TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 13.7.2017.
Hajrudin Šišić već dvije godine vodi zanimljiv foodie blog na kojem kroz fotografije i pojednostavljene recepte otkriva kako doma možete napraviti ukusne milk šnite, ukusan kolač s breskvama kakav je pripremala i vaša baka ili pesto od bosiljka iz vašeg vrta. Zdravi recepti koji vam pomažu kreirati uravnoteženu prehranu kroz dan razlog su zašto platforma ovog studenta stomatologije, Harry Cooper
Kako ste se odlučili na pokretanje vašeg bloga?
Ideja o pisanju bloga je došla spontano. Blog je nastao kao rezultat spoja tri interesovanja u mom životu, a to su: fotografija, kulinarstvo i socijalne mreže ( najviše Instagram). Ljubav prema fotografiji i kulinarstvu postoji već od malih nogu, kada sam uzimao aparat od roditelja i fotografirao razne motive – od bicikla pa do cvijeća ili kada bih se kao osmogodišnjak okušao u pravljenju palačinaka. Tokom srednjoškolskih dana su to već postali zasebni hobiji s kojima sam popunjavao slobodno vrijeme. Također u tom periodu se pojavljuje nova društvena mreža – Instagram, koja mi je odmah privukla pažnju jer su fotografije bile u prvom planu. Prve dvije godine studija nisam mogao učestalo upražnjavati nijedan hobi zbog velikog broja obaveza na fakultetu, pa sam povremeno od tih obaveza znao pobjeći i pripremiti neko meni drago jelo, fotografisati, te ponosno objaviti na Instagramu.
Iako sam posjedovao privatni profil, na kojem bilo mnogo fotografija raznih motiva, bilo je lako uočiti da hrana privlači najviše pažnje. Nakon uvodne dvije godine studiranja, na ljeto 2015., odlučio sam okrenuti se prema zdravoj ishrani te korigovati loše prehrambene navike. Naravno sve nove recepte o zdravoj ishrani sam pisao i na Instagramu i primijetio da većina mojih prijatelja nije svjesna koliko fast food i loša ishrana loše djeluje na nas život. I to su bili trenuci u kojima sam odlučio postati ambasador zdrave ishrane.
Kako ste zavoljeli kuhanje i što najviše volite pripremati?
Teško je odrediti trenutak u kojem sam zavolio kuhanje, jer je kuhanje dio mene već mnogo godina. Kao teenagera me je fasciniralo kako od nekoliko naizgled dosadnih namjernica u frižideru mogu napraviti nešto što će izmamiti osmijeh porodici ili prijateljima u školi. Kao što se može primijetiti na mom Instagramu najviše volim pripremati slatkiše, ali podjednako volim pripremati i slana jela u kojima eksperimentišem sa začinima. Iako volim eksperimentisati sa začinima iz svih krajeva svijeta, omiljena mi je italijanska kuhinja.
Najbolji savjet o zdravoj prehrani koji ste vi dobili je...
Najbolji savjet o zdravoj prehrani sam dobio dok sam gledao reportažu o paleo ishrani tokom emisije Galileo na njemačkom kanalu PRO7. Paleo ishrana predstavlja svojevrsni povratak ishrani prije njene industrijalizacije. Glavne karakteristike ove ishrane jesu izostavljanje rafiniranog bijelog šečera, obrađeno meso (paštete i slično) te uopćeno veća konzumacija svježe hrane – kako povrća i voća tako i mesa.
Tko su vaši kulinarski uzori, odnosno odakle crpite inspiraciju za kuhanje?
Kulinarski uzori definitivno Rudolph van Veen ( zbog slatkiša) i Jamie Oliver ( savršenih a jednostavnih recepata), a inspiraciju za kuhanje pronalazim u mnogo stvari. Svakodnevno je to nešto novo, ponekad su to jabuke koje inspirišu na Američku pitu, a ponekad su to prijedlozi prijatelja ili zanimljiva ideja sa Instagrama.
Omiljeni ljetni recept?
Nemoguće mi je se odlučiti za jedan recept. Danas su to bile popularne milch-schnitte, a već sutra će to biti nešto voćno. Početak ljeta mi uvijek obilježe jagode i trešnje, potom višnje i bobičasto voće a onda kraj ljeta je za smokve, jabuke te kruške.
Omiljeni food blogeri?
Trenutno nemam omiljene food blogere. Pratim mnogo stranih blogera koji imaju fantastične ideje, ali ne bih mogao nikog izdvojiti.
TEKST: Bonjour.ba/PR
Domaći modni dizajner Adnan Hajrulahović Haad predstavio je novu kolekciju pod nazivom „Moja Kina“, nastalu nakon njegovog nedavnog gostovanja na Harbin Fashion Weeku u Kini.
Kolekcija je snimljena na planini Igman, a kroz nju Haad istražuje estetski dijalog između Dalekog istoka i domaće modne tradicije.
Adnan Hajrulahović Haad
Tokom boravka u Kini, Haad je učestvovao u panel diskusijama i predstavio platformu European Fashion Passport, osmišljenu za promociju mladih evropskih dizajnera. U sklopu ovog programa, svoje kolekcije su predstavile i Ana Krgić iz Crne Gore te Aleksandra Alfonso iz Španije, što je dodatno učvrstilo međunarodne veze unutar modne zajednice.
Inspiraciju za „Moju Kinu“ Haad je pronašao u vizualnoj i tekstilnoj raznolikosti kineske mode, ali i u kulturnim iskustvima koja su ostavila dubok utisak. Nova kolekcija istovremeno priziva fragmente kineske simbolike i elemente naslijeđa Bosne i Hercegovine, uz fokus na održivost i promišljeni dizajn.
Fotografije kolekcije snimljene su na Igmanu, u saradnji s fotografom Muamerom Kolarom, balerinom Samrom Mlinar i stilisticom Aleksandrom Lovrić.
Odabrana lokacija donosi prirodni kontrast modnim siluetama i simbolično povezuje motive buđenja, transformacije i povezanosti s lokalnim pejzažima.
Haad će kolekciju „Moja Kina“ predstaviti i na međunarodnoj modnoj manifestaciji Global Fashion Net, koja će se održati 26. aprila 2025. godine u Košicama, Slovačka.
Modeli iz nove kolekcije dostupni su za sve zainteresovane u njegovom sarajevskom ateljeu na adresi Brodac 3, nedaleko od Vijećnice.
Fotograf: Muamer Kolara
Model: Samra Mlinar Mandić
Stajling: Aleksandra Lovrić
Pas: Sherpi Poarott
Lokacija: Hotel Igman – Igman
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!