TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 9.10.2020.
Ako želite napraviti ukusni domaći hljeb koji izgleda i ima ukus kao da dolazi iz francuske pekare, ali zapravo vam treba vrlo malo truda, ovaj recept iz šerpe je za vas.
Čvrst je i pahuljast istovremeno, a savršen je pratilac bilo kojeg obroka.
Uistinu ovaj recept za hljeb bez miješanja ne može biti jednostavniji. Napravljen je od samo četiri sastojka i pripremanje traje pet minuta.
SASTOJCI:
PRIPREMA:
Pomiješajte brašno, kvasac i sol u velikoj posudi da se sjedine. Dodajte vodu i miješajte dok se tijesto ne formira u kuglu. Pokrijte posudu plastičnom folijom i vlažnom kuhinjskom krpom. Neka tijesto odstoji pokriveno na sobnoj temperaturi 18-24 sata. Nakon 24 sata (ili najmanje 1 sat prije nego što želite poslužiti) zagrijte pećnicu na 220 stepeni.
Stavite posudu za pečenje od 2,4 l sa poklopcem da se zagrijava u pećnici. Dok se pećnica zagrijava, premjestite tijesto iz posude na pobrašnjenu površinu.
Ponovo oblikujte tijesto u kuglu, po potrebi dodajući još malo brašna. Zatim ga prekrijte pobrašnjenim peškirom dok se pećnica zagrijava.
Pažljivo izvadite vruću posudu za pečenje iz rerne. Skinite poklopac i posudu poprskajte uljem ili je obložite papirom za pečenje.
Lagano stavite tijesto u posudu za pečenje tako da se ravnomjerno rasporedi. Poklopiti i pecite trideset minuta.
Skinite poklopac i pecite dodatnih petnaest minuta ili dok hljeb ne poprimi zlatno smeđu boju.
Nakon toga izvadite hljeb iz posude za pečenje i pustite da se ohladi na rešetki prije rezanja.
Uživajte u savršenoj hrskavoj kori i mekanoj unutrašnjosti ovog mirisnog hljeba.
Foto: joyfoodsunshine.com
Foto: joyfoodsunshine.com
Za više ukusnih recepata svakako posjetite Web stranicu i Instagram profil.
***
Naslovna fotografija: joyfoodsunshine.com
Tekst: Ilda Lihić-Isović
TEKST: Ada Ćeremida
Hamza Kulenović, fotograf iza STUDIO HAMZA, već godinama gradi prepoznatljiv vizuelni narativ tih ali prodoran, suptilan, a opet pun snage.
Njegov dugoročni projekt 1 ON 1 je intiman portret individualnosti, gdje moda i priroda vode nijeme dijaloge. U trećem poglavlju, HOWDY, Kulenović se okreće Zapadu, ali ne onom iz filmova, već onom iz osjećaja.
Gucci košulja i Fendi džemper
HOWDY ne pokušava preslikati Divlji zapad. Umjesto prašine i prerije, ovdje imamo travu, maslačke i blagu svjetlost bosanskog podneblja. Nema teatralnosti ovo je kontemplativna dekonstrukcija slike tišine. Zapad, filtriran kroz melanholiju i estetiku istočnoevropskog sela.
‘’Vizuali prate narativ osame, unutrašnje snage i ljepote koja izvire iz jednostavnosti. Bez potrebe za pretencioznošću, priča je vođena ideologijom slobode izražavanja i suptilnog sudara stilskih opozita – grube teksture i nježnih silueta, utilitarnog i romantičnog.'' rekao nam je Hamza.
Miu Miu majica i šešir, Prada potkošulja i J.W. Anderson vesta
Stajling koji potpisuju Matheus Franca i Kulenović spaja diskretnu sofisticiranost s hrabrim siluetama. Kombinacija tekstura i detalja stvara dojam nespretne elegancije, gdje luksuzne torbe i odjevni komadi ne djeluju samo kao modni izričaj, već kao predmeti s pričom. Ovdje se osjećaju naslijeđeni, proživljeni, kao da su pronađeni sa karakterom koji dolazi iz prepoznatljivih modnih arhiva.
Brunello Cucinelli bermude , Miu Miu jakna i čizme, torba J.W. Anderson, naočale Loewe i J.W. Anderson vesta.
U pozadini fotografija titra i blagi bunt. HOWDY ne vrišti, ali suptilno prisvaja western estetiku na svoj način. Granica više nije teritorijalna, već suptilna i intimna, gdje se prostor za osobnu izražajnost stvara kroz detalje, tonove i gestu.
Brunello Cucinelli bermude, Miu Miu čizme,Gucci košulja i Emilio Pucci hlače
U svijetu gdje je moda često bučna, teatralna i pomalo distancirana od stvarnosti, ovakav editorijal nas može podsjetiti na tihe priče koje postoje i bez publike. U tome i jeste moć ovog editorijala sve izgleda kao da se već dešava.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!