TEKST: Emina Smaka

DATUM OBJAVE: 2.9.2021.

Unaprijed priprema jela će vam uštedjeti vrijeme i novac te ćete imati veću kontrolu nad vašom ishranom i možete bolje pripaziti koje namirnice koristite.

Jednom kada krenete pripremati jela unaprijed i doživite tu čar pitat ćete se zašto niste počeli ranije.

Priprema jela zahtjeva i određenu količinu slobodnog vremena te određeno znanje u kuhinji. Iskreno i sama sam pregledala desetine recepata i uputa za pripremanje jela unaprijed, i uvijek sebi kažem: ,,Ok, krećem od ovog vikenda!“, nažalost to se još uvijek nije desilo.

S obzirom da se u kuhanju vodim onom – sve to može puno jednostavnije, odabrala sam nekoliko najboljih i najjednostavnijih savjeta za početnike.

ODAKLE UOPŠTE DA KRENEMO?

Prvi korak je da jednostavno razmislimo o tome šta želimo jesti u toku sedmice. Napravite shopping listu sastojaka koji vam trebaju. Preporučujem da listu sa potrebnim sastojcima ponesete sa sobom u kupovinu kako ne biste nešto zaboravili ili kupili stvari koje vam nisu potrebne.

KOLIKO JELA MOŽEMO PRIPREMITI?

Za početak se treba ograničiti na 2 do 3 jela dok se ne ispraksamo u pripremi. Preko vikenda odvojimo sebi vrijeme za pripremu. Unaprijed možemo skuhati rižu, piletinu, isjeckati voće i povrće i skuhati sosove koje možemo koristiti tokom cijele sedmice.

ŠTA NAM JE POTREBNO?

Pored namirnica je potrebno imati i kutije u koje možemo spremiti pripremljenu hranu. Najbolja opcija su staklene kutije.  

Kako biste dodatno uštedili na vremenu, možete kupiti izrezano povrće, gotove sosove i nadjeve, neka vam teta u trgovini izreže sir te možete birati i recepte koje ne zahtijevaju kuhanje.

Ja ovaj vikend sigurno počinjem sa pripremom jela! Ukoliko se i vi odlučite na to, svoje recepte možete podijeliti s nama uz #DoYouBonjour a inspiraciju za recepte možete pronaći i u našoj rubrici Gourmet ovdje.

* * * 

Naslovna fotografija: Pexels.com
Tekst: Emina Smaka 


Bonjour

Ne znaš da li su bolji wagyu sushi ili kokteli. Znaš samo da ovdje dolaziš opet.

TEKST: Dragana Rauš

Ne znaš da li su bolji wagyu sushi ili kokteli. Znaš samo da ovdje dolaziš opet. Ne znaš da li su bolji wagyu sushi ili kokteli. Znaš samo da ovdje dolaziš opet.

Nova gastro tačka na Trgu slobode, stvorena je za one koji znaju cijeniti hranu koja je jednako ugodna za oko i za nepce, vino koje se bira s polica od poda do plafona i koktele zbog kojih će ti svaki izlazak sa drugaricama biti kao scena iz serije Sex and the City.

 

 

Jer ponekad je samo novo mjesto dovoljno da ponovo zavoliš grad u kojem si godinama.

 

 

Ovdje je sve u detalju, od teksture burrate na pizzi do wagyu sushija koji ne očekuješ u srcu Tuzle. Svaki tanjir je mala priča za sebe, a svaka fotografija uhvati djelić ambijenta koji podsjeća na privatnu vinsku sobu u kojoj bi rado da izgubiš pojam o vremenu.

 

 

Petkom se svjetla priguše, bend zasvira, a Trg slobode pretvori se u savršeno mjesto za afterwork druženje koje se lako oduži do kasno.

Don Papa je za one koji vole spoj elegancije i spontanosti. Za one koji cijene dobru kuhinju, ali i dobru priču.

 

 

FOTO: @the_maya_b


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!