TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 6.4.2018.

Granada cakes & desserts mjesto je koje vam nudi sasvim novu dimenziju uživanja u ukusnim, ručno pripremljenim slasticama. Naime, osim što ćete u omiljenoj dozi kofeina te kolačima pripremljenim isključivo od prirodnih sastojaka te bez umjetnih sladila, šećera i masnoća uživati u toplom i šarmantnom interijeru, cijelo vrijeme ćete moći promatrati i sam proces nastanka kolača.

Cijeli prostor odiše toplinom i elegancijom, a tople, pastelne nijanse čine da se u slastičarnici osjećate kao doma.
„Inspiracija za uređenja prostora jeste staviti naglasak na kolač, njegov proces nastanka, ukrašavanja, izlaganja, serviranja i time dobiti potpuni doživljaj okusa. Naša ideja je da kupac uživa u toploti interijera i ujedno posmatra kako to nastaju slastice koje nudimo. To daje dodatnu čar, intimu i povezanost sa našom Granadom. Uređenje prostora potpisuju osobe koje su prisustvovale u njegovom nastanku...mnogo kreativnih glava, šarenih misli rezultat je svega što vidite.“ – otkrili su nam iz Granada cakes & desserts.

D72 6917

D72 6923

D72 6963

Kada govorimo o trenutnoj ponudi slastica na njihovom meniju, on je usko povezan s ponudom sezonskih namirnica. „Za kolače i ostale dezerte se trudimo pratiti sezonu i čari voća i boja koje su prisutne u prirodi. Naše slastice su specifične po tome što se koriste isključivo prirodne namirnice bez aditiva, sintetičkih boja i masnoća. Željeli smo posjetiteljima ponuditi najkvalitetniji skup namirnica u zanimljivim kreacijama. Naša kreativnost se zaista oslikava u čarima okusa i izgleda naših slastica koje nam osvajaju srca.“ – nadodali su.

D72 7006

D72 7039

D72 7048


Naravno, nismo mogli odoljeti da ne pitamo što je bila inspiracija za odabir imena ovog šarmantnog mjesta.
„Šipak ili Nar?... bio ljut ili sladak, svojom teksturom i okusom budi kreativnost i u slastičarstvu pomjera granice. Tako i mi želimo da okus naših slastica, prirodnih sokova bude inspiracija za mnoge u donošenju odluka uz slatke zalogaje. Značenje imena regije "Granada" potiče iz latinskog imena “Granata” što znači nar/šipak. Regija je dobila naziv pod vladavinom Arapa, iz razloga što je upravo na tom području prvi put zasađen nar od sjemena dovezenog iz Afrike. Ova činjenica nam je dodatno dala vjetar u leđa pri odabiru imena.“

D72 7102

Granada cakes & desserts smještena je na adresi Štrosmajerova br.1, Sarajevo.

 

 

Foto: Amina Meholjić-Čorbo


Bonjour

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

TEKST: Adelisa Mašić

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

Šljive su upravo u sezoni i teško je zamisliti bolji način da ih iskoristimo nego u sočnom desertu koji spaja jednostavnost i toplinu domaće kuhinje.

Hrskave mrvice, miris cimeta i sočno voće stvaraju kombinaciju kojoj je teško odoljeti, posebno u jesenjim danima kada tražimo nešto što grije i podsjeća na bakin sto.

 



Ono što ovaj recept čini posebnim jeste to što ne zahtijeva puno vremena ni komplikovane korake. Dovoljno je pripremiti tijesto, posuti ga šljivama i cimetom, a zatim završiti sve slojem prhkih mrvica. 

 



Nakon pečenja, kuća će mirisati na spoj voća i maslaca, a svaki zalogaj donosi savršen balans slatkog i kiselkastog.

Kako se pravi?  
 


 

  • Pripremite tijesto od brašna, maslaca, šećera, jaja i praška za pecivo.
  • Rasporedite ga u kalup i preko stavite očišćene i narezane šljive.
  • Dodajte malo šećera i cimeta za puniji okus.
  • Na kraju pospite mrvicama od brašna, maslaca i vanilin šećera.
  • Pecite oko sat vremena na 180°C dok površina ne postane zlatna i hrskava.

     



Ovaj desert možete poslužiti topao uz kuglu sladoleda ili šlag, ali jednako je ukusan i sam. Idealno za popodnevnu pauzu, druženje s prijateljima ili kao slatki završetak vikenda.

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba 

Foto: @blairgreyx


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!