Galette sa šumskim voćem je omiljeni desert iz francuske kuhinje koji morate isprobati!
Tekst:GOURMET
Uvijek ukusni, mirisni i primamljivi recepti sa Instagrama navode nas da isprobavamo različite sastojke, kombinacije i upoznajemo tradicionalne, nacionalne slastice.
Galette sa šumskim voćem poznati je desert iz francuske kuhinje koji, ukoliko već ranije niste, definitivno morate isprobati. Na Instagram profilu food blogerice Ivane Šteković @ivaninakuhinja pronašli smo maštovit recept koji u nastavku dijelimo s vama.
Sastojci za tijesto:
- 310 grama brašna
- 1 kašičica soli
- 225 grama hladnog maslaca ili margarina
- 125 ml hladne vode iz frižidera
Za nadjev:
- 500 grama malina ili nekog drugog voća po želji (jagode, šumsko voće i sl.)
- 60 grama šećera ili po želji, zavisno od voća koje koristite
- sok od pola limuna
- 1 supena kašika gustina
Ostalo:
- 1 jaje za premazivanje
- 1 kašika mlijeka
Pomiješati brašno, sol i hladan maslac narezan na kockice, a zatim dodavati vodu postepeno i mijesiti rukama dok se ne dobije kompaktno tijesto. Tijesto zamotati u prozirnu foliju i ostaviti u frižider 1 sat.
Nakon hlađenja, razvaljati tijesto na pobrašnjenoj podlozi u veći krug (oko 37 cm prečnika), zatim ga prebaciti u pleh obložen papirom za pečenje.
Gustin razmutiti sa sokom od limuna, dodati šećer, sve dobro izmiješati te pomiješati sa voćem. Pripremljeno voće rasporediti po tijestu, ostavljajući 5 cm ruba. Zavrnuti rubove prema unutra te premazati jajetom razmućenim sa kašikom mlijeka. Peći na 180 stepeni oko 40 minuta.
Ostaviti da se ohladi nekoliko minuta, te poslužiti uz sladoled od vanilije.
Još maštovitih i ukusnih recepata pronađite na Ivaninom profilu @ivaninakuhinja.
***
Naslovna fotografija: @ivaninakuhinja
Tekst: Ana Bošnjak