Donosimo dojmove s našeg putovanja u Hamburg. Ovih 6 stvari ne smijete propustiti! - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Donosimo dojmove s našeg putovanja u Hamburg. Ovih 6 stvari ne smijete propustiti!

Tekst:

Arijana Bošnjak

PUTOVANJA
18.6.2024.

Posjetili smo skriveni dragulj Njemačke, gdje je više od 40% površine pokriveno zelenilom i gdje ćete odmah pri dolasku osjetiti lakoću postojanja i uživanja u malim trenucima koji se slave u ovoj zelenoj oazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Ovim tekstom vas, kroz naše osobno iskustvo, vodimo na putovanje u Hamburg, koji leži u srcu sjeverne Njemačke i osvaja posjetitelje svojom bogatom kulturnom ponudom, arhitekturom koja ostaje urezana u sjećanje i atmosferom koja svakoga poziva na istraživanje, ali i opuštanje.
U posjeti Hamburgu, osjetili smo da ovaj grad u sebi nosi dašak skandinavskog vibea koji se odražava kroz slow living i predanost uživanju u životu te kroz atmosferu i mir koji se osjeti u zraku. Posvećenost detaljima vidjet ćete i u njihovom stilu odijevanja, ali i stilu gradnje koja u konačnici čini Hamburg savršenom lokacijom kada poželite otkriti moderni svijet u koji je duboko utkana tradicija.

Svoje putovanje započeli smo dolaskom u Cloud One hotel u centru grada, čiji je interijer još jedan potpis o njihovoj ljubavi prema istančanoj estetici koja će pratiti cijelo naše putovanje.
Ako poželite vaš dan obogatiti umjetnošću, nakon što spustite kofere, predlažemo da se zaputite na jedno od prvih otkrića koje smo doživjeli – galerija Hamburger Kunsthalle, koja je najbolje čuvana tajna za sve ljubitelje umjetnosti.

Sa djelima Rembrandta, Maneta i Moneta, ova galerija ne samo da zadovoljava umjetničke apetite kroz remek – djela svjetskih umjetnika, već i svojom grandioznom arhitekturom, poput veličanstvenog stepeništa koje će vas korak po korak voditi kroz povijest umjetnosti. S obzirom na to što sve ova galerija čuva u svome interijeru, ukoliko nemate vremena odvojiti čitav dan za nju, predlažemo da unajmite vodiča koji će vam pokazati najvažnija djela.
Mi ćemo samo reći da je svjetska komisija koja procjenjuje koja djela je naslikao Rembrandt, a koja njegovi učenici prije više od 20 godina, potvrdila da je djelo koje se krije u galeriji Hamburger Kunsthalle, naslikao sam Rembrandt sa 23 godine. Razlog više da se ova lokacija prva nađe na vašoj „must visit“ listi.
Ljepota Hamburga krije se u tome što vam čak ni kišno jutro ne može pokvariti raspoloženje i uživanje u raznolikostima koje grad pruža. Mi smo jedan takav dan započeli u Gradskoj vijećnici (ulaz je slobodan), koja će vas jednako osvojiti svojom monumentalnošću.

Predlažemo da tu uzmete vrijeme za opuštanje i uživanje u šalici toplog čaja, u njihovom skrovitom caffeu, pod veličanstvenim svodom centralnog dvorišta.
Hamburg smo doživjeli kao grad koji je idilična fuzija tradicije i modernog svijeta. Kako biste i sami doživjeli taj šarmantni spoj, možete se zaputiti u Elbphilharmonie Hamburg – novi simbol Hamburga.

Ova intrigantna građevina, koja na svojoj staklenoj fasadi reflektira luku u kojoj je smještena, prikaz je moderne arhitekture koja skriva jednu „tajnu“. Naime, u njoj koegzistiraju dva odvojena prostora - to je koncertna sala projektirana tako da se u njoj nalazi i stambeni prostor, a izbočine u fasadi su zapravo terase.

Zgrada je posebna po tome što se, iako ju dnevno posjeti mnoštvo posjetioca, ova dva prostora harmonično isprepliću bez međusobnog ometanja. Ono što nas je posebno osvojilo je činjenica da je u ovom gradu kultura jednako dostupna svima, što se odražava i u ovoj koncertnoj dvorani gdje nema VIP odjeljaka niti posebnih ulaza – princip koji bismo voljeli vidjeti u gradovima diljem svijeta.  
Želite li vidjeti Hamburg iz posebne perspektive, tu se moguće popeti i na vidikovac s kojeg se pruža nezaboravan pogled od 360° na luku, koja pokreće čitav grad.
Luka u Hamburgu je osnova njihove ekonomije. To je najveća luka u Njemačkoj te treća u Europi – nakon onih u Roterdamu i Antwerpenu.
Stoga, vjerujemo da je najbolji način za istražiti grad upravo krstarenjem kanalima, koji poput vena protječu kroz grad i daju mu život. Savjetujemo da birate manji i otvoreni brod, kako biste uživali dok plovite Labom (Elbom). Ovo jedinstveno iskustvo se svakako isplati (cijena je oko 20 eura) jer u sat vremena vožnje uživate u okusu rashlađenog prosecca i nezaboravnim vizualima koje oslikava Hamburg.

Poseban užitak je krstarenje kroz kultni kvart Hamburga - Warehouse district (Speicherstadt), gdje će vas dočekati najveći kompleks skladišta na svijetu. Ovo je povijesna četvrt s prepoznatljivim ciglenim zgradama izgrađenim u 19. stoljeću, a koja se našla pod UNESCO zaštitom.

Speicherstadt danas krije razne muzeje, galerije i trgovine, što ga čini atraktivnom destinacijom za posjetioce.
Prilikom posjete Hamburgu, predlažemo da i sami nastavite istraživati grad u ovom pomorskom duhu pa nemojte propustiti priliku da zavirite i u Maritime Museum – muzej sa devet katova posvećen brodovima i pomorstvu.
Osnovao ga je Peter Tamm, strastveni kolekcionar, čiju kolekciju muzej pomno čuva. Priča o njemu i njegovom prvom brodu, kojeg je dobio sa šest godina od majke (koji je od tada uvijek nosio u svom džepu), dodatno nam je začinila ovo iskustvo.
Brodić veličine malog prsta danas je izložen na posebnom mjestu, kao simbol začetka ove bogate kolekcije koja danas broji više od 400.000 malih brodova. To je rezultat 17 godina njegovog strastvenog skupljanja eksponata.
Za kraj, još jedna mala zanimljivost. U ovom gradu kavu shvaćaju jako ozbiljno, stoga svakako odvojite posebno vrijeme za uživanje u ovom ritualu.

Kušajte jedan od popularnijih brendova njihove roasted kave – Elbgold. Ova pržionica kave je mjesto gdje ćete osjetiti istinski duh Hamburga. Tu vas neće dočekati mnoštvo turista, već samo intenzivni miris i okus kave, kao i ukusni brownie, uz koji možete uživati dok promatrate svoje okruženje i ljude koji jednako cijene ove male, ali važne, životne rituale.
Hamburg je grad koji osvaja svojom opuštenom atmosferom, skandinavskim šarmom i bezvremenskom ljepotom. Osim toga, svojim stanovnicima nudi sigurno utočište (naprimjer, govoreći o stanovanju, 80 posto ljudi iznajmljuje stan, a 20 % njih posjeduje vlastiti. Hamburg je veoma bogat grad i mnogo njemačkih milionera živi upravo u ovom gradu).
S druge strane, sa svojim posjetiteljima nesebično dijeli ljepote koje krije i pruža dobrodošlicu svakome tko kroči na njegovo tlo. Mi smo se u to uvjerili, a vjerujemo da će se nakon ovog "putovanja" kroz tekst i fotografije, odmah naći i na vašoj listi travel želja. 

* * *
Foto: Privatna arhiva

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno