4 načina da s djecom vježbate motoriku na zabavan način, uz dodatke koje imate doma - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

4 načina da s djecom vježbate motoriku na zabavan način, uz dodatke koje imate doma

Tekst:

Bonjour.ba, Promotivni članak

MAME RULZ
15.9.2023.

Rrrrrring! Rrrriiiiing! Bliži nam se početak nove školske godine!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Kao da ste samo pet puta trepnuli, a oni već kreću u školu, imaju simpatiju iz vrtića i žele pizzu za ručak! Istina je da su neki momenti neuhvatljivi i neponovljivi. Međutim, postoje načini da više uživate sa svojom djecom u svakom danu i stvarate uspomene kojih će se oni sjećati, baš kao što vi i danas u marketu tražite isti omiljeni slatkiš.

Uz svoje socijalne vještine, godinama prije polaska u školu, djeca razvijaju i grafomotoriku koja je neophodna za uspješno snalaženje u prvim važnim koracima života.


Što je zapravo grafomotorika i zbog čega je važna? 

Motorička sposobnost pisanja slova. Već od 18-og mjeseca razvijaju svoju finu motoriku – sposobnost stvaranja preciznih sitnih pokreta rukom, uz održavanje koordinacije između prstiju i očiju. U istraživanjima stručnjaci važnost razvoja fine motorike navode kao ključni aspekt spremnosti za školu. Djeca kod kojih je ona razvijena će pokazivati bolje rezultate na testovima i pri čitanju, a dobar je preduvjet i za razvoj čitkog rukopisa. 

Kada možemo reći da je dijete savladalo grafomotoričke vještine? 

Kroz svoj rast dijete prolazi i kroz dugotrajne faze razvijanja motorike. To znači da će u početku olovku držati na isti način na koji vas drži za prst. Svake naredne godine dobija više osjećaja za olovku u ruci, a i samim tjelesnim razvojem, taj proces se poboljšava. 

U finalnoj fazi, najčešće oko pete godine, dijete je spontano odabralo svoju dominantnu ruku. Olovku će držati pravilno, vrhovima palca, kažiprsta i srednjeg prsta. Ono što je u početku bilo samo plesanje olovkom po papiru prelazi u adekvatan pritisak i crtanje jasnih, prepoznatljivih crteža, a bojenje unutar linija više neće biti izazov.


Kako možete uvježbati grafomotoričke vještine? 

Zbog učestalog korištenja “ekrana” i “skrolanja” djeca češće zaostaju s razvojem grafomotorike. Potrebno je pronaći načine za “odvlačenje” malih ručica od aktivnosti samo jednog prsta koji lista videe ili dodiruje istu ikonicu. 


Vizualna percepcija i koncentracija

Kroz vježbe s raznim oblicima, kockicama i teksturama, dijete će lakše stvarati konekciju između prstiju i oka, ali o osjećaj za prostor. Zajedno se zabavite praveći razne oblike presavijanjem papira ili oblikujući plastelin

Slažite puzzle, kockice, kuglice u niz ili pustite dijete da se satima igra presipajući vodu iz jedne posude u drugu. Djeca će u toj zabavnoj aktivnosti sigurno uživati, a u isto vrijeme ćete im činiti uslugu za razvoj njihovih motoričkih vještina

Vježbe za pisanje

Ljeto još uvijek traje i idealno je vrijeme za vježbe pisanja i crtanja kažiprstom u pijesku. Razvoj grafomotorike iziskuje vrijeme, trud i vježbu, a ništa od toga djeci ne bi trebalo biti zastrašujuće

Omiljeno džepno izdanje Kraš slatkiša iz vašeg djetinjstva, Životinjsko carstvo, pronašlo je način da na kreativan i jedinstven način najmlađe degustatore čokoladica pripremi za školske dane i nastavi stvarati uspomene s još jednom generacijom.


Ambalaža s kreativnim iznenađenjem


Na unutrašnjosti omotnica je na raspolaganju 35 grafomotoričkih vježbi. Slatkiš kojim obradujete i sebe i svoje dijete će vam omogućiti da provedete više vremena zajedno u kreativnom druženju. Kroz bojenje i dovršavanje omota s ilustracijama leptirića, cvijeća, brojeva i slova vaše dijete će se kroz igru spremati za školu. Osim toga, lijepljenje sličica u album Životinjsko carstvo će zasigurno biti korisno u razvijanju fine motorike.

Nešto što je ranije bio samo još jedan papirić u kanti za papirni otpad, sada možete čuvati kao mini umjetničko djelo. Imajući u vidu i period koji je pred vama - provjere domaćih zadataka i pomoć pri rješavanju istih, ovo će stvoriti poseban odnos i olakšati takav način komunikacije između vas, kada bude vrijeme za istu. Vaša djeca će umjesto sadržaja na ekranu, koje ne mogu zapamtiti, razvijati vještine koje su im neophodne za obrazovanje i cijeli život, a ujedno ćete kvalitetno provesti zajedničko vrijeme i izgraditi svoj odnos

Personalizirana bojanka

Ko od nas bar jednom za vrijeme svog djetinjstva nije poželio biti glavni lik neke bajke, slikovnice ili knjige za djecu? Zbog toga postoji Tvornica snova! Upravo u suradnji s njom, Životinjsko carstvo kreira personalizirane bojanke, kako bi najmlađi uživali i u svojoj ulozi glavnog lika. Unosom osobnih podataka na web stranici Kraša, korisnici će moći preuzeti personaliziranje bojanke grafomotoričkih vježbi i igri. Ova bojanka će svakom korisniku biti dostavljena zasebno na mail u PDF format.

Naredni put kada se budete skrivali u kuhinji jer u miru želite pojesti slatkiš nakon napornog dana na poslu, u ambalaži će se naći nešto mnogo vrjednije od tog tajnog gourmet užitka. 

 

***
Foto: Kraš

Povezani članci

Najpopularniji članci