Napravite sami rustikalni i mirisni hljeb iz šerpe
Tekst:Ilda Lihić-Isović
GOURMETAko želite napraviti ukusni domaći hljeb koji izgleda i ima ukus kao da dolazi iz francuske pekare, ali zapravo vam treba vrlo malo truda, ovaj recept iz šerpe je za vas.
Čvrst je i pahuljast istovremeno, a savršen je pratilac bilo kojeg obroka.
Uistinu ovaj recept za hljeb bez miješanja ne može biti jednostavniji. Napravljen je od samo četiri sastojka i pripremanje traje pet minuta.
SASTOJCI:
- 375 g višenamjenskog brašna
- 2 kašičice aktivnog suhog kvasca
- 1 ½ žličice morske soli
- 355 ml tople vode
PRIPREMA:
Pomiješajte brašno, kvasac i sol u velikoj posudi da se sjedine. Dodajte vodu i miješajte dok se tijesto ne formira u kuglu. Pokrijte posudu plastičnom folijom i vlažnom kuhinjskom krpom. Neka tijesto odstoji pokriveno na sobnoj temperaturi 18-24 sata. Nakon 24 sata (ili najmanje 1 sat prije nego što želite poslužiti) zagrijte pećnicu na 220 stepeni.
Stavite posudu za pečenje od 2,4 l sa poklopcem da se zagrijava u pećnici. Dok se pećnica zagrijava, premjestite tijesto iz posude na pobrašnjenu površinu.
Ponovo oblikujte tijesto u kuglu, po potrebi dodajući još malo brašna. Zatim ga prekrijte pobrašnjenim peškirom dok se pećnica zagrijava.
Pažljivo izvadite vruću posudu za pečenje iz rerne. Skinite poklopac i posudu poprskajte uljem ili je obložite papirom za pečenje.
Lagano stavite tijesto u posudu za pečenje tako da se ravnomjerno rasporedi. Poklopiti i pecite trideset minuta.
Skinite poklopac i pecite dodatnih petnaest minuta ili dok hljeb ne poprimi zlatno smeđu boju.
Nakon toga izvadite hljeb iz posude za pečenje i pustite da se ohladi na rešetki prije rezanja.
Uživajte u savršenoj hrskavoj kori i mekanoj unutrašnjosti ovog mirisnog hljeba.
Foto: joyfoodsunshine.com
Foto: joyfoodsunshine.com
Za više ukusnih recepata svakako posjetite Web stranicu i Instagram profil.
***
Naslovna fotografija: joyfoodsunshine.com
Tekst: Ilda Lihić-Isović