TEKST: Nevena Divčić

DATUM OBJAVE: 19.10.2023.

Hrana koju jedemo može imati značajan uticaj na naše raspoloženje i mentalno zdravlje.


Ovaj uticaj može biti posljedica različitih faktora, uključujući hranjive sastojke, način ishrane, individualne razlike i emocionalne veze s hranom. Svi smo jedinstveni i u skladu s tim postoje individualne razlike zbog kojih hrana na svakoga utiče drugačije. Neki ljudi mogu biti osjetljiviji na određene hranjive sastojke ili alergene, što može utjecati i na njihovo raspoloženje.


Hranjivi sastojci

Određeni hranjivi sastojci, kao što su omega-3 masne kiseline, vitamini B, folna kiselina, magnezij i aminokiseline, igraju ključnu ulogu u održavanju mentalnog zdravlja. Nedostatak ovih hranjivih materija može dovesti do značajnih promjena u raspoloženju.


Foto: Pexels.com

Šećer i kofein

Prekomjerna konzumacija šećera može dovesti do naglih promjena u nivou šećera u krvi, što može uzrokovati oscilacije raspoloženja. Kofein je stimulans koji se nalazi u kafi, čaju, energetskim napicima i drugim proizvodima. Njegov umjeren unos može poboljšati budnost i koncentraciju, ali pretjerana konzumacija može uzrokovati nervozu, anksioznost i probleme sa spavanjem.


Foto: Pexels.com

Način ishrane

Ishrana bogata voćem, povrćem, integralnim žitaricama i nemasnim proteinima može doprinijeti boljem mentalnom zdravlju. Obrnuto, ishrana bogata brzom hranom, gaziranim napicima i visokim nivoom zasićenih masti može povećati rizik od oscilacija u raspoloženju.


Foto: Pexels.com

Emocionalna veza s hranom

Ponekad koristimo hranu kao sredstvo za suočavanje sa stresom ili emocionalnim problemima, što može dovesti do prejedanja ili konzumacije nezdrave hrane. Ovo može kratkoročno poboljšati raspoloženje, ali dugoročno može imati negativne posljedice.

Važno je napomenuti da nema univerzalnog pravila kako će određena hrana utjecati na raspoloženje, naša reakcija na hranu je individualna. Najbolji pristup je uravnotežena ishrana, redovno fizičko vježbanje i konsultacija s ljekarom ili stručnjakom za ishranu ako imate posebne potrebe ili probleme s raspoloženjem.

* * *
Naslovna fotografija: Pexels.com


Bonjour

Gua sha u praksi: Šta se desi nakon nekoliko sedmica i koje greške gotovo svi prave?

TEKST: Ilda Lihić-Isović

Gua sha u praksi: Šta se desi nakon nekoliko sedmica i koje greške gotovo svi prave? Gua sha u praksi: Šta se desi nakon nekoliko sedmica i koje greške gotovo svi prave?

U trenutku kad smo odlučili da počnemo raditi gua sha svako jutro, nismo imali pojma da taj mali kamenčić zahtijeva više pažnje nego skincare ormarić. Svi su govorili da mijenja lice, skine natečenost, zategne konture, ali niko nije spomenuo da postoje i greške.

Prvi dan… prehladni kamen. Drugi dan… bez ulja. Treći dan… crvenilo. I tek tada smo shvatili da gua sha nije trend, nego ritual koji traži strpljenje, tehniku i malo ljubavi prema ogledalu.
 

Prvo pravilo: ulje je obavezno (ne, krema ne važi)  
 

Gua sha masaža se nikada ne radi na suhoj koži. Ulje (ili bogat serum) stvara zaštitni sloj koji omogućava kamenu da “klizi”, a ne da “struže”. Najbolje se pokazalo ulje s laganom teksturom poput sjemenki grožđa ili skvalana. Ako vam koža reaguje, birajte ulja bez mirisa.
 


Drugo pravilo: pritisak nije poenta, ritam jeste


Ako nakon masaže lice boli, pretjerali ste. Trik je u blagom, ravnom pritisku i ritmičnom povlačenju kamena od centra lica prema van. Pokreti neka budu spori, gotovo meditativni kao da iscrtavate mapu svog lica.
 

Treće pravilo: redovnost donosi rezultate  
 

Jedna masaža neće promijeniti konture, ali sedam dana zaredom sigurno hoće. Lice se s vremenom “probudi”, cirkulacija se poboljša, a tonus postane čvršći. Ujutro pomaže protiv natečenosti, navečer smiruje lice nakon dana punog ekrana i stresa.
 

 


Bonus savjet: čuvajte kamen u frižideru (ne zamrzivač)


Ovo smo otkrili slučajno, ali… kakva razlika! Hladan kamen umiruje kožu i daje onaj “spa” osjećaj kod kuće. Plus, pomaže kod podočnjaka i jutarnje natečenosti.  Također, možete 10 minuta prije staviti ga u čašu sa ledom.
 


Ako nas danas neko pita odakle početi, odgovor je sa strpljenjem. Gua sha nije čarobni trik, ali jeste prekrasan ritual koji u pet minuta vraća mir i fokus.

Konkretni početak? Idealna nam je bila 20 sekundi rutina Kendall Jenner.
 

 

FAQ  
 

Koliko često treba raditi gua sha masažu? Idealno svaki dan ili barem 3–4 puta sedmično, po 5–10 minuta.

Koji oblik kamena je najbolji za početnike? Klasični “heart shape” jer je najjednostavniji za kontrolu i radi na svim zonama lica.

Smije li se gua sha raditi ako imaš akne? Da, ali s oprezom. Izbjegavajte aktivne upale i područja s otvorenim bubuljicama. Umjesto po cijelom licu, fokusirajte se na vrat i liniju vilice.  To pomaže limfnoj drenaži bez iritacije.

Da li gua sha može promijeniti oblik lica? Ne “preoblikuje” lice trajno, ali smanjuje natečenost i definiše konture pa lice djeluje svježije i zategnutije. Dakle, efekat da, a nova kostur struktura ne.

Koliko često treba prati gua sha kamen? Nakon svake upotrebe mlakom vodom i blagim sapunom. Inače se na površini nakupljaju ostaci ulja i bakterije koje mogu izazvati prištiće.

 

gua-sha-kamen-1-bonjour-ba

Kupi ovdje


gua-sha-kamen-2-bonjour-ba

Kupi ovdje

 

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba

Foto: @hannaschonberg


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!