Glumica Alisa Čajić Drmać nam je otkrila kako izgleda jedan njezin (radni) dan tijekom karantene - BONJOUR.ba - bh.lifes...

Glumica Alisa Čajić Drmać nam je otkrila kako izgleda jedan njezin (radni) dan tijekom karantene

INTERVJU
19.4.2020.

Mlada glumica koja je svoj talent i kreativnost pokazala u predstavama 'Antigona', 'Vođa' ,'Znaš li'..., u filmovima 'Žaba' i 'Ništa, samo vjetar', seriji 'Konak kod Hamdije', posljednje tjedne, sukladno preporukama, provodi u kućnoj karanteni uz nešto drugačiji svakodnevni tempo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako kući, Alisa i dalje radi i surađuje sa svojim timom u Narodnom pozorištu i snima pripovijetke, a ostanak doma motivirao ju je i da započne neke nove, zdravije rituale i još više uživa u trenutku i malim stvarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alisu smo pitali kako zadržava vedar duh, preporuke za knjige koje vrijedi pročitati, kao i kako iznenaditi dragu osobu tijekom #OstaniKući.

Kako zadržati motivaciju i produktivnost tijekom rada od kuće te kako sada izgleda tvoj dan?

Meni zaista ne pada teško ova izolacija, možda prvih dana kada sam iz karantina slavila rođendan. Vrlo brzo sam se prilagodila. Motivaciju je najlakše naći baš sada. Evo kako: svi mi “nismo imali vremena” ranije da se hranimo zdravo pa smo govorili od ponedjeljka, nismo imali vremena kuhati, slikati, čitati, vježbati, nazvati nekog prijatelja, rodbinu koja ne živi u Sarajevu. 
Sada imamo vremena za sve to. Prvih par dana izolacije sam provodila ljenčarenjem i razmišljala samo kada će ovo proći. 
Onda sam kliknula prekidač u svojoj glavi i sada moj dan prolazi i previše brzo. Svaki dan započinjem kafom, slikanjem, zatim jogom, ofarbala sam i cijeli inventar svoje male bašte. 


Često imamo video sastanke s kolegama iz pozorišta gdje se prije svega zabavimo dobro.
Nakon toga izdvojim vrijeme za čišćenje svoje oaze koju sam sebi stvorila.
Zatim kuham, snimam i montiram poeziju i pripovijetku za Narodno Pozorište u kojem sam trenutno i navečer uživam u pravljenju svog čaja od voća i đumbira.
Zatim se okupam i isfeniram kao da ću u izlazak, uradim sve pomade na licu iz svog asortimana prirodne kozmetike 'Lada Pomada'. 


Sve su to mali rituali u kojima zaista uživam. Pored toga planiram jedan online projekat s kolegama i kolegicama glumcima i svi uživamo u tome jer volimo svoj posao i prije i u toku pandemije i od kuće i s daski.

Prijedlog za knjigu koju vrijedi pročitati?

Ako niste pročitali 'Četrdeset pravila ljubavi' ili 'Jedan je dan' imate priliku čitati divno štivo koje će vam potpuno skrenuti misli s ove situacije. Našla sam stranicu na kojoj online možeš naručiti knjigu i ja trenutno čekam 'Žene koje trče s vukovima'.
Nije još uvijek stigla u moje ruke, ali vjerujem ukusu mojih prijatelja.

Koji filmovi i serije su se našli na tvojoj 'to watch' listi u ovom periodu?

Bilo bi cool da otkrijem neku novu seriju koju većina nije navela, ali da budemo iskreni, kao i većina ljudi svijeta i ja sam se zaljubila u 'La casa de papel' :).


Serija je uzbudljiva, neočekivana, obiluje pametnim glumačkim i režiserskim rješenjima. Na prvu se zaljubimo u likove iz serije i postajemo strastveni navijači pojedinih - plus za sve one koji vole i španski jezik, uživat će u melodiji istog.
Također gledam meni jednu od najdražih serija 'Walking dead'.
Tematika me sada još više uvlači zbog novonastale situacije. Nekada davno sam odbijala gledati ovu seriju jer ne volim zombije i naučnu fantastiku, ali svima koji imaju dilemu, mogu reći da serija mnogo dublje govori zapravo o suštini ljudske prirode, a ne o zombijima. 

Koji je tvoj odabir za brzi i zdravi ručak ili užinu?

Kada nije bila pandemija i kada sam imala probe, jela sam dosta brzo i često nezdravo. Sada uživam u pripremanju domaćeg hljeba od heljde i žitarica, zatim zdravih kuglica od datulja i lješnjaka. Inače nisam bila ljubiteljica voća, ali evo otkrila sam da i to volim, samo da jednostavno nisam imala naviku kao sada. Limun sam voljela uvijek, ali sada ću se pretvoriti u limun. Sve što se moglo napraviti s limunom, od kolača do čaja, ja sam probala.

Pjesme koje te opuštaju u ovom periodu?

Hm, nije se tu ništa previše promijenilo za razliku od ishrane i navika. Zavisno od onoga što radim, ali varira između stranih pop hitova i 90-tih dok pospremam kuću, do atmosfere planina i ptica kada slikam ili radim jogu.

Kako zadržati #feelgood vibru tijekom kućne izolacije?

Da mi je neko rekao da ću ja ovako organizovati svoje vrijeme i biti mirna za vrijeme izolacije i policijskog sata – ne bi mu vjerovala. Ja sam temperamentna osoba koja često ima višak energije, ali sam se baš zato valjda dobro opskrbila.
Mislim da je ključ u mislima, kao i uvijek. Svi imamo teže i lakše periode kao i u uobičajenom životu, ali bitno je ne razmišljati kada će proći, zašto ovo, kako itd. 

Jednostavno, treba usmjeriti energiju na ciljeve koje sada želimo postići. Zadati sebi cilj i krenuti ka njemu.
Želim poraditi na svom tijelu, duhu, mislima ili bilo čemu i prilagoditi se situaciji. Cijeli svijet je u istoj situaciji i samo je pitanje tko će kako iskoristiti ovo i hoće li sebi otežati ili olakšati. 

Kako prirediti mini iznenađenje za drugu osobu tijekom kućne izolacije?

Naslikajte sliku na poklon nekome, ja sam to već uradila :)

Ako ne znate slikati, skuhajte nešto i ostavite penzionerki preko puta vas. Snimite nekome kreativniju rođendansku čestitku nego što biste stigli da je normalno stanje. Pronađite stare slike s prijateljima i napravite kolaž s opisom ispod svake. Napravite nešto kreativno pa pripremite za život poslije pandemije. 
Presadite nekome biljku pa mu sačuvajte (ako se to tako zove i radi). :D
Ma milion je stvari, samo ako smo kreativni. Ja ni sada nemam vremena da ispunim sve svoje ideje. 

Kako pokazati empatiju i učiniti nešto lijepo za druge osobe tijekom #OstaniKući?

U današnje vrijeme je lako pokazati empatiju. Dovoljno je pomoći starijima za odlazak u kupovinu, odnijeti im na vrata maske i rukavice. Jako je puno načina, a najveća empatija je suosjećati sa starijima i djecom i ostati kući. Nije to tako teško i već smo se navikli ili bi trebalo da jesmo. 
Oni koji se nisu prilagodili do sada trebaju obaviti razgovor sami sa sobom.

Nakon završetka kućne izolacije, prva stvar koju ću napraviti je:

Jojjjj, toliko je stvari. Mnogooo. Otići na more! Izaći s prijateljima i vjerojatno proslaviti svoj rođendan koji je bio davno. Ma uživat ću u svemu, čak ću dopustiti ljudima da me zagrle iako znaju da nisam tip za grljenje.

INTERVJU , 19.4.2020.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

Bonjour.ba

Foto by:

Alisa Čajić Drmać

Podijeli:

Posljednje objavljeno