TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 6.4.2018.
Granada cakes & desserts mjesto je koje vam nudi sasvim novu dimenziju uživanja u ukusnim, ručno pripremljenim slasticama. Naime, osim što ćete u omiljenoj dozi kofeina te kolačima pripremljenim isključivo od prirodnih sastojaka te bez umjetnih sladila, šećera i masnoća uživati u toplom i šarmantnom interijeru, cijelo vrijeme ćete moći promatrati i sam proces nastanka kolača.
Cijeli prostor odiše toplinom i elegancijom, a tople, pastelne nijanse čine da se u slastičarnici osjećate kao doma.
„Inspiracija za uređenja prostora jeste staviti naglasak na kolač, njegov proces nastanka, ukrašavanja, izlaganja, serviranja i time dobiti potpuni doživljaj okusa. Naša ideja je da kupac uživa u toploti interijera i ujedno posmatra kako to nastaju slastice koje nudimo. To daje dodatnu čar, intimu i povezanost sa našom Granadom. Uređenje prostora potpisuju osobe koje su prisustvovale u njegovom nastanku...mnogo kreativnih glava, šarenih misli rezultat je svega što vidite.“ – otkrili su nam iz Granada cakes & desserts.
Kada govorimo o trenutnoj ponudi slastica na njihovom meniju, on je usko povezan s ponudom sezonskih namirnica. „Za kolače i ostale dezerte se trudimo pratiti sezonu i čari voća i boja koje su prisutne u prirodi. Naše slastice su specifične po tome što se koriste isključivo prirodne namirnice bez aditiva, sintetičkih boja i masnoća. Željeli smo posjetiteljima ponuditi najkvalitetniji skup namirnica u zanimljivim kreacijama. Naša kreativnost se zaista oslikava u čarima okusa i izgleda naših slastica koje nam osvajaju srca.“ – nadodali su.
Naravno, nismo mogli odoljeti da ne pitamo što je bila inspiracija za odabir imena ovog šarmantnog mjesta.
„Šipak ili Nar?... bio ljut ili sladak, svojom teksturom i okusom budi kreativnost i u slastičarstvu pomjera granice. Tako i mi želimo da okus naših slastica, prirodnih sokova bude inspiracija za mnoge u donošenju odluka uz slatke zalogaje. Značenje imena regije "Granada" potiče iz latinskog imena “Granata” što znači nar/šipak. Regija je dobila naziv pod vladavinom Arapa, iz razloga što je upravo na tom području prvi put zasađen nar od sjemena dovezenog iz Afrike. Ova činjenica nam je dodatno dala vjetar u leđa pri odabiru imena.“
Granada cakes & desserts smještena je na adresi Štrosmajerova br.1, Sarajevo.
Foto: Amina Meholjić-Čorbo
TEKST: Ada Ćeremida
Nakon što smo u prvim izdanjima serijala Baščaršija ljeti otkrili mjesta koja lokalci čuvaju za sebe i komade ručnog rada koji mijenjaju interijer, sada vas vodimo na jedno od onih mjesta gdje ne sjedite dugo ali vam ostane u mislima. Mjesto koje nije fancy, nema stolove s platnenim stolnjacima ni tanjire za slikanje.
Ovdje je glavni detalj: miris.
I to onaj koji vas vraća nazad.
Skrivena niz prolaz u starom dijelu Baščaršije, na adresi Mudželiti veliki 21, pekara Imaret decenijama je opsluživala lokalne stanare, radoznale posjetioce i sve one koji znaju da miris dobarh kiflica ne vara.
Ime “imaret” vuče porijeklo iz osmanskog doba i označava javnu kuhinju koja je pripremala obroke za putnike, siromašne i vjerske škole. Sarajevo je imalo više imareta, a upravo se ovdje, u blizini Sahat-kule, smjestila jedna od najstarijih pekarskih lokacija u gradu.
Nekad je ovdje postojao samo jedan otvor jedan prozorčić iz kojeg ste, bez menija i bez staklenih vitrina, naručivali svoj somun, kiflu, hljeb. I to je bilo dovoljno. Danas, ulaskom kroz isti tunel, dočekuje vas veća ponuda, a ono što nije promijenjeno je osjećaj da ulazite u prostor koji još miriše isto kao prije 10, 20, 30 godina.
Svakako je jedna od rijetkih pekara u centru koju lokalci upisuju u rutinu: stajete po kiflu na putu kući, kupujete somun za ručak, uzimate slatku buhtlu za poslije.
I zaista, svako ima svoje “go-to” narudžbe: slana kifla s krupnom soli, buhtla s čokoladom, klasik u obliku perece. Neko će reći to je samo tijesto. Ali nije.
To je tekstura koju pamtite, slatkoća koja vas vraća na veliki odmor u osnovnoj školi, i toplina koja se osjeti odmah kroz papirnu vrećicu. I nije svaki dan isti, ali ovdje znate da će biti dobar.
Ovdje ne dolazite da ručate satima. Dolazite za trenutak. Za miris koji vas vuče natrag. Za toplinu kiflice u ruci dok stojite na drveni stočić pokraj ulaza. I dok je danas izbor širi, ono što nikad ne posustaje je miris uspomene.
Baščaršija ljeti tek se zahuktava.
Nakon kafića, ateljea i ručno rađenih predmeta, sada stižete do onih mirisa koji su dio identiteta. Naredna izdanja? Čekaju vas mjesta koja ostavljaju trag topline i dopuštaju vam da uđete u priču grada.
I… nešto neočekivano.
Produkcija: Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!