TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 9.10.2020.
Ako želite napraviti ukusni domaći hljeb koji izgleda i ima ukus kao da dolazi iz francuske pekare, ali zapravo vam treba vrlo malo truda, ovaj recept iz šerpe je za vas.
Čvrst je i pahuljast istovremeno, a savršen je pratilac bilo kojeg obroka.
Uistinu ovaj recept za hljeb bez miješanja ne može biti jednostavniji. Napravljen je od samo četiri sastojka i pripremanje traje pet minuta.
SASTOJCI:
PRIPREMA:
Pomiješajte brašno, kvasac i sol u velikoj posudi da se sjedine. Dodajte vodu i miješajte dok se tijesto ne formira u kuglu. Pokrijte posudu plastičnom folijom i vlažnom kuhinjskom krpom. Neka tijesto odstoji pokriveno na sobnoj temperaturi 18-24 sata. Nakon 24 sata (ili najmanje 1 sat prije nego što želite poslužiti) zagrijte pećnicu na 220 stepeni.
Stavite posudu za pečenje od 2,4 l sa poklopcem da se zagrijava u pećnici. Dok se pećnica zagrijava, premjestite tijesto iz posude na pobrašnjenu površinu.
Ponovo oblikujte tijesto u kuglu, po potrebi dodajući još malo brašna. Zatim ga prekrijte pobrašnjenim peškirom dok se pećnica zagrijava.
Pažljivo izvadite vruću posudu za pečenje iz rerne. Skinite poklopac i posudu poprskajte uljem ili je obložite papirom za pečenje.
Lagano stavite tijesto u posudu za pečenje tako da se ravnomjerno rasporedi. Poklopiti i pecite trideset minuta.
Skinite poklopac i pecite dodatnih petnaest minuta ili dok hljeb ne poprimi zlatno smeđu boju.
Nakon toga izvadite hljeb iz posude za pečenje i pustite da se ohladi na rešetki prije rezanja.
Uživajte u savršenoj hrskavoj kori i mekanoj unutrašnjosti ovog mirisnog hljeba.
Foto: joyfoodsunshine.com
Foto: joyfoodsunshine.com
Za više ukusnih recepata svakako posjetite Web stranicu i Instagram profil.
***
Naslovna fotografija: joyfoodsunshine.com
Tekst: Ilda Lihić-Isović
TEKST: Ada Ćeremida
Ako još niste bili u City Viewu, sada je pravo vrijeme da usporite i poklonite sebi jutro s okusom i pogledom za pamćenje.
Na adresi Alifakovac 29, tik iznad starog jezgra Sarajeva, smjestio se City View brunch & coffee restoran koji nije samo dobio ime po pogledu, već ga i opravdava svakim detaljem.
Ipak, ono što vas zadrži nije samo panorama, već atmosfera koja vas poziva da stanete, udahnete i istinski uživate.
Mjesto gdje brunch nije trend, već ritual
U užurbanom ritmu svakodnevice, City View nudi savršenu pauzu. Ovdje brunch nije rezerviran samo za vikende, već za svaki dan kada želite da vam doručak postane najljepši dio dana.
Jedno od jela koje se posebno ističe je Chick ‘n Dip: sočna piletina marinirana u aromatičnom curryju, domaći humus, svježi tzatziki i hrskavi somun za savršen balans okusa i tekstura.
Kafa, matcha i eliksiri
Iako kuhinja radi do 16h, City View ostaje otvoren do 23h, idealno ako želite večernju dozu matcha napitka, hladno cijeđenog soka ili domaćeg deserta.
Posebno izdvajamo matchu u tri varijante: s jagodom, s vanilijom ili u svojoj čistoj formi, za prave zaljubljenike. Tu su i ledene kafe s medom, karamelom ili klasičnim espressom, kao i eliksiri koji podižu energiju, poput Ginger Gaie, kombinacije đumbira, limuna, jabuke, špinata i celera, osmišljene da osvježi tijelo i razbudi dan.
Foto: @divaisback
Interijer kao iz časopisa, ali s dušom Sarajeva
City View je prostor u kojem se estetika i udobnost susreću. Tonovi drveta, teksture prirodnih materijala i veliki prozori stvaraju ambijent u kojem poželite ostati duže. Sve je pažljivo birano od dekora do muzike u pozadini.
A onda , pogled. Cijeli grad se prostire ispred vas: Baščaršija, Vijećnica, minareti i krovovi, šume iznad Vratnika. Ovdje kafa ima poseban ukus upravo zbog pogleda koji oduzima dah.
Foto: @cityviewsarajevo
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!