TEKST: Ana Rotim
DATUM OBJAVE: 6.9.2022.
Pohovana piletina jelo je koje mnogima probudi nostalgična sjećanja na djetinjstvo kada su nam majke i bake rado pripremale ovaj obrok, a mi uživali svakom zalogaju.
Ovo prepoznatljivo ali i veoma ukusno jelo ovog puta donosimo u nešto drugačijoj verziji – onoj veoma hrskavoj. Arduana, dama čije recepte rado pratimo ovog puta za našu rubriku Gourmet podijelila je primamljiv recept za takozvanu 'Hrskavu piletinu' koja će oduševiti sve za stolom.„Rijetki su koji je ne vole. Omiljena na dječjim menijima širom svijeta, a bome se kod nas i odrasli otimaju za posljednji komad", simpatično na je odgovorila Arduana na upit o samom jelu. Kako biste što lakše napravili ovaj primamljivi obrok, u nastavku vam donosimo detaljnu pripremu.
Priprema:
Piletinu mariniram preko noći ili makar 3 – 4 sata u jogurtu i omiljenim začinima. Obično stavim so, biber, alevu papriku, kumin, anis seeds, Vegetu. Što znači da je možete marinirati pred spavanje ukoliko znate da ćete je sutra spremati ili prije odlaska na posao, ukoliko planirate spremati za ručak. Mariniranu piletinu kasnije pohujem na način da u tri odvojene posude spremim:
Pohujete tim redoslijedom. Piletina ide najprije u brašno, pa u jaje i na kraju u cornflex.
Pržite u dubokom ulju na umjerenoj vatri. Obavezno pročitajte važne napomene koje sam navela ispod, kako bi vaša piletina bila što ukusnija i hrskavija. Prilažemo i fotografije uz koje će vam recept biti lakše pratiti, a na Instagram profilu Delicious by Arduana možete naći i video kompletne pripreme.
Nekoliko važnih napomena:
* * *
Foto: @deliciousbyarduana
TEKST: Dragana Rauš
Nova gastro tačka na Trgu slobode, stvorena je za one koji znaju cijeniti hranu koja je jednako ugodna za oko i za nepce, vino koje se bira s polica od poda do plafona i koktele zbog kojih će ti svaki izlazak sa drugaricama biti kao scena iz serije Sex and the City.
Jer ponekad je samo novo mjesto dovoljno da ponovo zavoliš grad u kojem si godinama.
Ovdje je sve u detalju, od teksture burrate na pizzi do wagyu sushija koji ne očekuješ u srcu Tuzle. Svaki tanjir je mala priča za sebe, a svaka fotografija uhvati djelić ambijenta koji podsjeća na privatnu vinsku sobu u kojoj bi rado da izgubiš pojam o vremenu.
Petkom se svjetla priguše, bend zasvira, a Trg slobode pretvori se u savršeno mjesto za afterwork druženje koje se lako oduži do kasno.
Don Papa je za one koji vole spoj elegancije i spontanosti. Za one koji cijene dobru kuhinju, ali i dobru priču.
FOTO: @the_maya_b
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!