TEKST: Arijana Bošnjak
DATUM OBJAVE: 19.6.2024.
Skriven među živopisnim ulicama stare gradske jezgre, u Kovačima na Kaldrmi, nalazi se jedinstveni kafić koji očarava svojim neobičnim šarmom i autentičnim izgledom.
Kada zakoračite u ovaj mali kutak, odmah vas dočeka atmosfera koja odiše umjetničkim duhom i ugodnom toplinom.
Kafić Hanuma 2D Coffe and More je uređen u crno - bijelim tonovima, s efektnim ilustracijama, što stvara dojam kao da ste zakoračili u živopisnu 2D sliku. Svaki kutak kafića je pažljivo osmišljen kako bi posjetiteljima pružio jedinstveni doživljaj. Njegova jedinstvena atmosfera čini ga idealnim mjestom za opuštajuće razgovore ili uživanje u trenucima sami sa omiljenom knjigom.
Ponuda kafića je jednako privlačna kao i njegov dizajn. Na meniju se nalazi izbor kava, a tu su i osvježavajući sokovi idealni za tople ljetne dane koje možete ispijati na njihovoj slatkoj terasi.
Nama su pažnju privukli šareni donutsi te bogate i ukusne baklave koje su sigurno omiljene među posjetiteljima.
Ukratko, ovaj kafić u Sarajevu nije samo mjesto za kavu i slastice – to je unikatna oaza koja će poslužiti kao neodoljiva kulisa za sve vaše Instagram fotke i druženja popraćena slatkim zalogajima.
* * *
Foto: Hanuma 2D Coffe and More
TEKST: Dragana Rauš
Evo šta smo prvo primijetili… Besprijekorno postavljeni stolovi. Tim mladih, složnih ljudi. Logo izvezen na platnenoj salveti. Nenametljiv i uredan enterijer. Ukratko: sklad koji naslućuje da je Milunka mjesto na kojem stvari funkcionišu baš kako treba.
Prvi predstavnik ovog pozitivnog primjera ugostiteljstva je mladi chef Saša Stanivuković. Donio je znanje iz inostranstva, ali ono što je još važnije - vratio ga je kući. Slovenija ga je naučila koliko je važno da sve što izađe iz kuhinje bude jednako iskreno i precizno. Ono što je već imao u sebi su kreativnost, hrabrost i ljubav prema ovom poslu.
Mi smo uživali u večeri u slijedovima. Jela su na meniju dostupna i pojedinačno, ali zajedno pričaju posebnu priču.
Evo kako je to izgledalo: carpaccio s mikrobiljem i biberom, zatim tatarski biftek s wasabi majonezom i uljem od vlasca. Ravioli, nestvarno bogatog ukusa, punjeni pistacijom i tijestom od čak 48 žumanaca. Glavno jelo i favorit mnogih: juneći obrazi, sporo pripremani 12 sati, na kremi od krompira, celera i mrkve. Hrskavo pecivo bez aditiva, sa divljim kvascem, detalj koji možda ni ne primijetiš, ali tvoje tijelo hoće.
Ako ste iz Banjaluke, velika je šansa da ste bar jednom probali neki desert iza kojeg stoji Stefan Ilić. Njegovi su prepoznatljivi po tome što izgledaju kao male skulpture, sa neočekivanim i interesantnim ukusima. Zbog tog posebnog, gotovo umjetničkog pristupa, bilo je prirodno da postane dio tima Milunke.
Enterijer jasno komunicira šta možeš očekivati na tanjiru. Moderan i uredan, čini da se gost osjeća ugodno, bez da pretjerano odvlači pažnju od glavne teme: kuhinje koja ostavlja najveći utisak.
Osvjetljenje poziva na romantičnu večeru u dvoje, a lokacija je takva da kad završiš, vrlo lako možeš prošetati jednim od najljepših banjalučkih šetališta pored Vrbasa. Dodatan savjet: za najbolji doživljaj rezerviši večeru i posmatraj zalazak sunca iz bašte.
Još jedna interesantna informacija - Milunka nije statična. Vole da uvode tematske večeri, da gosti probaju nešto novo, da svaka posjeta bude drugačija. Japan, Grčka, Španija… Dovoljno je da ih zapratite na Instagramu i uhvatite novo iznenađenje.
Takođe, kuhinja stalno osluškuje potrebe gostiju. Meni koji je sada aktuelan važi do kraja ljeta, a onda stiže novi, skrojen po sezoni i željama onih koji se vraćaju.
Jedino što se ovdje ne mijenja je tim koji dijeli iste vrijednost i ideja da ugostiteljstvo znači da se svako osjeća dobrodošlo.
Foto: Dragana Rauš za Bonjour
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!