Arduana nam je podijelila recept za hrskavu piletinu koju morate probati
Tekst:Ana Rotim
GOURMETPohovana piletina jelo je koje mnogima probudi nostalgična sjećanja na djetinjstvo kada su nam majke i bake rado pripremale ovaj obrok, a mi uživali svakom zalogaju.
Ovo prepoznatljivo ali i veoma ukusno jelo ovog puta donosimo u nešto drugačijoj verziji – onoj veoma hrskavoj. Arduana, dama čije recepte rado pratimo ovog puta za našu rubriku Gourmet podijelila je primamljiv recept za takozvanu 'Hrskavu piletinu' koja će oduševiti sve za stolom.„Rijetki su koji je ne vole. Omiljena na dječjim menijima širom svijeta, a bome se kod nas i odrasli otimaju za posljednji komad", simpatično na je odgovorila Arduana na upit o samom jelu. Kako biste što lakše napravili ovaj primamljivi obrok, u nastavku vam donosimo detaljnu pripremu.
Priprema:
Piletinu mariniram preko noći ili makar 3 – 4 sata u jogurtu i omiljenim začinima. Obično stavim so, biber, alevu papriku, kumin, anis seeds, Vegetu. Što znači da je možete marinirati pred spavanje ukoliko znate da ćete je sutra spremati ili prije odlaska na posao, ukoliko planirate spremati za ručak. Mariniranu piletinu kasnije pohujem na način da u tri odvojene posude spremim:
- Posuda 1 : mješavina brašna i kukuruznog škroba u koje dodajem iste začine koje sam stavila i u marinadu. Omjer brašna i škroba je 3:1, dakle, tri kašike brašna, jedna škroba.
- Posuda 2: Umućeno jaje.
- Posuda 3: Usitnjene kukuruzne pahuljice – cornflex.
Pohujete tim redoslijedom. Piletina ide najprije u brašno, pa u jaje i na kraju u cornflex.
Pržite u dubokom ulju na umjerenoj vatri. Obavezno pročitajte važne napomene koje sam navela ispod, kako bi vaša piletina bila što ukusnija i hrskavija. Prilažemo i fotografije uz koje će vam recept biti lakše pratiti, a na Instagram profilu Delicious by Arduana možete naći i video kompletne pripreme.
Nekoliko važnih napomena:
- Ulje zagrijte na umjerenoj vatri i nikada ne pržite na najjačoj jer će vanjski dio izgorjeti a unutrašnjost ostati nepečena. Vodite računa o temperaturi. Uvijek umjerena do jako, ni preblaga ni prejaka.
- Ulje je spremno za prženje kada uronite kašičicu s mješavinom brašna i jajeta unutra a ulje vas “pozdravi” cvrkom i mjehurićima
- Ne pretrpavajte ulje mesom prilikom prženja. Neka svaki komad ima dovoljno prostora i temperature kako bi jednako i fino porumenio. Pržite u više navrata
- Piletinu režite na komade od cca 2 konkretna zalogaja. Tako izrezanoj je potrebno 4 do 4.5 minute prženja - uz redovno okretanje/pomjeranje
- Nikad ne pohujte mnogo ranije prije prženja jer će se poh stopiti s vlažnim elementom (jaje, jogurt, meso) i izgubit ćete hrskavi efekat. Uvijek pohujte neposredno prije prženja.
- Ako vam je ulje izgorjelo, na početku ili u toku prženja, promijenite ga. Ako ga zadržite - to će utjecati na svaki naredni komad mesa kojeg u njega ubacite.
* * *
Foto: @deliciousbyarduana