TEKST:
DATUM OBJAVE: 28.5.2021.
Uvijek ukusni, mirisni i primamljivi recepti sa Instagrama navode nas da isprobavamo različite sastojke, kombinacije i upoznajemo tradicionalne, nacionalne slastice.
Galette sa šumskim voćem poznati je desert iz francuske kuhinje koji, ukoliko već ranije niste, definitivno morate isprobati. Na Instagram profilu food blogerice Ivane Šteković @ivaninakuhinja pronašli smo maštovit recept koji u nastavku dijelimo s vama.
Sastojci za tijesto:
Za nadjev:
- 500 grama malina ili nekog drugog voća po želji (jagode, šumsko voće i sl.)
- 60 grama šećera ili po želji, zavisno od voća koje koristite
- sok od pola limuna
- 1 supena kašika gustina
Ostalo:
- 1 jaje za premazivanje
- 1 kašika mlijeka
Pomiješati brašno, sol i hladan maslac narezan na kockice, a zatim dodavati vodu postepeno i mijesiti rukama dok se ne dobije kompaktno tijesto. Tijesto zamotati u prozirnu foliju i ostaviti u frižider 1 sat.
Nakon hlađenja, razvaljati tijesto na pobrašnjenoj podlozi u veći krug (oko 37 cm prečnika), zatim ga prebaciti u pleh obložen papirom za pečenje.
Gustin razmutiti sa sokom od limuna, dodati šećer, sve dobro izmiješati te pomiješati sa voćem. Pripremljeno voće rasporediti po tijestu, ostavljajući 5 cm ruba. Zavrnuti rubove prema unutra te premazati jajetom razmućenim sa kašikom mlijeka. Peći na 180 stepeni oko 40 minuta.
Ostaviti da se ohladi nekoliko minuta, te poslužiti uz sladoled od vanilije.
Još maštovitih i ukusnih recepata pronađite na Ivaninom profilu @ivaninakuhinja.
***
Naslovna fotografija: @ivaninakuhinja
Tekst: Ana Bošnjak
TEKST: Ada Ćeremida
Upozorenje: Limoncello tiramisu nadmašuje sve deserte ljeta.
Ovo nije tiramisu kakav pamtimo iz djetinjstva, ali bi lako mogao postati vaš omiljeni ljetni desert. Lagana, kremasta tekstura, svježina limuna i decentna nota limoncella.
Ne sadrži alkohol, a donosi sve što volimo kod originala plus ljetni, voćni zaokret. I što je najbolje? Ne treba vam rerna, samo frižider.
Sastojci:
Krema od limuna:
100 ml soka od limuna
150 g šećera
3 jaja
50 ml vode
1 kašičica gustina
50 g maslaca (opcionalno)
Krema i slojevi:
250 g mascarponea
300 ml slatkog vrhnja
100 g šećera u prahu
300 ml toplog mlijeka
2 pakovanja piškota (24 – 30 komada)
Korica limuna i svježa menta za dekoraciju
Priprema:
Za kremu od limuna, pomiješajte limunov sok, šećer i vodu u posudi na pari. U drugoj zdjeli umutite jaja i gustin, pa ih lagano dodajte kada se šećer počne topiti. Kuhajte uz stalno miješanje 6 – 8 minuta, dok se smjesa ne zgusne.
Pred kraj dodajte maslac i ostavite da se krema od limuna hladi na sobnoj temperaturi, a zatim u frižideru, pokriven plastičnom folijom.
Za kremu umutite mascarpone, slatko vrhnje i šećer u prahu u čvrstu smjesu i ostavite je da se rashladi. Piškote kratko umačite u toplo mlijeko i slažite prvi sloj u staklenu posudu.
Zatim dodajte kremu, pa kremu od limuna, i nastavite dok ne potrošite sve sastojke. Završite s kremom u obliku tiramisu točkica, pospite koricom limuna i ukrasite mentom. Ostavite da odstoji najmanje 4 sata i poslužite hladno.
Foto: @julia_kunchevskaya
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!