TEKST:
DATUM OBJAVE: 28.5.2021.
Uvijek ukusni, mirisni i primamljivi recepti sa Instagrama navode nas da isprobavamo različite sastojke, kombinacije i upoznajemo tradicionalne, nacionalne slastice.
Galette sa šumskim voćem poznati je desert iz francuske kuhinje koji, ukoliko već ranije niste, definitivno morate isprobati. Na Instagram profilu food blogerice Ivane Šteković @ivaninakuhinja pronašli smo maštovit recept koji u nastavku dijelimo s vama.
Sastojci za tijesto:
Za nadjev:
- 500 grama malina ili nekog drugog voća po želji (jagode, šumsko voće i sl.)
- 60 grama šećera ili po želji, zavisno od voća koje koristite
- sok od pola limuna
- 1 supena kašika gustina
Ostalo:
- 1 jaje za premazivanje
- 1 kašika mlijeka
Pomiješati brašno, sol i hladan maslac narezan na kockice, a zatim dodavati vodu postepeno i mijesiti rukama dok se ne dobije kompaktno tijesto. Tijesto zamotati u prozirnu foliju i ostaviti u frižider 1 sat.
Nakon hlađenja, razvaljati tijesto na pobrašnjenoj podlozi u veći krug (oko 37 cm prečnika), zatim ga prebaciti u pleh obložen papirom za pečenje.
Gustin razmutiti sa sokom od limuna, dodati šećer, sve dobro izmiješati te pomiješati sa voćem. Pripremljeno voće rasporediti po tijestu, ostavljajući 5 cm ruba. Zavrnuti rubove prema unutra te premazati jajetom razmućenim sa kašikom mlijeka. Peći na 180 stepeni oko 40 minuta.
Ostaviti da se ohladi nekoliko minuta, te poslužiti uz sladoled od vanilije.
Još maštovitih i ukusnih recepata pronađite na Ivaninom profilu @ivaninakuhinja.
***
Naslovna fotografija: @ivaninakuhinja
Tekst: Ana Bošnjak
TEKST: Bonjour.ba
Koliko puta ste se danas zapitali „šta da skuham“? Upravo taj trenutak bez ideje često je najstresniji dio dana, ali Miran Karić ima rješenje koje spašava.
Na kulinarskoj radionici uz Vegetu i Bonjour.ba pokazao je da jedno jelo može biti istovremeno brzo, neočekivano i strašno dobro. Dovoljno je malo mašte i pravi začin, a gosti su se uvjerili da i najneobičniji spoj može postati hit na stolu.
Jednostavno kuhanje, bez komplikacija
Miran nas je još jednom podsjetio da kuhanje ne mora biti proces koji traje satima. U svega nekoliko poteza, nasjeckati, ubaciti, začiniti, nastalo je jelo koje izgleda kao iz restorana, a ono što nas je najviše oduševilo jeste balans okusa: slano, sočno i slatko u jednom zalogaju. To je trenutak u kojem shvatite da i vi možete pokazati svoje najbolje, čak i kad nemate puno vremena.
Pitanja koja smo morali postaviti
Iako je fokus bio na receptu, nismo mogli odoljeti, a da Miranu ne postavimo nekoliko brzih pitanja. Kad smo ga pitali kojim jelom bi se opisao, rekao je: „Burger. Jednostavno, a komplikovano. I svaki sastojak ga mijenja u potpunosti. "
Na naše pitanje bira li radije slatko ili slano, bez razmišljanja je izdvojio svoj favorit, a otkrio nam je i da mu je Vegeta Smoked najčešći saveznik u kuhinji.
Za one koji nisu ljubitelji suhih šljiva, otkrio je i malu tajnu da je brokula uvijek dobra opcija: “lijepo zaokruži šta god da koristite kao bazu. Daju sličan kontrast i jednako dobro funkcionišu.” A ako vam se desi da prekuhate rižu ili nudle? Pogledajte u nastavku.
Dakle, ako vam treba jelo koje ne traži puno vremena, evo recepta koji možete skuhati i dok se sto postavlja.
Recept: Vegeta wok s piletinom i suhim šljivama
Sastojci:
200 g piletine
100 g mrkve
1 glavica ljubičastog luka
150 g suhih šljiva
150 g basmati riže ili nudli (po želji)
2 kašike ulja (susamovo, kikirikijevo ili kokosovo)
Vegeta (po želji, Original, Sweet Chili ili Smoked)
Priprema:
Skuhajte rižu u omjeru 1:2 (riža : voda). Nakon kuhanja ostavite je poklopljenu da se napari ili skuhajte nudle kratko prema uputstvu, bez ispiranja, neposredno prije dodavanja u wok.
Suhe šljive nakratko potopite u mlaku vodu. Piletinu isijecite na tanke trakice. Mrkvu narežite na julienne, a luk na tanke ploške.
U jako zagrijanu tavu dodajte ulje. Ubacite piletinu i kratko propržite. Zatim dodajte mrkvu, luk i šljive. Kada se povrće malo opusti, dodajte par kašika vode i Vegetu pa kratko prokuhajte. Poslužite uz rižu ili na kraju umiješajte nudle.
Miranova preporuka: „Za wok je važno da svi sastojci budu slične veličine jer tada okus i tekstura najbolje dolaze do izražaja.“
Ovaj recept pokazuje da brzina i jednostavnost ne znače odustajanje od okusa. Baš suprotno jer neočekivani spoj može biti upravo ono što trebamo kada dan traži nešto brzo, jednostavno i ukusno.
Jedna kašika dovoljna je da pokažete svoje najbolje i otkrijete da Vegeta uvijek izvlači najbolje iz svakog jela.
Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom
Produkcija: Bonjour.ba
Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!