Ekskluzivno: Naša gourmet avantura u Istanbul i restoran s najboljim pogledom
Tekst:Emina Smaka
GOURMETHoş geldiniz … u 'grad 7 brda'.
,,Istanbul je univerzalna i ogromna ljepota pred kojom pjesnik i arheolog, diplomata i trgovac, princeza i pomorac, sjever i jug svi uzvikuju s istim osjećajem fascinacije. Čitav svijet smatra da je ovaj grad najljepše mjesto na svijetu.'' – ovako je to poetično opisao talijanski novelist Edmondo De Amicis.
Mi ćemo nadodati da kada stupite u Istanbul, kapija svjetova se otvara pred vama. Kroz nju, najveći i najpoznatiji grad Turske poziva vas na putovanje kroz prošlost i budućnost. Kao da idete kroz čarobni portal, prelazeći iz poznatog svijeta u potpuno novu dimenziju gdje se prošlost, sadašnjost i budućnost isprepliću poput niti u tkanju vremena.
Prvo što će vam sigurno ukrasti pažnju, osim šarolike historije i kulturnog nasljeđa, jeste pulsirajući ritam života ovog grada. Istanbul, sa svojih 15.46 miliona stanovnika, dočekuje vas kao da se cijela ta masa slijeva upravo na mjesto na kojem se trenutno nalazite. Osjećajte svaku vibraciju, kao da je svaki pojedinac u tom gradu svojim prisustvom doprinio bogatstvu koje Istanbul nosi.
Krenuli smo na putovanje koje će ostati urezano u sjećanju našeg uredništva kao posebno iskustvo. Ovo putovanje u Istanbul nije samo klasično novinarsko putovanje, to je čarolija koja će nas pratiti dugo vremena, osvježavajući naša srca poput vjetra sa Bosforskog prolaza.
Dolazak u Istanbul
Spuštamo se na tlo Istanbula, ovaj put na krilima Sabiha Gökçen aerodroma. Ime ovog aerodroma nosi duboku priču o hrabrosti i istrajnosti, utkanoj u priči o avijaciji. Sabiha, prva žena pilotkinja na svijetu, bila je ne samo pionirka u letenju, već i dijete kojeg je zaokružila nježnost Mustafe Kemala Atatürka, oca moderne Turske. Njen posljednji let bio je u 88. godini života te predstavlja krunu njene izvanredne karijere i nadahnjuje nas dok stupamo na tlo koje nosi njeno ime.
Sabiha Gökçen
Dok se priča o našem putovanju polako odmotava otkrivamo da naša avantura u Istanbulu nije klasična turistička priča. Ovaj put smo se posvetili nešto drugačijim čarima ovog mističnog grada - modnoj sceni koja pulsira poput srca Istanbula, kao i njegovoj raskošnoj gourmet kulturi koja hrani dušu i osvaja srce svakog istinskog gurmana.
Istanbul je grad okupan mirisima i ukusima, a mjesto je gdje se svaki zalogaj pretvara u priču. U moru restorana, izbor može biti izazovan. Ako imate vremena, jedna od opcija jeste da se prepustite ulicama grada i otkrijete tajne koje kriju lokalci. No, naši izbori neka budu poput svjetionika koji će vas voditi kroz ovu gourmet avanturu.
Sıralı Kebab restoran
Čim smo stupili u grad, prva stanica našeg putovanja bila je restoran koji je postao naše prvo gourmet iskustvo u Istanbulu. Nije nas razočarao, naprotiv, bio je poput savršenog trailera u sve ono što nam grad nudi. To je bio restoran Sıralı, mjesto gdje su okusi turske i otomanske kuhinje oživjeli u modernom, inovativnom ambijentu.
Uz svjetlost svijeća i mirise izvanredne kuhinje, naša večera započela je sa salatom Gavurdag, obogaćenom bojama paradajza, orašastih plodova i sočnim zrnima nara. Slijedio je jogurt od patlidžana s nježnim notama nara, te tahini jogurt s hrskavim chipsom, poznat kao Fatteh, dar iz Libana. A zatim, steak tartar a la turka, govedina obavijena svježim listovima salate, otkrivajući nam bogatstvo okusa i mirisa Anatolije. A to su samo predjela, uvod u uživanje u večeri.
Glavno jelo stiglo je kao raskošna simfonija okusa - Beyti kebab, jagnjeći lokumi, jagnjeći kotleti i govedina umotana u kashar sir, svaki zalogaj pružao je jedinstveno iskustvo.
Divan Brasserie Bebek
Bebek - očaravajuće, blistavo i luksuznije naselje u Istanbulu, a njegova ljepota leži u činjenici da se nalazi tik uz more. Nalazi se na europskoj strani Bosfora, a upravo tu smo imali priliku probati i doživjeti pravi turski doručak, da, onaj koji vidite na serijama.
Restoran Divan, osim svojim obilnim doručkom, oduševljava vas i svojim pogledom koji će vas prosto osvojiti.
Dok nam je vodič pričao o ovom mjestu, otkrio nam je da je nedjeljni brunch ovdje posebno popularan, ali i da nije uobičajen za svakodnevne doručke lokalnog stanovništva. Ipak, tradicija je i dalje prisutna kroz raznovrsna jela i umake.
Isprobali smo sir 'Ezine', kačkavalj, razne sorte maslina, domaći džem, svježi paradajz, hrskave krastavce, med, turske pite od sira s maslacem, sve to uz neograničene količina čaja.
Nakon ovakvog uživanja, odlučili smo preskočiti ručak i uživati u ranijoj večeri.
Mükellef Karakoy
Kada vam kažemo da je ovo putovanje obavijeno luksuzom, restoran Mükellef na krovu hotela Haze postaje nezaobilazna destinacija. Na živahnoj ulici Istanbula, ulazak u hotel ne otkriva ništa o tome što vas čeka na sedmom spratu. Ali kada se popnete, otvara se pogled od 180 stepeni, od Galata kule do Aja Sofije, kao da vam se pred očima razvija cijela priča grada.
Menu restorana donosi modernu interpretaciju klasičnih turskih meza, a ljubiteljima rakije pruža priliku da okuse tradicionalnu tursku. Predjelo je kao simfonija okusa, sa nekoliko raznovrsnih jela poput raznih humusa, jogurta te omiljene suhe pržene paprike u umaku od jogurta.
Za glavno jelo, izbor je pao na ribu u crvenom sosu, koja je svojom prezentacijom i okusom ostavila nezaboravan utisak.
Pitanje je da li je to zbog bezgraničnog horizonta koji obuhvata oba kraja Istanbula, ali ovo iskustvo okusa jednostavno je bilo najljepše koje smo osjetili u ovom gradu.
Kadıköy Market
,,Ne trebate srebrnu vilicu da biste jeli dobru hranu.'' - Paul Prudhomme.
Kao u svakom drugom gradu koji istražujete, istinski doživljaj leži u susretu s lokalnim stanovništvom. Čak i ako nemate poznanika u Istanbulu, hrabro krenite u dijelove grada koji nisu obično na turističkim mapama. Pratite zvuke turskog jezika i pustite da vas oni vode do prave srži grada, onako kako kuca za lokalne stanovnike. Za nas, ta srž je pronađena na azijskoj strani Istanbula, u ulici Kadıköy.
Živopisna i eklektična, ta ulica odiše životom i raznolikošću, s malim dućanima koji nude raznovrsne proizvode. Posebno je poznata po slasticama, ribi, maslinama i sirevima. U samo jednom dućanu imali smo priliku kušati različite vrste maslina, preko trideset vrsta sireva (od kojih je samo jedan brend bio stranog porijekla), kao i ukiseljeno povrće ili ribu koju ljubitelji vina obožavaju.
Znali smo da smo na pravom mjestu za degustaciju i kupovinu kad smo primijetili neprekidan tok lokalnih stanovnika koji su ulazili i izlazili iz tog malog dućana, birajući svoje omiljene namirnice. Kadıköy Market se najlakše može opisati kao mjesto iz snova svakog ljubitelja hrane, poput onoga što biste mogli vidjeti u seriji o kulinarstvu koju bi kreirao Anthony Bourdain.
Ovaj market nije samo obično mjesto za kupovinu - on nudi jedinstven spoj prošlosti, kulture i urbanog duha. Dok smo se spuštali tom ulicom prema luci, naš vodič nas je proveo kroz autentično lokalno iskustvo hrane. Posjetili smo jedan od tipičnih štandova za uličnu hranu gdje se poslužuju doneri, omiljeni obrok lokalnog stanovništva. Moramo priznati da je to bio najukusniji doner koji smo ikada probali.
Cabbar restoran
Nakon nezaboravnog iskustva ulične hrane, vrijeme je da se obučemo elegantnije i kročimo u restoran Cabbar na europskoj strani Istanbula.
Mjesto koje privlači mnoge poznate ličnosti, kako lokalne tako i svjetske, a i samo uređenje restorana nagovještava da nas čeka izuzetan doživljaj.
Predjelo nas je očaralo sličnim izborom kao i u prethodnim restoranima - humus, svježe povrće, razne vrste jogurta i uzbudljivi steak tartar a la turka. Za glavno jelo, uživali smo u okusima s roštilja, poput sočnih pilećih krilca, pilećih filea, paprika i naravno, neizostavnog kebaba.
Večer smo zaokružili uz čašu vina, tradicionalno pivo i osvježavajuće napitke, zatvarajući tako ovu nezaboravnu gourmet avanturu.
* * *
Dok smo se vraćali kući, pod uticajima raskošnih okusa Istanbula, osjećali smo se kao istinski gourmet - putnici, spremni da podijelimo svoje epopeje iz ove gourmet avanture. No, čak i dok smo ponovno uživali u našim standardnim jelima kući, primijetili smo neobičnu žudnju za kiselim povrćem. Možda je to bio samo naš način da se prisjetimo svakog zalogaja iz Istanbula ili možda jednostavno tajni znak da su ta putovanja obogatila naš svakodnevni jelovnik novim, nezaboravnim ukusima.
Emina Smaka, glavna urednica Bonjour.ba
* * *
Fotografije: Privatna arhiva