TEKST: Arijana Bošnjak
DATUM OBJAVE: 26.9.2023.
Koliko god voljeli neki grad, sigurni smo da ćete ga posjetom u početku jeseni zavoljeti još više.
Naša Arijana je ovaj vikend posjetila Zagreb i oduševila se ambijentom koji je obavio čitav grad. Temperature su još uvijek dovoljno visoke da uživate u laganim šetnjama, a parkovi i dalje osvajaju svojim vibrantnim zelenim nijansama u koje se uvukla tek poneka šara u burnt narančastoj ili smeđoj nijansi, što samo daje živost ovoj cozy kompoziciji.
Šetnju kroz grad, prije male gourmet avanture, započeli smo na lokaciji koja je čarobna u svakoj sezoni - Botanički vrt. Ovo mjesto osvaja svojim šarolikim jesenskim tonovima, a može poslužiti kao savršena lokacija za bijeg od stvarnosti, dok "skriveni" u parku ispijate prvu jutarnju coffee to - go.
Arijana Bošnjak, Bonjour.ba novinarka
Foto: Privatna arhiva
Nakon kratke šetnje, odlučili smo napraviti jedan mali gourmet tour kroz Zagreb i s vama podijeliti naše favorite. Sada kad je grad još nešto tiši i kad vas gradska vreva i gužva neće ometati u kušanju delicija koje nude kultni zagrebački restorani, barovi i pubovi, možete posjetiti Zagreb i slijediti naše prijedloge.
Doručak - Kazališna kavana Kavkaz
Kultna zagrebačka kavana u kojoj su svoje kave ispijali i poznati književnici, glumci i novinari, a među redovnim posjetiteljima nalazili su se Antun Gustav Matoš i Tin Ujević. Danas je to moderno uređen prostor gdje ćete ponekad čuti i stare zagrebačke šansone koje unose šarm prošlih, boemskih vremena u taj prostor, dok uživate u pogledu na HNK.
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva
Jutra su idealna za posjet Kavkazu. To je vrijeme kada čujete tihi žamor ljudi oko vas, a svejedno imate dovoljno tišine za ugodan razgovor i dobar tek. Predlažemo neke od njihovih sendviča uz cijeđeni sok od naranče, za zdravi početak dana. Želite li radije osjetiti onaj pariški vibe, birajte ukusni kroasan od marelice u pratnji odlične kave (predlažemo čak i onu vegansku verziju sa soya mlijekom koja je, začuđujuće, jednako ukusna).
Kava i desert – Velvet
Još jedan kafić koji ima poseban boemski šarm je i Velvet u Dežmanovoj 9. Ovo je mjesto koje će vas osvojiti svojim interijerom, koji podsjeća na neki izložbeni prostor antikviteta. Masivni lusteri i vintage namještaj u kombinaciji s nekim industrijskim elementima privlače pogled i tako svaki kutak priča neku posebnu priču, stvorenu za ovakve kišne jesenske dane.
Kušajte neki od specifičnih kolača kakve spremaju, kao što su Carrot cake ili francuska verzija kremšnite – Millefeuille. Sigurni smo da će i vas oduševiti i savršeno se sljubiti s vrhunskom kavom koju prave.
Ručak – The Red Apple Pub
Za ručak vas vodimo na drugu stranu grada, dosta dalje od centra, ali vjerujte nam, vrijedi! Ovaj pub ima neopisivo dobru gourmet ponudu, a uz to i jedan autentičan pubovski ambijent koji osvaja detaljima u interijeru. Kožne stolice, drveni namještaj, tamne i zagasite boje crvenog vina i šumski zeleni tonovi.
Savršena jesenska atmosfera. Ovdje ispred svega preporučujemo burgere koje možete dobiti i u mini verzijama da biste probali više različitih okusa. Uz to uparite hladna piva iz domaće proizvodnje ili nakon ručka kušajte raznorazne zabavne koktele.
Večera – Al Dente
Ponovno vas vraćamo u centar, u pravu malu talijansku oazu. Ovaj restoran naći ćete u kultnoj ulici u srcu grada, na adresi Bogovićeva 5. Kao i svako od navedenih mjesta i ovo će vas osvojiti svojim šarmantnim interijerom. Tu su ružičaste stolice, smaragdno zelene sofe i mnoštvo drvenih elemenata koji unose toplinu u ovu gourmet priču.
Kada izgovorimo naziv restorana, Al Dente, naravno da nam je prva asocijacija neko klasično talijansko jelo poput paste ili pizze. Mi preporučujemo njihove gourmet pizze s neobičnim kombinacijama koje ugodno iznenade nepce, a za kraj ove avanture, nazdravite uz liker Teranino koji će razbuditi sva osjetila svojim intenzivnim i specifičnim okusom.
* * *
Naslovna fotografija: Privatna arhiva
TEKST: Dragana Rauš
Ako vas put nanese kroz Bihać ili planirate mali bijeg do ovog grada bogatog vodom i zelenilom, River Dock je razlog više za to. Ova mala oaza na obali Une nas je podsjetila koliko je sjajno kada priroda i čovjek žive u skladu. A evo i kako to izgleda…
Drveni paviljoni i prostrane terase smjestili su se uz rijeku, bez da su narušili ijednu zelenu granu. Svuda oko vas šušti lavanda - mirisna, ljekovita, dom za pčele i leptire. Na ovom mjestu ona nije samo dekoracija, već znak koliko se vlasnici trude da budu u skladu s prirodom. Lavandu koriste i za proizvodnju kozmetičkih proizvoda, malih sapuna i mirisnih jastučića koji često završe kao pokloni za goste ili drage saradnike.
Jer River Dock nije samo mjesto za predah - to je mjesto koje je nastalo iz ideje da se čuva ono što je Una godinama davala ovom kraju. Svjesni koliko im ona daje odgovorno su joj uzvratili čišćenjem rijeke, od restorana pa sve do Ripačkih slapova.
Zanima vas kakva je hrana? Baš kako volimo! Mi smo probale unsku pastrmku s blitvom i sve je bilo kako volimo - svježe i domaće. Poznati okusi, a opet dovoljno posebni da ih se sjetite kad se vratite kući.
A tu je i ono što River Dock čini jedinstvenim: ručak na čamcu. Mirna vožnja do Ripačkih vodopada izuzetno je iskustvo za koje mi ovaj put, nažalost, nismo imale dovoljno vremena. Ako vi ipak planirate da ovo bude dio vašeg River Dock iskustva - izdvojite barem 45 minuta za vožnju i ručak na vodi. Vjerujte, Una i svježa pastrmka zaslužuju tih pola sata više.
Vožnje funkcionišu bez rezervacije. Možda ćete u sezoni sačekati 15 do 20 minuta, ali zaista vrijedi. Jer gdje ćete ljepše sačekati nego u hladu lavande, s pogledom na rijeku.
Vožnje čamcem funkcionišu bez rezervacije, a u sezoni zna biti malo gužve. Ako se desi da sačekate 15 ili 20 minuta, gdje biste to radije uradili nego u hladu pored Une, uz miris lavande i domaću tursku kafu? Ovdje čak i čekanje ima smisla - jer sve što vrijedi, vrijedi i sačekati.
Sve ovo vam zvuči kao odmor po vašoj mjeri? Pronađite ih na Instagramu: @riverdockbihac
FOTO: Dragana Rauš za Bonjour
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!