Počela je tradicionalna sezona berbe grožđa u regiji! Donosimo detalje. - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Počela je tradicionalna sezona berbe grožđa u regiji! Donosimo detalje.

Tekst:

Bonjour.ba/PR

GOURMET
13.9.2022.

Deveti mjesec simbolizira kraj ljeta i početak jeseni i jedan je možda sasvim obični mjesec u godini, dok je vinarima jako bitan i od velike važnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Berba grožđa, pripreme u podrumima, tradicija naših vinara i njihovih krajeva i sve popratne aktivnosti su sastavni dio da bi se u konačnici dobila vrhunska vina. To i jeste najbitniji dio godine svakog vinara i vinograda, kroz koji nas je ovog puta provela kompanija Fina Vina.


.

Foto: fotke-vino.rs

U Hercegovini su s ovogodišnjom berbom su krenuli sredinom 8. mjeseca, nešto ranije nego prošlih godina. Razlog leži u klimatskim promjenama, jer je sve počelo ranije dozrijevati. U Gorškim brdima uveliko traje berba. Uprkos suši koja je pogodila ovo područje i u proteklih nekoliko godina, vinar Marjan Simčić kazao je da njegovi vinogradi nemaju „strah“ od suše, pošto se radi o starijim lozama i o položajima koji su sačuvali nešto vlage. Marjan Simčič i ekipa iz Simčič wines dalje su ostali vjerni ručnom branju grožđa jer tvrde: „Ručno branje grožđa znači da naši berači idu kroz vinograd i beru baš savršene odabrane grozde, pažljivo gomilu po gomilu. Prednost je jer mogu birati zrelo grožđe, ili bolje rečeno, mogu izbjeći branje oštečenih ili ne dovoljno zrelih plodova."


Najznačajnije prednosti ručnog branja grožđa:

  • s grožđem se nježno rukuje,
  • ručno ubrano grožđe pažljivo je položeno tako da se ne lome plodovi
  • ručno branje znači i dodatnu brigu o grožđu, što je izuzetno važno u daljnem procesu proizvodnje

Prvo sorta grožđa koje je stiglo u podrum je bio Pinot Noir za liniju vina Opoka iz Simčičevog najstarijeg vinograda Breg Cru.


Foto: Simčič wines

Foto: Simčič wines


U Istri je berba započela krajem 8.mjeseca. Vinarija Benvenuti je počela svoju prvu berbu sa Malvazijom. Zadnjih dana noći su nešto hladnije, tako da će to doprinijeti aromatici vina koje jedva čekamo probati. Fruška gora, mjesto na kojoj se ukrštaju najbolji klimatski i zemljišni uslovi. Vinarija Erdevik, kako kažu griju dva sunca, ono nebesko i ono koje se odbija od dunavsko vodeno ogledalo koje pomaže grožđu da sazrije na pravi način. Berbu započinju sa Sauvignonom, te bijelim Burgundcem. U vinariji vole se pohvaliti njihovim metodama i povratku prirodi...koja jedna od glavnih karakteristika organske proizvodnje vina.
Uzgajanje grožđa na organski način podrazumijeva proizvodnju bez upotrebe vještačkih đubriva, pesticida, fungicida i herbicida, čime se stimuliše multikultura i prirodni procesi. U takvim uslovima, grožđe je u boljem balansu, a vinogradi su snažniji i otporniji na bolesti.Foto: Erdevik vinarija

„Ne sumnjamo da je i ova godina bila izvrsna za vinare, ali možda je vrijeme da se polako počnemo navikavati, a uslijed klimatskih promjena, u slijedećim godinama da će kraj 08. mjeseca za vinare zapravo postati „novi septembar“ i početak berbe. Kako god, mi jedva čekamo nove godine i nova vrhunska vina koja ćemo početi degustirati već od proljeća 2023. godine", podijelili su s nama iz kompanije Fina Vina. Mi također.

* * *
Naslovna fotografija: Benvenuti vina

 

Povezani članci

Najpopularniji članci