TEKST: Marija Perić

DATUM OBJAVE: 17.7.2021.

Organsko, jedinstveno, sirovo, umjetničko samo su neki od pridjeva koje možemo iskoristiti za radove Midhete Agić koja se krije iza brenda ručno rađene keramike GAZAR.

Nova kolekcija Musgum naglasak stavlja na spoj funkcionalnosti, umjetnosti i dizajna u jedinstvene, neponovljive vaze koje će uljepšati svaki kutak vašeg doma.

Posebna forma GAZAR radova sa ciljano nesavršenom teksturom u novoj kolekciji učiniti će da njene vaze postanu autentičan i stalan dio postave u vašem interijeru.

U želji da zavirimo iza kulisa i razmišljanja koja se javljaju pri dizajniranju jedne ovakve kolekcije radova, s osnivačicom brenda GAZAR, Midhetom, razgovarali smo inspiraciji, koji joj je najveći izazov i saznali što to čini ovu kolekciju tako posebnom.

Blic intervju sa Midhetom otkrijte u nastavku.

Kako biste opisali stil i što vas inspiriralo za dizajniranje ove kolekcije?

Komadi iz Musgum kolekcije nastavljaju priču organskog i vrlo prirodnog dizajna od ranije, ali su ovaj put mnogo više sirovi, rekla bih divlji, reflektiraju vrijeme i prolaznost, pokušaj prošlosti da se izbori u sadašnjosti - što se nastavlja na priču osnovnog motiva koji stoji iza kolekcije - Musguma - drevnog naroda centralne Afrike čija kompletna naselja su izgrađena po principu slaganja koncentričnih krugova od sušenog blata, a pod utjecajem zemlje, sunca i vode. Kompletan ovaj prostor je čudesan algoritam kreiran od strane prirode.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by GAZAR (@ga.zar)

Vaši radovi su zaista specifični po svojoj formi i oblicima. Koji je najveći izazov s kojim se srećete kada radite na nekom od GAZAR proizvoda?

Mislim da ne postoji specifičan izazov vezan za određeni proizvod ili dizajn, prije bih rekla da mi jedan jako veliki izazov predstavlja ogromna količina ideja koje mi se svakodnevno javljaju u glavi, pa mi je ponekad jako teško ostati fokusirana na samo jednu (eventualno dvije-tri) u datom momentu.

Od kojeg materijala su rađena djela iz vaše najnovije kolekcije? Je li to materijal koji najradije koristite?

Kada se bavite grnčarstvom, osnovni i jedini materijal vam predstavlja glina, tako da tu ne postoji mnogo prostora za bilo kakve varijacije. Za komade iz Musgum kolekcije korištena je glina sa nešto većim procentom šamota koji nakon što je ispečen na jako visokoj temperaturi (i do 1 300 stepeni) daje proizvodu veoma grub i rekla bih sirov izgled.
Obzirom da ni privatno ne volim "plastičan" izgled bilo čega, izbjegavam postizanje idealno uglačane teksture - radije biram da pravim komade na kojima vam se čini da možete osjetiti vrijeme, promene, pa čak i težinu same zemlje.

Musgum kolekciju otkrijte kroz fotografije u nastavku.

***

Naslovna fotografija: @gazar
Tekst: Marija Perić


Bonjour

Bonjour Edit: 10. dan donosimo trik koji se koristio generacijama za miris doma. Treba vam samo šerpa.

TEKST: Ada Ćeremida

Bonjour Edit: 10. dan donosimo trik koji se koristio generacijama za miris doma. Treba vam samo šerpa. Bonjour Edit: 10. dan donosimo trik koji se koristio generacijama za miris doma. Treba vam samo šerpa.

Iza nas je već deset dana malih promjena koje se nisu desile odjednom, nego polako kroz prostor, navike i ritam dana.

Kroz Interijer i Dizajn rubriku bavili smo se kutcima za pauzu, mikro-organizacijom i malim DIY momentima koji prostor čine ličnijim.

Danas, u 10. danu Bonjour Edit rituala, vraćamo se upravo toj ideji: prirodnom, netoksičnom mirisu doma koji ne prikriva prostor, nego ga polako mijenja.

Prije nego što su postojale mirisne svijeće, difuzori i sprejevi, domovi su se osvježavali na mnogo jednostavniji način. Mirisom iz šerpe. 

Mi to zovemo purpur. Mješavina sušenog voća, začina i biljaka koja se koristila ne samo da prostor lijepo miriše, nego i da se dom simbolično očisti od ustajale, zimske energije i pripremi za novu sezonu.

Originalni naziv potpourri dolazi iz francuskog izraza pot-pourri i doslovno znači „izmješana šerpa“ što je slojevita kombinacija mirisa koja se vremenom mijenja i razvija.

 



Današnji zadatak: Domaći purpur za neodoljiv miris doma  

Domaći purpur nije ništa novo. Ovakve mirisne mješavine koristile su se stoljećima širom Evrope, posebno u mediteranskim i srednjoevropskim domaćinstvima, mnogo prije industrijskih mirisa. Zimi, kada su domovi bili zatvoreni i zrak ustajao, citrusi, začini i grančice stavljali su se u vodu ili sušili kako bi prostor ponovo „prodisao“

Osim što su služili da dom miriše toplo i čisto, purpur je imao i simboličnu ulogu: vjerovalo se da uklanja ustajalu, tešku energiju nakupljenu tokom zime i priprema prostor za novu sezonu i svjetliji period godine. No, što ga danas čini posebno privlačnim jeste činjenica da je potpuno netoksičan, prilagodljiv i spor.

 



Današnji zadatak traje 10 do 15 minuta pripreme, a onda može trajati cijeli dan. Sve što vam treba vjerovatno već imate u kuhinji.
 

Sastojci:

  • 1–2 narandže

  • 1/2 šolje svježih ili sušenih brusnica

  • 2–3 štapića cimeta

  • 2–3 zvjezdasta anisa

  • 1 kašika cijelih klinčića

  • 1 grančica ruzmarina ili nekoliko grančica bora / cedra

  • voda


Narandže možete koristiti svježe ili, ako imate vremena unaprijed, narezati ih na tanke kolutove i lagano osušiti u rerni. U šerpu dodajte sve sastojke, prelijte vodom (otprilike 5 šolja) i stavite na laganu vatru. Kada voda zakuha, smanjite temperaturu i pustite da lagano krčka.

Miris će se širiti polako, prirodno i nenametljivo bez svijeća, bez sprejeva, bez teških nota.

 

 

Mali trik da miris traje duže  

Ako imate lampu za grijanje svijeća ili mali grijač, dio tečnosti možete presuti u manju posudu i koristiti je kao izvor mirisa tokom večeri, čak i u spavaćoj sobi. Na taj način miris ostaje prisutan, ali još intimniji.

A ako vam nakon današnjeg zadatka ostane smjesa, prebacite je u staklenu teglu, dodajte čajnu krpu, zavežite traku i imate mali, lični poklon za prijatelje ili porodicu. To su pokločići koji ne stoje na polici, nego se koriste.

 

 

Za sve koji su dio ovog rituala  
 
Ako želite učestvovati u našem Bonjour Edit giveaway, podsjećamo da je potrebno samo da popunite kratki forms koji smo podijelili u prvom tekstu serijala. Poklanjamo Bonjour notes i limitirano izdanje Bonjour tote torbe, kao mali znak pažnje svima koji su odlučili da ovih 15 dana posvete sebi.

A ako želite još jedan mali dodatak ovom ritualu, ne zaboravite na free mjesečni kalendar koji možete preuzeti i svaki dan ubaciti jednu fotografiju svog trenutka pauze. Na kraju decembra imat ćete mali vizualni dnevnik, vaš.

 

Dan 10 je završio! Na redu je sljedeći mini korak u našem ritualu, do tada, uživajte u prostoru koji ste organizovali.


 miris_dom_bonjour_ba_1

 

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba

Foto: @tezzabarton


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!