR
Smješten u samom srcu Sarajeva, Hotel Europe već više od jednog stoljeća predstavlja simbol elegancije, vrhunske usluge i bezvremenskog šarma.

Njegov prepoznatljivi spoj historijskog naslijeđa i modernog luksuza čini ga jednim od najposebnijih prostora u gradu, mjestom gdje se tradicija susreće s savremenim komforom, a svaki detalj odiše pažnjom i stilom.


Posebno mjesto u ponudi Hotela Europe zauzima njegova gastro tradicija. Kroz godine, hotel je postao sinonim za posebno kulinarsko iskustvo u kojem se kreativnost, kvaliteta i autentični okusi stapaju u meni koji zadovoljava i najzahtjevnije goste. Svako jelo kreira se s pažljivo biranim sastojcima, a kuhinja teži savršenom balansu – od laganih mediteranskih tonova do bogatih, punih nordijskih okusa.
Upravo u tom duhu Hotel Europe i ove godine otvara vrata svog Atriuma i poziva na tradicionalnu Prazničnu Večeru, koja će 26. decembra pretvoriti večer u nezaboravno kulinarsko i muzičko iskustvo.

26.12.2025. u 20:00h u ambijentu koji spaja toplinu praznične sezone i eleganciju atrijuma, gosti će uživati uz live jazz muziku u izvedbi saksofoniste i DJ-a Borisa Bomoštara koja će dodatno naglasiti atmosferu blagdanske čarolije.


Ovogodišnja večera donosi izbor između dva kreirana menija, svaki u pet pažljivo osmišljenih slijedova:
Moderni Mediteran: Riblji meni
Za ljubitelje svježine, morskih okusa i lagane mediteranske elegancije.
- Amuse: Pohana sirna kuglica s borovnicom i timijanom
- Predjelo: Crudo od brancina
- Toplo predjelo: Ravioli ricotta–špinat, kadulja & limun
- Glavno jelo: Losos s koricom od pistacija, salata od komorača i naranče
- Desert: Kuhana kruška u vinu sa sladoledom

Nordijski Ugođaj: Mesni meni
Za one koji preferiraju zemljane tonove, toplinu arome i bogatstvo nordijske kuhinje.
- Amuse: Pohana sirna kuglica punjena suhom smokvom i ružmarinom
- Predjelo: Cvekla tri teksture s orasima
- Toplo predjelo: Krem juha od celera i jabuke
- Glavno jelo: Sporopečena teleća potrbušina s pireom od peršina i prokulicama s lješnjacima
- Desert: Kolač od badema i kruške

Praznični ambijent bit će upotpunjen posebnom dekoracijom, a svaki gost će dobiti i mali poklon kao pažljivo odabran znak zahvalnosti i topline.


Za dodatni praznični ugođaj, pripremili su i poseban photo-corner - elegantno dekorisan jelkom, toplim novogodišnjim detaljima, te ogledalom - savršen za fotografije koje će zauvijek čuvati uspomenu na ovu večer.

Cijena je 80 KM po osobi, a rezervacije su obavezne zbog ograničenog broja mjesta: [email protected].
+387 33 580 573, +387 33 580 400.
Praznici su vrijeme zajedništva, uživanja i stvaranja uspomena, a Hotel Europe, kao jedan od simbola sarajevske tradicije i gostoljubivosti, savršeno je mjesto za to.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!