TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 9.8.2015.
I dok modna industrija s nestrpljenjem iščekuje deveti mjesec, mjesec u kojem magazini dolaze u velikoj tiraži i s puno većim brojem stranica, a zaljubljenici u modu postaju dio groznice zvane tjedan mode, naše uredništvo se veseli i osmom mjesecu – mjesecu u kojem se održava Sarajevo Film Festival. Vodeći festival regije, koji, osim što nudi odličan program, postao je i platforma za obrazovanje
I dok modna industrija s nestrpljenjem iščekuje deveti mjesec, mjesec u kojem magazini dolaze u velikoj tiraži i s puno većim brojem stranica, a zaljubljenici u modu postaju dio groznice zvane tjedan mode, naše uredništvo se veseli i osmom mjesecu – mjesecu u kojem se održava Sarajevo Film Festival. Vodeći festival regije, koji, osim što nudi odličan program, postao je i platforma za obrazovanje i networking mladih i ljubitelja umjetnosti iz cijelog svijeta.
Sjajna atmosfera i pozitivna energije i ove godine nas je potakla da naš planer od 14.do22.8. ostane rezerviran za ovaj Festival.
I dok su prve pripreme za Festival već počele, posebice one modne, nismo mogli odoljeti da si ne zapišemo i par adresa na koje ćemo svratiti u potrazi za slatkim osvježenjem za naše nepce. Veliki smo ljubitelji slatkoga, a motiva za uživanje u grožđicama prelivenim čokoladom, macararonse ili osvježavajućoj tortu od sira nam nikada ne dostaje. U nastavku vam donosimo 6 sarajevskih adresa na koje bi trebali svratiti svi sladokusci.
***
Slastičarnica Vatra je smještena u samoj blizini Vječne vatre, jednog od najpoznatijih simbola Sarajeva- u ulici Ferhadija. Zanimljiv i elegantan interijer,koji odiše toplinom i šarmom idealan je za isprobavanje njihove kombinacije voća i čokolade, kao i kombinacije sladoleda i čokoladnih torti. U ljetnim danima, terasa smještena u najprometnijoj ulici u Sarajevu probudit će u vama mini voajerizam, a svi znamo da su on i čokoladne slastice sjajan par.



Torte i to slastičarnica je smještena u BBI centru i kako i sami kažu – oni su dom svih štovatelja slatkog. Cilj im je nahraniti sladokusce, a naša topla preporuka je torta od sira, koju biste svakako trebali konzumirati na njihovoj terasi koja će vam u ljetnim danima pružiti i odličan pogled na Sarajevo.


Butik Badem je već više od pet desetljeća dio Baščaršije. Postao je dijelom sarajevske tradicije, ali i porodice Adem u čijem je vlasništvu tri generacije. Svi oni koji u Sarajevo dolaze po prvi put dobiju zadatak da se doma vrate uz rahatlokum, koji se prave s dodatkom ruže i limuna, iako ćete u Bademu pronaći desetke drugih vrsta. U Bademu svakako svratite i po svoj slatki ili slani mix, koji podrazumijeva razno orašasto voće preliveno raznim slatkim preljevima, čokoladom i karamelom.
Adresa - Abadžiluk 12.
Kad biste svoje roditelje pitali da vam preporuče jednu slastičarnicu u Sarajevu koja je odličan kandidat za konzumiranje slatkiša, onda je vaša iduća destinacija vjerojatno Porodice Ribar 5, gdje se nalazi caffe slatičarna Palma. Duga tradicija, moderno uređeni interijer u kojem ćete često čuti i zvuk klavira, kojeg redovito sviraju gosti slastičarnice, savršeno je mjesto za sve ljubitelje slatkoga. A Palma ima i prigodnu i neodoljivu ljetnu terasu.



Na adresi Paromlinska 53h, nalazi se još jedna slatka slastičarnica i pekarnica, u koju biste svakako trebali svratiti ako se opisujete kao ljubitelj francuske kuhinje. Naime, u njihovoj ponudi ćete pronaći ukusne i slatke macaronse, koji su postali njihov zaštitni znak. Vaše nepce će biti zahvalno i ako isprobate njihov čokoladni fondue, tiramisu, sutliju ili munchmallow.



Maison Coco slastičarnica – još jedno odlično mjesto za sve ljubitelje svega što dolazi s francuskom etiketom. Naime, na adresi Branilaca Sarajeva 10., gospodin Julien Cassin je otvorio slastičarnicu pekarnicu koja ima neodoljivu ponudu. Njegove slastice ćete voljeti zbog jednostavnog, no nezaboravnog ukusa, koje se prave po receptima starih francuskih kulinarskih škola.



TEKST: Bonjour.ba
Da se razumijemo, kod nas kafa nikada nije samo kofein. Ona je izgovor da nekoga saslušaš, pauza između dva velika koraka, mala dnevna ceremonija koja se ponavlja godinama. U zemlji u kojoj se dan planira oko kafe, a ne obrnuto, postoji nešto posebno u načinu na koji čuvajmo ovaj ritual.
Upravo zato, kada Bonjour.ba tim osmišljava nova iskustva, postoji jedno pravilo: ako radimo nešto o kafi onda to ne može biti površno. Mora biti osjećaj. Mora biti blisko. Mora biti naše.

A ko je prirodniji partner u tome od Grand kafe, domaće kafe uz koju smo odrasli, koju pijemo sa prvom tišinom jutra dok još niko ne šalje poruke, u razgovoru s prijateljicom koji traje duže nego što smo planirali.




Zato je ovo okupljanje bilo zamišljeno kao putovanje kroz svijet kafe od gotove šoljice Grand Gold, Grand Aroma, Grand Strong ili Grand Black’n’Easy My Way, koje su bile izložene na postamentima i servirane u sklopu cateringa, sve do toga kako izgleda zrno, kako se mijenja jačina, šta određuje aromu, i kako svaki od tih elemenata postaje dio ličnog ukusa.

Na početku programa uzvanike su pozdravili Ana Ćavar, vlasnica Bonjour.ba portala i Srđan Dabić, Senior Brand Building Manager za Grand kafu, uvodeći ih u koncept događaja i iskustva koje će, kroz aktivnosti tokom dana, rezultirati stvaranjem njihovog personaliziranog coffee blend-a.
Ana Ćavar, vlasnica Bonjour.ba portala

Srđan Dabić, Senior Brand Building Manager za Grand kafu
Ali, evo iskrenog pitanja: znamo li zapravo šta pijemo? Znamo li prepoznati note koje volimo, razliku između blendova, zašto nam je jedna kafa “ona prava”, a druga “nekako nije to to”?
Zato smo kreirali intimno okupljanje ljudi koji razumiju važnost tih rituala i pozvali ih da prođu kroz nešto što obično uzimamo zdravo za gotovo: svijet kafe.


Kroz ovo iskustvo nas vode stručnjaci, korak po korak, od prvog šota do personaliziranog blenda od prepoznavanja nota do razumijevanja onoga što u kafi zaista volimo.
Pa dobro… kako zapravo izgleda kafa koju volite?
Prvi dio druženja bio je mali reality check degustacija u šotovima. Da, dobro ste pročitali. U malim čašicama, bez mlijeka, bez šećera, bez dekoracije. Samo kafa i vi.
U ovom prvom koraku, Ilija Đurić, specijalista za kafu i Zorica Đorđević, rukovodilac razvoja Atlantic Grand, vodili su goste kroz cupping četiri različite vrste i jačine: Santos, Colombia, Rio Minas i robusta mix (Uganda i Vijetnam). Svaka od njih nosi drugačiji intenzitet arome, gorčine, tijela i kiseline, sve precizno prikazano kroz cupping “spidere” koje su gosti imali na stolovima.





Stručnjaci su vodili goste kroz kratko, ali precizno putovanje: kako blend nastaje, šta znači jača, aromatičnija, mekša, gdje se sve u ukusu kriju godine znanja i fine razlike koje nikada ne primijetiš dok ne znaš gdje gledati.
Ono što se desilo bilo je prekrasno, većina je otkrila da kafa koju pije godinama nije ista ona koju najviše voli po ukusu. To je onaj trenutak kada se svijet malo otvori, kada shvatite da i u kafi postoji lični potpis koji do sada niste umjeli prepoznati.










Umijeće mirisa: Gdje se zapravo krije karakter kafe?
Drugi korak bio je potpuno drugačiji: arome. Ako ste mislili da sve kafe mirišu isto, ovo je bio trenutak koji to razbije kao džezva kad se prevrne.
Vodila ga je Zorica Đorđević, koja je gostima otvorila svijet od 36 različitih aroma: zemljanih, cvjetnih, drvenastih, spicy, citrusnih… onih koje možda nikada ne imenujemo, ali ih uvijek osjetimo.

Gosti su kroz mirisne vježbe upoznavali note koje oblikuju karakter kafe: zemljane, cvjetne, citrusne i druge aroma-note koje se prirodno javljaju u kafi. Upravo te nijanse otkrivaju zašto jedna kafa djeluje toplije, druga svježije, treća punije.
U tišini koja nastaje kada svi pokušavaju uhvatiti nijanse, mogle su se čuti rečenice tipa: “Čekaj, ovo je ona nota koju stalno tražim…”
“Ja u životu nisam ovako razmišljala o kafi.” To je onaj momenat kada od obične navike nastane znanje.



Blend kao lična karta: Trenutak u kojem pravite svoju kafu
A onda finale. Ustajanje, odlazak do pulta koji izgleda kao mali laboratorij, ali s toplinom domaće kuhinje. Gdje je Mirjana Ševo, tehnolog razvoja, vodila goste kroz posljednji korak: kreiranje vlastitog blenda.
Miješali su note koje su najviše voljeli. Dodavali aromu koja im najviše “sjeda”. Određivali jačinu po svom osjećaju, a ne po tuđem receptu. 


Na osnovu odabranog zrna iz prvog koraka i omiljenih aroma iz drugog, svako je miješao omjere, određivao jačinu i kreirao kafu po svom osjećaju.
Na licu mjesta je mlinac meljao upravo taj, personalizirani blend, koji se pakovao u brendirane smeđe vrećice i dodavao u goody bags. Uz ovaj blend, gosti su dobili i Grand Single Origin Peru kafu, kao i Grand Black’n’Easy My Way, dva proizvoda koja su upotpunila priču o različitim svjetovima i karakterima kafe.

To je onaj dio iskustva u kojem se najbolje osjeti koliko znanja, strasti i stvarne stručnosti stoji iza tima koji ovo svijetom kafe vodi.
Detaljnije o njihovim procesima, metodama i filozofiji ćete čitati u posebnom članku uskoro.


Na kraju, dok su se papirići sa odabranim notama slagali u male vrećice, a gosti odlazili sa blendom koji su sami kreirali, desila se ona mala, tiha spoznaja koju može dati samo kafa: da su i najobičnije navike često najposebniji dijelovi našeg dana, samo ih ponekad treba vidjeti izbliza.








Ovo druženje nije promijenilo način na koji pijemo kafu ali jeste način na koji je razumijemo. Pokazalo je da iza svake šoljice stoji priča, proces, vještina i znanje, ali i da postoji nešto duboko lično u tome koju notu preferiramo, koju jačinu biramo i zašto nam baš ta kafa “legne”.




Možda je baš to najljepši dio ovog iskustva: činjenica da su gosti otišli kući ne samo sa blendom, nego i sa malim aha-momentom. Onim koji kaže da i svakodnevni ritual može biti bogatiji, svjesniji, topliji ako mu damo prostor.
Jer u svijetu koji stalno žuri, lijepo je znati da se neke stvari i dalje piju polako i da je kafa jedna od njih.
Behind the sips: Ko je sve popio kafu sa nama? 




















Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!