TEKST: Bonjour.ba/PR
DATUM OBJAVE: 2.10.2023.
U ljudskoj prirodi je da teži stvarima koje su misteriozne, tajne i pomalo nedostupne.
Stvarima koje nisu za svakoga. Čini se da svi živimo u skladu sa životnom filozofijom da što je cilj teži, veće je zadovoljstvo kada se dostigne. Najvrijednije stvari u životu su često rijetke i jedinstvene i zato neki momenti života zaslužuju da ostanu pomalo skriveni.
Vodeći se sličnom idejom, hotel Amauris nedavno je otvorio svoja vrata na čuvenom Ringstrasse bulevaru, na adresi Kärntner Ring 8 u Beču. Ovaj luksuzni butik hotel najnoviji je dragulj i dio međunarodne hotelske grupe Relais & Châteaux, asocijacije koju čine nezavisni hoteli i restorani koji nastoje da sačuvaju i promovišu raznolikost, ali i tradiciju gostoprimstva s kojima dijele iste vrijednosti. Inspirisan ljepotom i neprolaznom elegancijom crno-bijele estetike istoimenog leptira, hotel Amauris predstavlja više od luksuznog smještaja u jednoj evropskoj metropoli - ovo je mjesto gdje se susreću elegancija i inovativnost i gdje svaki detalj svjedoči konceptu savremenog luksuza.
Smješten u neposrednoj blizini zgrade Državne opere i zgrade Bečkog društva za muziku, hotel Amauris posjeduje jedinstvenu atmosferu u kojoj se gosti osjećaju kao da su dio bogate historije grada Beča, istovremeno uživajući u vrhunskom komforu i ekskluzivno uređenom ambijentu.
O arhitekturi i kulturnom naslijeđu
Hotel Amauris je mjesto koje istinski odiše sloganom kojim su se predstavili u svijetu hotelijerstva, a koji glasi - istražite ljepotu.
Smješten u zgradi izgrađenoj davne 1860. godine prema projektu austrijskih arhitekata Wilhelma von Flatticha i Carla Schumanna, hotel je nakon renoviranja dobio potpuno novi sjaj, nudeći gostima ono najbolje od dva svijeta: historijsko, sofisticirano naslijeđe austrijske prijestolnice i savremeni dizajn, pažljivo osmišljen i implementiran kroz jedinstvena rješenja koja su se savršeno uklopila u kulturnu cjelovitost ovog dijela Beča.
Ono što odlikuje hotel Amauris je upotreba najkvalitetnijih materijala, pretežno drveta i mermera, kao i personalizovana usluga. Sa 62 smještajne jedinice, uključujući 17 apartmana, hotel je vrhunski opremljen kako u pogledu enterijera, tako i u tehnološkom smislu. Pored klasičnih, tu su i Deluxe i Grand Deluxe sobe, kao i apartmani - Junior, Executive, Maisonette, Grand Maisonette i Loft.
"Najvažnije je što smo uspjeli da našim gostima pružimo iskustvo ličnog prostora. Želimo da se naši gosti osjećaju kao da su dio bečkog Ringstrasse Palaisa. Ponosimo se time što kreiramo inovativnu, sofisticiranu, intimnu, urbanu oazu, na idealnoj lokaciji između Državne opere i Bečkog društva za muziku" - objašnjava s entuzijazmom Nicole Zandt, generalna menadžerica hotela Amauris.
Ljepota hotela Amauris leži u svakom pažljivo izabranom detalju i njegovom savremenom enterijeru. Sve to je dovelo do interpretacije naslijeđa i dizajna hotela za modernu eru i omogućilo mu da nastavi da živi svoju ideju da je u svijetu sličnosti biti različit - ključ uspjeha.
Svaka soba je specijalno dizajnirana, pažljivo i luksuzno opremljena tako da svaka nosi poseban šarm i karakter i pruža udobnost i komfor boravka u hotelu Amauris, dok je jedinstveni Opera apartman sa svojih 120 m2 i terasom s pogledom na čuveni Ringstrasse bulevar i Beč možda savršen način da doživite luksuz i prefinjenost ovog hotela i Beča.
Kolaboracija sa italijanskom kompanijom Aqva di Parma, čiji će pažljivo odabrani mirisi unaprijediti boravak gostiju i stvoriti opuštajuću atmosferu, dokazuje da je hotel Amauris iskustveno djelo ljudi koji (pre)poznaju luksuzni kvalitet. U svim sobama nalaze se proizvodi za njegu ove sofisticirane parfemske kuće, dok je za sam hotel osmišljena posebna nota parfema, Sense of Amauris, koji će vas svuda pratiti.
Za ljubitelje umjetnosti u svakoj sobi nalazi se manja, ali odabrana kolekcija umjetničkih djela, koja će vam pomoći da se povežete s kulturnim naslijeđem Austrije i Beča, dok će zaljubljenici i poznavaoci savremenog namještaja biti oduševljeni kada prepoznaju mobilijar i impresivna dizajnerska imena poput Galotti&Radice, Cassina, Meridiani, Roche Bobois, kao i lampe Serge Mouille i FLOS.
Simbioza starog i novog
Još jedan raritet hotela Amauris odnosi se na činjenicu da u današnje vrijeme možete kupiti baš sve, ali tradiciju i historiju ne. Hotel Amauris može se pohvaliti cjelovitošću jer spaja tradiciju s inovacijom.
Kada je riječ o shvatanju umjetnosti, kao i u dizajnu enterijera, može se reći da hotel Amauris ima dvije komponente, tradicionalnu u vidu arhitektonske baštine, i modernu, čak i avangardnu, u smislu koncepta shvatanja prostora mladih umjetnika koji su svoje vizije savršeno prenijeli i uklopili u enterijer. Originalna umjetnička djela koja potiču iz perioda oko 1900. godine predstavljaju dio privatne kolekcije porodice vlasnika, a nalaze se u restoranu Glasswing i u istoimenom baru.
Kada se na trenutak opet osvrnemo na prošlost, otkrit ćemo da su liftovi bili privilegija viših klasa, instalirani u palatama i hotelima. Obnovljen tako da i dalje radi sa nevjerovatnom elegancijom i pouzdanošću, originalni lift u hotelu Amauris je živi svjedok prošlih vremena i prelaska vijekova.
Dragocjen doprinos i izazov u svijetu dizajna enterijera predstavlja i originalnost, koju je pokazala mlada umjetnica Klara Rusan, oslikavši zidove stepenište hotela, neposredno uz lift hotela. Ona je umjesto na platno svoju viziju vješto prenijela na zid, pa tako umjetnički rad naziva Hubirds ne samo da doprinosi estetskoj vrijednosti enterijera, već i obogaćuje iskustvo boravka u hotelu.
Simbolika umjetničkog rada Hubirds
Na prizemlju, čovjek čeka lift. Nakon nekog vremena, odlučuje da umjesto toga koristi stepenice. Brzo trči, zatim skače i na kraju počinje da leti. Ovo neobično stepenište koje ljudi rijetko koriste pretvara ljude u hibride. Što se više osoba penje, njeno tijelo postaje sve veće i sve više pokriveno perjem. Na posljednjem, sedmom spratu, ljudi traže izlaz iz zgrade kako bi izašli napolje i nastavili svoj let.
Na krilima od stakla - jedinstveni gastronomski doživljaj.
Zanimljivo je da naziv restorana u okviru hotela Amauris, Glasswing također predstavlja leptira jedinstvene ljepote i providnih krila koji je bio inspiracija za odabir vrata i prozora koji čine ukras fasade hotela u prizemlju. Smješten upravo u ovom dijelu hotela, s pogledom na Ringstrasse aveniju, Glasswing Bistro & Bar je otvoren za posjetioce tokom cijelog dana nudeći visokokvalitetna jela.
Kuhinja restorana, na čelu sa šefom Aleksandru Simon svojim specijalitetima odaje počast gradu Beču, također spajajući tradiciju sa inovacijom. Koncept otvorene kuhinje omogućava gostima da posmatraju pripremu jela i dožive besprijekornu interakciju između usluge i kuhinjskog tima. U ponudi restorana su proizvodi najvišeg kvaliteta, uglavnom od lokalnih proizvođača, dok vinska lista sadrži više od 350 vina.
Spa&Wellness - Uživanje u ekskluzivnom spa iskustvu
Kao i cjelokupno iskustvo boravka u hotelu Amauris, tako i Spa&Wellness centar ovog hotela nije za svakoga - rezervisan je samo za goste hotela.
Prepustite se potpunom luksuzu i relaksaciji u jedinstvenom Spa&Wellness centru gdje je svaki detalj pažljivo osmišljen kako bi se gostima pružio potpuno iskustvo obnove energije i zadovoljstva. Na raspolaganju su finska sauna, parno kupatilo, sobe za tretmane i kozmetiku i teretana opremljena najnovijom opremom za vježbanje iz kompanije Technogym. Bazen hotela Amauris kreiran je također kao malo remek-djelo koje će vam pružiti savršeno mjesto za potpuno opuštanje. Ono što ga čini još posebnijim je stakleni krov koji će doprinijeti da iskustvo plivanja postane trenutak slobode i harmonije.
O Relais & Châteaux hotelima
Osnovana 1954. godine, Relais & Châteaux je asocijacija s više od 580 značajnih hotela i restorana koje vode nezavisni menadžeri, kuhari i vlasnici koji dijele strast prema svojim poslovima i teže autentičnosti u odnosima sa svojom klijentelom.
Posjetite Hotel Amauris i vidjet ćete da nudi iskustvo koje nije za svakoga, zato dođite, uživajte i doživite posebnost ovog hotela, ali - ni riječi o tome.
* * *
Foto: PR
TEKST: Bonjour.ba/PR
Perutnina Ptuj, vodeća peradarska industrija u regiji, prva je u Bosni i Hercegovini dobila certifikat “uzgojeno bez upotrebe antibiotika” koji joj je dodijeljen za liniju proizvoda “Piletina Natur”, dostupnu na policama širom Bosne i Hercegovine od juna ove godine.
Iz kompanije navode kako ova inovativna ponuda dolazi kao odgovor na sve veću potražnju potrošača za zdravijim i prirodnijim prehrambenim opcijama.
Naime, iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) navode kako ubrzan razvoj antimikrobne rezistencije predstavlja vodeću zdravstvenu prijetnju. Na brzi razvoj bakterijske rezistencije uveliko utječe neprimjereno i prekomjerno propisivanje antibiotika, njihova nepravilna upotreba kao i upotreba u preventivne svrhe u veterinarskoj medicini.
Najsavremenija tehnologija koja osigurava zdravlje pilića
Na zvaničnoj promociji nove linije, certifikat koji garantira da pilići ni u jednoj fazi tova nisu primili antibiotike, Perutnini Ptuj dodijelila je certifikacijska kuća DNV Adriatica.
„Napravili smo iskorak koji mijenja standarde domaće proizvodnje i tržišta. S ponosom potvrđujemo da smo prvi proizvođač u Bosni i Hercegovini koji svojim kupcima nudi certificiranu piletinu - uzgojenu bez upotrebe antibiotika. Ovo je rezultat višegodišnjeg rada, od kontrolisanog uzgoja do primjene najsavremenijih tehnologija koje osiguravaju zdravlje životinja.
Perutnina Ptuj Natur linija s Antibiotic Free certifikatom dokaz je da se i u domaćim uslovima može proizvoditi po najvišim evropskim standardima ako postoji vizija, stručnost i hrabrost da se ide ispred vremena. Ovo je naš odgovor na pitanje - šta želimo staviti na porodični sto. Zbog toga sa sigurnošću kažemo – Bliže prirodi. Bliže ljudima,” izjavio je Adnan Hodžić, direktor kompanije Perutnina Ptuj BH d.o.o.
Certifikaciji je prethodio temeljiti pregled ukupne vertikalno integrisane proizvodnje.
“Perutnina Ptuj je pionir na ovim prostorima kada je uzgoj bez upotrebe antibiotika u pitanju. Već dvije godine radimo na projektu Antibiotic Free u Bosni i Hercegovini što dovoljno govori koliko je opsežan i kompleksan. Naši auditori jedini imaju pravo uzimanja uzoraka, gdje proizvođač ne zna na kojim farmama će se vršiti uzorkovanje, a uzorkuju se stelja, voda na kraju linije i hrana iz usipnog koša.
I zaista samo firme koje imaju sisteme upravljanja kvalitetom, koje i same imaju vrlo rigoroznu kontrolu farmi i dobavljača, mogu proći ovu zahtjevnu proceduru koja prethodi izdavanju certifikata”, izjavila je Renata Preložnjak, direktorica prodaje i odjela edukacije za Adriatik regiju u Certifikacijskoj kući DNV Adriatica.
Domaći uzgoj
Na farmi Perutnine Ptuj u Bosni i Hercegovini, ali i u saradnji s više od 100 domaćih kooperanata, pokrenut je tehnološki najsavremeniji način uzgoja pilića. Poseban značaj pridaje se kvalitetu ishrane i higijenskim mjerama. U strogo kontrolisanom okruženju, u kojem se redovno uzorkuju voda, hrana i stelja, omogućen je zdrav život i pravilan razvoj pilića.
“Proizvodnja piletine s deklaracijom - uzgojeno bez antibiotika dobija sve veći značaj u svijetu jer doprinosi zaštiti potrošača, dobrobiti životinja i očuvanju životne sredine. Ovaj pristup je važan korak ka odgovornijoj i etičnijoj proizvodnji hrane i borbi protiv antimikrobne rezistencije.
Za potrošače to znači sigurniju hranu, bez ostataka antibiotika u proizvodima životinjskog poriјekla, koji mogu ugroziti zdravlje, izazvati alergije i povećati rizik od rezistencije“, pojasnio je prof. dr. Drago Nedić iz JU VIRS “Dr. Vaso Butozan” Banja Luka, dodavši kako ovakav uzgoj potrošačima pruža veću sigurnost i povјerenje u kvalitet hrane koјu konzumiraјu.
Kvalitet, sigurnost, sljedivost
Ukupni proizvodni lanac temelji se na integrisanom sistemu KSS (kvalitet, sigurnost, sljedivost), gdje su svi procesi proizvodnje strogo kontrolisani. Hrana za piliće, koja je nutritivno i energetski izbalansirana za svaku fazu njihova rasta i razvoja, garantuje i meso boljeg kvaliteta, odnosno većih nutritivnih vrijednosti za čovjeka.
Ovom linijom proizvoda Perutnina Ptuj potvrdila je svoju predanost najvišim standardima sigurnosti hrane i održivosti. Dodatno je učvrstila poziciju lidera u prehrambenoj industriji, pružajući kupcima proizvode koji zadovoljavaju ne samo njihove prehrambene potrebe, već i njihove ekološke i etičke vrijednosti.
Foto: PR
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!