Ova simpatična minijaturna biljka u obliku srca će ukrasti vaše simpatije - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Ova simpatična minijaturna biljka u obliku srca će ukrasti vaše simpatije

Tekst:

Emina Smaka

INTERIJER I DIZAJN
6.1.2022.

Ova mini biljka pod nazivom Hoya Heart, koja se iz očiglednih razloga još naziva i „biljka ljubavi“ ili ,,sretno srce“ a upravo zbog tih razloga odlična je poklon ideja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova biljka će osvojiti srca mnogih, kako zbog svoje veličine i oblika, tako i zbog jednostavnosti održavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odakle potiče ova biljka?

Porijeklo neke biljke vam govori mnogo o njoj i njenoj brizi, a ova neobična biljka je porijeklom iz Azije, te pripada porodici Apocynaceae. Ovu porodicu biljaka karakterišu tamni listovi i često mesnati listovi, a kod Hoye Heart mogu narasti do 15cm visine i 5cm širine.

 

Kakvi uslovi su joj potrebni?

Jako je jednostavna za uzgajati u kući jer zahtijeva svjetlost, vlagu i hranjivo tlo, ali za ovu biljku ne birajte direktno svjetlo jer može uništiti njene listove. Biljke su koje vole vlagu, ali kao i sa ostalim biljkama treba paziti da ne pretjerate. Održavati vlažnost tla da se ne osuši i često prskati listove vodom, kao jednoj tropskoj biljci ovo će joj goditi. U zimskom periodu je najbolje da je zalijevate svako 10-15 dana, a u ostatku godine češće u manjim količinama. Također je zgodno napomenuti da je biljka kojoj ne odgovara hladnoća, ali toplina vašeg doma će joj biti sasvim dovoljna.

 

Presađivanje i obrezivanje

Ne preporučuje se obrezivanje listova ili stabljike, a presaditi je treba samo u rijetkim slučajevima, ukoliko joj je saksija postala premala, ili je počela da odumire pa trebate zamijeniti tlo u posudi.

* * * 
Naslovna fotografija: @pottery.and.plants

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno