Savršeno nesavršene vaze brenda GAZAR biti će autentičan dodatak vašem domu - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Savršeno nesavršene vaze brenda GAZAR biti će autentičan dodatak vašem domu

Tekst:

Marija Perić

INTERIJERI
19.7.2021.

Organsko, jedinstveno, sirovo, umjetničko samo su neki od pridjeva koje možemo iskoristiti za radove Midhete Agić koja se krije iza brenda ručno rađene keramike GAZAR.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova kolekcija Musgum naglasak stavlja na spoj funkcionalnosti, umjetnosti i dizajna u jedinstvene, neponovljive vaze koje će uljepšati svaki kutak vašeg doma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebna forma GAZAR radova sa ciljano nesavršenom teksturom u novoj kolekciji učiniti će da njene vaze postanu autentičan i stalan dio postave u vašem interijeru.

U želji da zavirimo iza kulisa i razmišljanja koja se javljaju pri dizajniranju jedne ovakve kolekcije radova, s osnivačicom brenda GAZAR, Midhetom, razgovarali smoinspiraciji, koji joj je najveći izazov i saznali što to čini ovu kolekciju tako posebnom.

Blic intervju sa Midhetom otkrijte u nastavku.

Kako biste opisali stil i što vas inspiriralo za dizajniranje ove kolekcije?

Komadi iz Musgum kolekcije nastavljaju priču organskog i vrlo prirodnog dizajna od ranije, ali su ovaj put mnogo više sirovi, rekla bih divlji, reflektiraju vrijeme i prolaznost, pokušaj prošlosti da se izbori u sadašnjosti - što se nastavlja na priču osnovnog motiva koji stoji iza kolekcije - Musguma - drevnog naroda centralne Afrike čija kompletna naselja su izgrađena po principu slaganja koncentričnih krugova od sušenog blata, a pod utjecajem zemlje, sunca i vode. Kompletan ovaj prostor je čudesan algoritam kreiran od strane prirode.

Vaši radovi su zaista specifični po svojoj formi i oblicima. Koji je najveći izazov s kojim se srećete kada radite na nekom od GAZAR proizvoda?

Mislim da ne postoji specifičan izazov vezan za određeni proizvod ili dizajn, prije bih rekla da mi jedan jako veliki izazov predstavlja ogromna količina ideja koje mi se svakodnevno javljaju u glavi, pa mi je ponekad jako teško ostati fokusirana na samo jednu (eventualno dvije-tri) u datom momentu.

Od kojeg materijala su rađena djela iz vaše najnovije kolekcije? Je li to materijal koji najradije koristite?

Kada se bavite grnčarstvom, osnovni i jedini materijal vam predstavlja glina, tako da tu ne postoji mnogo prostora za bilo kakve varijacije. Za komade iz Musgum kolekcije korištena je glina sa nešto većim procentom šamota koji nakon što je ispečen na jako visokoj temperaturi (i do 1 300 stepeni) daje proizvodu veoma grub i rekla bih sirov izgled.
Obzirom da ni privatno ne volim "plastičan" izgled bilo čega, izbjegavam postizanje idealno uglačane teksture - radije biram da pravim komade na kojima vam se čini da možete osjetiti vrijeme, promene, pa čak i težinu same zemlje.

Musgum kolekciju otkrijte kroz fotografije u nastavku.

***

Naslovna fotografija: @gazar
Tekst: Marija Perić

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno