TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 17.3.2021.
Jedne od najpoznatijih slastica koje su popularne diljem svijeta, ali i kod nas zasigurno su Munchmallow i Kinder čokolada. Kada ih spojite u jedan recept nema greške da ste dobili najfiniji kolač koji će osvojiti nepce svakog čokoljupca i razgrabiti se u trenu.

Foto: @hoceskomad
Ovaj kremasti, pjenasti, čokoladni #mljac doživljaj otkrila nam je ekipa Hoćeškomad čije ukusne recepte možete pratiti na Instagram profilu @hoceskomad. U razgovoru sa njima saznali smo da se njihov vrijedni tim sastoji od, kako oni kažu: „dvoje „amatera“ u kuhinji, jednog „amatera“ fotografa i jednog profesionalnog kušača hrane, jer naravno, sve ove ukusne recepte treba netko i pojesti. Dakle, nas je četvero, u opisu profila stoje naša imena, a svatko od nas zadužen je za različite stvari u održavanju profila. No, mi djelujemo kao mali tim, te iako često puta dijelimo različita mišljenja oko istih stvari, na kraju svega smo jako složni i spremni na kompromise.“
U receptima njihov tajni sastojak i omiljeni začin uvijek je ljubav, a na pitanje omiljene slastice otkrili su nam da je to i najlakše pitanje jer je čokolada u svim okusima, oblicima, bojama i stanjima jedini ispravan odgovor.
Naravno, odmah smo poželjeli i saznati koji kulinarski trik će nam otkriti, a vrlo rado su nam naglasiti da je za sve prije svega potrebna upornost: „Jer mi nismo profesionalni kuhari, ovime se bavimo isključivo iz ljubavi. Svjesni smo toga da se ponekad može dogoditi da nešto ne ispadne 'baš onako kako smo zamislili', no za sve ovo vrijeme vođenja profila, naučili smo se strpljivosti i upornosti i bez toga, iz iskustva govorimo, nema uspjeha. Što se tiče 'ostalih kulinarskih trikova' izdvojili bismo to da svi sastojci uvijek trebaju biti sobne temperature, te onu staru 'ne otvaraj pećnicu 15 minuta nakon što staviš peći'."
Što su nam to još otkrili saznajte u nastavku.
***
Kada ste pokrenuli Instagram profil?
Profil smo pokrenuli 12.04.2020. godine, u srcu prvog lockdown-a. Zahvaljujući profilu, karantena nam nije teško pala, štoviše karanteni i koroni možemo zahvaliti što profil uopće i postoji. To je valjda bilo to neko vrijeme kada se izmišljalo kako ubiti dosadu, jer dotadašnji užurbani stil života odjednom je prestao i trebali smo naći neku novu zanimaciju. Sve je počelo iz šale i tada nismo mogli niti zamisliti da ćemo u manje od godinu dana brojiti ovoliko pratitelja na Instagramu. P.s. bliži nam se prvi rođendan!!
Gdje pronalazite inspiraciju za jela?
Uglavnom na Instagramu i Pinterestu, iako se ponekad inspiracija pronađe i u frižideru.
Kada se rodila ljubav prema hrani?
Nećemo otkrivati svoja godišta, ali vjerojatno ste dobili odgovor.
Imate li uzore u čije recepte i načine pripreme hrane rado zavirite?
Postoji toliko divnih profila na Instagramu koje rado „špijuniramo“, ali kada imamo vremena volimo zaviriti u bakine stare bilježnice i bakinim kolačima dati novi sjaj.
Što najviše volite u pravljenju ukusnih jela?
Pojesti ih! :D Šalimo se, volimo kad nam jela ispadnu ukusna, kada fotografije ispadnu dobre i kada dobijemo pozitivne recenzije naših ukućana, koji su btw i naši najveći kritičari.
MUNCHMALLOW SA KINDER ČOKOLADOM by @hoceskomad

Foto: @hoceskomad
Sastojci za biskvit:
Sastojci za Munchmallow sloj:
Sastojci za Kinder preliv:
Priprema bisvita:
Pjenasto izmutiti šećer i žumanjke, a zatim postepeno dodavati mokre sastojke. Na kraju dodajte i suhe dok se ne dobije fina smjesa. Sipajte smjesu u kalup (20x30cm) koji ste prethodno oblozili papirom za pečenje i pecite 10-15 minuta na 180°C.
Priprema Munchmallow sloja:
Od bjelanjaka napraviti snijeg postepeno dodajući 12 žlica šećera. U lončić zagrijati 4 žlice vode i 6 žlica šećera dok se ne počne zgušnjavati ( paziti da ne počne dobivati smećkastu boju), zatim sklonit sa vatre i polagano umutite u bjelanjke. Zatim dobivenu smjesu premazati preko biskvita i vratiti u pećnicu jos 10 min na 150°C.
Priprema Kinder preliva:
Otopiti čokoladu i vrhnje u mikrovalnoj te preliti preko kolača. Ostavite kolač na hlađenje najmanje 3h. Dobar tek i uživajte!

Foto: @hoceskomad
Nakon što isprobate ovaj #njami recept na Instagram adresi @hoceskomad pronaći ćete još ukusnih i slasnih recepta za koje smo sigurni da će vas motivirati da dodatno istražite nove teksture i okuse.
***
Naslovna fotografija: @hoceskomad
Tekst: Ilda Lihić-Isović
TEKST: Bonjour.ba
U samom centru Sarajeva, među ulicama koje još čuvaju dah prošlosti, smjestio se Kiren, restoran koji ne želi biti samo adresa za dobar obrok, već mali bijeg od svakodnevice.



To je onaj tip mjesta u kojem se ritam grada utiša, a topla svjetlost i mirisi iz kuhinje stvaraju atmosferu zbog koje poželite ostati duže nego što ste planirali.



Prirodni materijali, tople nijanse i svjetlost koja pada tačno tamo gdje treba čine da u Kirenu svaki kutak odiše idejom doma, ali u profinjenijem, modernijem smislu – dovoljno jednostavnom da se osjećate opušteno, a s dovoljno estetike da poželite zabilježiti trenutak.



A onda dolazi ono zbog čega se gosti vraćaju.
Kuhinja Kirena oslanja se na anatolijske i bh. korijene, ali ispričane savremenim jezikom. Ovo nije mjesto koje kopira tradiciju, nego je nadograđuje. Svaki začin ima svoju svrhu, svaki sos svoju ulogu, a svaki tanjir je fino izbalansiran između poznatog i neočekivanog. To je kuhinja koja nudi nostalgiju i iznenađenje u istom dahu.
Naša degustacija krenula je lagano, gotovo tiho, ali nezaboravno.


Prvo stiže kremasti hummus, jednostavan, a zavodljiv. Svilenkasta tekstura, suptilni začini i onaj trenutak u kojem spontano pomislite: „moram probati opet“. Minimalizam, ali bogat; lagan, ali upečatljiv.

Zatim dolaze Anatolian mini sarmice, male, uredne, potpuno drugačije. Tradicija u modernom formatu i taman toliko dobre da ih dijelite... ili ipak ne. Nestaju brže nego što stignete izgovoriti „još jednu“.

Potom Aegean style patlidžan, Egej u svom najnježnijem izdanju. Lagano, aromatično i vizualno toliko lijepo da je gotovo šteta narušiti prve utiske viljuškom.


Okusi Mediterana koji vam na trenutak izmjeste misli iz gradske užurbanosti.


A na kraju kralj među klasikama, jelo koje nosi cijeli potpis Kirena. Hünkar Beğendi: janjeće rame na dimljenom pireu od patlidžana sa zrelim kaşar sirom. Elegantno, bogato, upečatljivo. Jelo koje govori tiho, ali ostavlja snažan trag.



Zato se u Kirenu kaže da se ovdje ne dolazi samo na obrok. Dolazi se po doživljaj. Po priču. Po mir. Po trenutak koji ostaje.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!