TEKST: Bonjour.ba/PR
DATUM OBJAVE: 18.10.2022.
“Probudi IT duh” je humanitarni projekat u okviru kojeg Udruženje “Ruku na srce” želi educirati 30 dječaka i djevojčica iz porodica slabijeg materijalnog stanja na temu digitalnih vještina, sigurnog korištenja interneta i programskog jezika Python.
Po završetku radionica u trajanju od tri sedmice, svaki polaznik dobit će laptop na poklon i tako imati priliku da usavrši nove vještine i nakon edukacije.
S ciljem prikupljanja potrebnih novčanih sredstva za realizaciju radionica i kupovinu laptopa za svakog od 30 učesnika, udruženje „Ruku na srce“, agencija Via Media i tim @spectivized kojeg čine Larisa Nuhanović i Ilma Ramčević, dvije djevojke sa neobjašnjivom strašću za Halloween, organizuju Horrorwood zabavu koja će se održati 29.10.2022. godine u prostorijama kina Bosna sa početkom u 20 sati.
Tema ovog jedinstvenog događaja je Welcome to Horrorwood - Creepy Vintage Hollywood. Svi ljubitelji Halloween zabave tako će se istovremeno zabaviti, ali i učiniti dobro djelo. Sarajevsko kultno kino Bosna pretvoriti će se u Horrorwood kino, sa tematskim dekoracijama, specijalnim efektima i foto zidovima za najbolje fotke. Za dobro raspoloženje pobrinut će se dobro poznato lice funk i hip hop muzičke scene - DJ Mahir Beathouse.

Na Horrorwood party su naravno dobrodošli svi željni dobre zabave, no samo posjetioci sa maskama i kostimima mogu očekivati Oscare i druge nagrade za najbolje individualne i grupne kostime. Vremena za pripremu kostima još uvijek imate, a sami odlučite da li se želite predstaviti kao likovi iz horror filmova ili možda vama najdražih kultnih filmova koji nisu strašni. Budite odvažni u kreiranju kostima, probudite duh starog Hollywood-a.
Pored kupovine ulaznica, projekat možete podržati i uplatom novčanih sredstava na žiro račun udruženja “Ruku na srce” ili donacijom laptopa, bilo starog ili novog. Za donaciju svakog laptopa dobijate pet ulaznica za party.
Znajući da ne možemo promijeniti svijet, ali da je nekada i naše malo dovoljno da nečiji svijet učinimo ljepšim, pozivamo vas da pripremite svoje najluđe Horrorwood izdanje i dođete na zabavu. Ulaznice možete kupiti i ovdje.
Za sve dodatne informacije kontaktirajte udruženje “Ruku na srce” putem e-mail adrese [email protected].
***
Naslovna fotografija: Via Media PR
TEKST: Bonjour.ba
U kuhinji često nastaju i najljepše i najnepredvidivije priče. Svi znamo onaj trenutak kada deseti put pokušavamo izravnati šlag, a on i dalje živi svoj život. Jer, koliko god se trudili, ponekad nam kuhinja pošalje jasnu poruku: izgled neće uvijek slušati, ali okus, on je već na našoj strani.

Upravo tu filozofiju Dolcela decenijama gradi u svojim proizvodima i olakšava slatke rituale brzim, provjerenim miksovima i okusima na koje se možemo osloniti.
Zato je Bonjour.ba, zajedno s Dolcelom, okupio malu grupu učesnica na radionici dekoracije torti kako bismo pokazali da slastice nisu samo rezultat, nego i proces u kojem kreativnost pronalazi svoj put.




Nakon kratkog upoznavanja i prvih osmijeha, učesnice su pozdravili Ana Ćavar, vlasnica portala Bonjour.ba, i Haris Arnautović, direktor marketinga Podravke BiH.


Haris Arnautović, direktor marketinga Podravka BiH
Prije same radionice, učesnice su ispunile kratki upitnik, mali ritual koji ih je povezao s najdražim uspomenama iz djetinjstva, ukusima koje su voljele i slasticama koje ih prate godinama. Bio je to nježan uvod u sve što će tek nastati…





Radionicu je vodila Ivana Divljan, čiji je pristup učinio da sve izgleda jednostavno, čak i onima koje šlag inače drži “taocima”. Umjesto uputa koje se moraju slijediti do slova, dala je slobodu da se isprobava, istražuje, miješa i mijenja baš onako kako kuhinja zna biti kada zaboravimo na stroga pravila.



Vrlo brzo nastao je poznati slatki flow. Kecelje su se zavezale, krema je išla svojim putem, ukrasi svojim, a torte su postajale male verzije onih koji ih prave.

Uz pet prijavljenih čitateljica, radionici su se pridružile i Dolcela ambasadorice Naida Kadić Klico, Maja Topčagić i Ena Avdić čija prisutnost uvijek unese onu laganu, inspirativnu energiju zbog koje se prostor osjeti toplijim.






Atmosfera se spontano pretvorila u prijateljsko druženje: savjeti su prelijetali preko stola, a poneki “ups” trenutak pretvarao se u najšarmantniji dio dekoracije.




U tim malim scenama najjasnije se osjetila poruka kampanje “Jedino za izgled ne možemo garantirati” jer sve ono što se ne vidi na fotografijama, od raspoloženja do topline u prostoru, bilo je već savršeno.




Najljepši trenutak radionice nastao je onog časa kada su svi već zaboravili da prave tortu, a počeli da stvaraju nešto što nosi njihov potpuni, mali potpis. Boje su se miješale, ideje mijenjale iz minute u minutu, Ivana se smješkala dok je obilazila radne stolove, a svaki komentar bio je više ohrabrenje nego instrukcija.



Nije bilo tačnog načina, nije bilo pogrešnog poteza. Bilo je samo: “Hajde da vidimo šta će ispasti.” Upravo u tome je ležala čar ove radionice. A sve su bile preukusne jer okusu se vjeruje. Izgledu… pa, tu Dolcela ionako nikad ne garantira.







A onda… trenutak iznenađenja. U svakoj Dolcela kutiji gdje su se pakovale slastice nalazila se fotografija iz djetinjstva koju su nam učesnice prethodno poslale, kao i kartica s pitanjem: „Koja je tvoja želja za 2026. godinu?“



Uz malu svijeću i tihi dogovor da je zajednički puhnemo, prostor je na trenutak postao podsjetnik na to da slastice prate naše priče puno duže nego što mislimo.



Ovaj događaj nas je još jednom podsjetio na suštinu Dolcela kampanje: ne garantiramo izgled, ali garantiramo trenutke koji se pamte. I baš zato svaka torta koja je tog jutra nastala ima svoju priču, ne savršenu, nego stvarnu.



Nakon što su tortice dobile svoje finalne dekoracije, najviše pitanja vrtjelo se oko jedne stvari: koja je to baza koja sve drži zajedno?

Zato dijelimo jednostavnu verziju recepta inspirisanog radionicom, onog koji daje strukturu, ali ostavlja puno prostora za improvizaciju.
SASTOJCI:
Za kore:
- Jaja
- Šećer
- Brašno
Za kremu:
- Dolcela puding vanilija, skuhan u mlijeku
- Šećer
- Dolcela Gussnel za dodatnu stabilnost i podatnost
Za dekoraciju:
- Dolcela šlag krema vanilija (ili neki drugi okus po želji)
- Ukrasi po želji
PRIPREMA:
Ispecite jednostavnu koru i izrežite je u krugove. Skuhajte Dolcela puding vanilija ili koji volite, dodajte šećer i Dolcela Gussnel kako biste dobili glatku, stabilnu kremu. Složite mini tortice: kora - krema - kora. Završite šlagom.

Recept je jednostavan, brz i zahvalan za sve koji vole kreativni proces više od savršene linije šlaga.
Bonus savjeti: Ako volite varijacije, puding od vanilije lako možete zamijeniti Dolcela pudingom čokolada, a dekoraciju napraviti sa Dolcela šlag pjenom (Dolcela šlag priprema sa vodom) ili Dolcela šlag kremom koju volite: Dolcela šlag krema čokolada, karamela, jagoda ili nugat i pustite da upravo okus odluči kakav će biti izgled.


Za brzu, bogatu podlogu tu su i Dolcela Chocolate Muffins ili Dolcela Lava Muffins, mješavine koje su idealne kad želite efektnu tortu bez dugog pripremanja. Sve su to male prečice koje daju više prostora kreativnosti.

Inspiraciju ste, vjerujemo, već pronašli. Šlag, puding, ukrase i miksove birate sami. A rezultat? Ma šta god ispalo, bit će vaša Dolcela kreativna priča, ukusna i zanimljiva.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!