Niste probali napraviti čokoladu sa soli? Evo zašto trebate i zašto će ju voljeti vaše prijateljice. 

GOURMET
12.8.2019.

Kada bismo vam rekli da možete sami, u vlastitoj kuhinji napraviti čokoladnu deliciju kakvu ćete nerijetko naći na kraju menija u vrhunskim francuskim restoranima te da će vam za izradu biti potreban jedan lončić i par svakodnevnih sastojaka, velika je mogućnost da ćete biti skeptični prema toj izjavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razumijemo vas. I mi smo slično reagirali. Stoga smo se upustili u istraživanje recepta kao i utjecaja soli na okus čokolade te donosimo sve ono što smo saznali, a zbog čega će naše slastice biti još ukusnije.

Postoji jednostavno znanstveno pojašnjenje koje pojašnjava zbog čega aromatizacija čokolade s malo soli rezultira okusom kojem ćete se uvijek vraćati.
Naime, sol zbog natrija u sebi u biti intenzivira sposobnost našeg tijela da okusimo čokoladu u potpunosti te djeluje i kao začin koji u kombinaciji s čokoladom stvara slojeve okusa koji su jednostavno neodoljivi. 


Govoreći o soli, ona je, iako jedna od najčešće konzumiranih namirnica, također i namirnica čija pretjerana konzumacija postaje jedan od glavnih problema zdravog funkcioniranja tijela.
S druge strane, sol je neophodna za naše tijelo te se preporučuje da u tijelo unosimo svakodnevno 5 grama soli. Uzevši to u obzir, za izradu svojih čokoladnih delicija s prstohvatom soli, koristimo Salut sol koja ima 35% manje natrija u odnosu na kuhinjsku sol, no zahvaljujući svom sastavu koji je mješavina mineralnih soli, okus jela začinjenih ovim začinom će ostati jednako ukusan, no bit će barem 35% zdraviji. 

Inspirirani time, u kreiranju recepta smo biljno ulje zamijenili kokosovim kako bismo dodali još malo zdravih sastojaka u našu homemade čokoladu.
Donosimo i recept kojeg možete napraviti 5 minuta prije odlaska na posao, a koji će biti jednako ukusan kao da ste ga pripremali satima. 

SASTOJCI: 

  • 30 grama kokosovog ulja
  • 60 grama maslaca 
  • 1 čajna kašika vanilije
  • 150 grama kakao praha
  • 30 grama meda 
  • 60 grama kokosovih pahuljica
  • Par grama Salut soli 

PRIPREMA:

U malom lončiću, na niskoj temperaturi  istopite maslac i kokosovo ulje.
Lončić skinite s vatre te dodajte vaniliju, kakao i med. Miješajte dok se smjesa ne sjedini, a zatim dodajte pahuljice kokosa. Plitku posudu okvirnih dimenzija 15cm x 15cm obložite papirom za pečenje sa svih strana te u obloženo, sipajte pripremljenu smjesu. Posudu stavite u zamrzivač na 10 – 15min. Nakon toga izvadite iz zamrzivača i po vrhu posipajte sa Salut soli. 

Ponovno vratite u zamrzivač na 10-15min nakon čega je vaša homemade čokolada sa soli spremna za uživanje. Ako ju pak želite servirati poslije, držite ju u zamrzivaču te izvadite 5-6 min prije serviranja. 


P.S. 
U naslovu smo obećali da će ovu čokoladu voljeli i vaše prijateljice. One će ju voljeti činjenicu da uživaju u sjajnoj čokoladi pripremljenoj od zdravije verzije sastojaka, a čokolada je idealna i kao poklon koji ćete pripremiti kao što ćete nekoliko kockica čokolade ubaciti u papir, zatvoriti trakom i uz rukom ispisan recept pokloniti svojim frendicama. Javite nam reakcije. Xoxo

GOURMET , 12.8.2019.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike