Donosimo jednostavne trikove za pripremu jela unaprijed koji će vam olakšati život!
Tekst:Emina Smaka
GOURMETUnaprijed priprema jela će vam uštedjeti vrijeme i novac te ćete imati veću kontrolu nad vašom ishranom i možete bolje pripaziti koje namirnice koristite.
Jednom kada krenete pripremati jela unaprijed i doživite tu čar pitat ćete se zašto niste počeli ranije.
Priprema jela zahtjeva i određenu količinu slobodnog vremena te određeno znanje u kuhinji. Iskreno i sama sam pregledala desetine recepata i uputa za pripremanje jela unaprijed, i uvijek sebi kažem: ,,Ok, krećem od ovog vikenda!“, nažalost to se još uvijek nije desilo.
S obzirom da se u kuhanju vodim onom – sve to može puno jednostavnije, odabrala sam nekoliko najboljih i najjednostavnijih savjeta za početnike.
ODAKLE UOPŠTE DA KRENEMO?
Prvi korak je da jednostavno razmislimo o tome šta želimo jesti u toku sedmice. Napravite shopping listu sastojaka koji vam trebaju. Preporučujem da listu sa potrebnim sastojcima ponesete sa sobom u kupovinu kako ne biste nešto zaboravili ili kupili stvari koje vam nisu potrebne.
KOLIKO JELA MOŽEMO PRIPREMITI?
Za početak se treba ograničiti na 2 do 3 jela dok se ne ispraksamo u pripremi. Preko vikenda odvojimo sebi vrijeme za pripremu. Unaprijed možemo skuhati rižu, piletinu, isjeckati voće i povrće i skuhati sosove koje možemo koristiti tokom cijele sedmice.
ŠTA NAM JE POTREBNO?
Pored namirnica je potrebno imati i kutije u koje možemo spremiti pripremljenu hranu. Najbolja opcija su staklene kutije.
Kako biste dodatno uštedili na vremenu, možete kupiti izrezano povrće, gotove sosove i nadjeve, neka vam teta u trgovini izreže sir te možete birati i recepte koje ne zahtijevaju kuhanje.
Ja ovaj vikend sigurno počinjem sa pripremom jela! Ukoliko se i vi odlučite na to, svoje recepte možete podijeliti s nama uz #DoYouBonjour a inspiraciju za recepte možete pronaći i u našoj rubrici Gourmetovdje.
* * *
Naslovna fotografija: Pexels.com
Tekst: Emina Smaka