TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 5.8.2015.
Wine bar La Cava, zbog svoje atraktivne lokacije na Baščaršiji i vrlo simpatično dotjerane terase postaje moj novi ljetni izbor vrhunskog mjesta za hedoniziranje ića i pića.
Ne baš oskudna vinska ponuda vam se smiješi u kapljicama na čaše, a nepca se raduju mezzi od nekoliko vrsta sira, inćuna, slanih srdelica, sušenih pomidora, maslina, ohlađenog voća i svježeg integralnog kruha. U La Cavi se ništa ne prepušta slučaju. Za glazbeni ugođaj se brine već dobro poznati DJ Bonjasky, a za ljubaznu i ugodnu atmosferu vlasnik Mister Muftija kojem je svakodnevni dress code osmijeh s parolom: „Kod mene, u mom vinskom baru, sve može.“ Svoj prvi dolazak započnite uz Prosecco i kockice dinje/pipuna na ledu.


Moj drugi dom je Delikatesna food, e tu sam svoja, izgotivljena, pažena i mažena na meni vrlo blizak način i vjerujem svi koji dođu i prođu imaju isti doživljaj. Ako ste u potrazi za zanimljivom pričom, na pravom ste mjestu. Smješten je na Obali, tik uz prometnicu sa slatkom zelenom terasom, malim stolovima kao iz francuskih bistroa, vrlo udobnim stolicama i posebnim pogledom na – Trebević, top reklamne kampanje iznad Miljacke, jedinstven neboder Metalac, novootvoreni Hotel Marriott, a sve to popraćeno zvucima razdrmanih šina i starih tramvaja koji ugođaju daju poseban štih. Bogat izbor vinskih kapljica poslužen u odabranim čašama, preukusne bruschette od mladog sira i šampinjona, grilovano povrće baš onako kako treba da bude, tople dnevne juhe, filetirani brancin i losos uz šarene salate i jedinstveni top burger u gradu rađen po recepturi poznatog mesara i vlasnika ovog delikatesnog mjesta, će vas prisiliti da se redovno vratite i omrsite brk. Ništa pretenciozno, ugodno, jednostavno. Započnite svoj gastro trenutak uz čašu istarske malvazije, prepečeni baguette i kojom kapljicom domaćeg ekstra djevičanskog ulja, a radio Swiss Jazz ce vam upotpuniti glazbeni ugođaj. Ovo mjesto naprosto obožavam.


Poželite li se udaljiti od gradske vreve, pravi izbor je novootvorena caffe brasserie Paper Moon na Grbavici. Na sasvim ugodnoj i lijepoj terasi ukrašenoj prirodnim raskošem zelenila koje je karakteristično za taj dio grada, možete već od sutra uživati u odabranim vrstama bruncha, prefinoj kavici i toplim napicima, a tijekom dana u prebogatoj vinskoj ponudi - s jednom neznatnom manom – vrlo mali broj sorti možete konzumirati na čaše. Ali odlazak u paru ili većem društvu, nemojte da vas spriječi u izboru vrhunskih vina, te carpaccio od lososa, rolovanih tikvica s kozijim sirom i kadaifom kojem je majstor od slastica vješto doradio recept. Preukusan je. Interijer je rađen s posebnim darom i guštom, stoga već za vikend rezervirajte svoje mjesto na neobičnom estetski osviještenom mjestu u Sarajevu. Biti ćete oduševljeni. Rosé prosecco neka bude starter uz zalogaje svježeg bobičastog voća.


Tetu Safiju čuvam za posebne dane u godini , ali kad je u pitanju ljetni izbor terasa bio bi smrtni grijeh zaobići ovo mjesto. Teta Safija pored svojih zanimljivih soba, ima i poseban vrt u kojem se možete već danas počastiti dolaskom ukoliko vam treba predah od svakodnevnih obveza. Atraktivan, raskošan, neodoljiv, šarmantan – uvijek pruža oazu dobrog raspoloženja uživajući u delikatesnim zalogajima i kvalitetnom izboru bijelih, crvenih i pjenušavih kapljica. Posjećen je od ljudi profinjenog gastro ukusa, te s njima i ljubaznim osobljem rado osvježim i razmijenim tradicionalno inovativnu priču od kuhinje do stola. Mjesto na kojem se osjećam potpuno drugačije, dojmljivo, lijepo i damski. Učinite ovo ljetno popodne ugodnim s čašicom vina po izboru Safijinog sommeliera i bogatom platom francuskih sireva.


Za MODAMO.info napisala: Gabriela Ključe
TEKST: Bonjour.ba
U Italiji se vjeruje da hrana ne liječi samo tijelo, nego i dušu. 'Mangia che ti passa', kažu Italijani, 'Jedi i proći će te'; jedna od najpoznatijih narodnih izreka, koja nije samo savjet, nego način razmišljanja.
To nije puka utjeha, nego filozofija života koja kaže da tanjir tople tjestenine, kap maslinovog ulja i razgovor uz čašu vina mogu popraviti i dan i raspoloženje. Taj italijanski duh, onaj u kojem se hrana ne jede, nego doživljava, ne živi samo u Rimu i Napulju.
Možemo ga pronaći i ovdje, u trenutku kad na maslinovom ulju zamiriše sitno sjeckani luk i prostor se ispuni toplinom doma, te u Tropic i Crvena jabuka marketima, gdje Buonetti tjestenina i njen kuhar podsjećaju da i najjednostavniji obrok može postati trenutak za uživanje ako mu poklonimo samo malo pažnje i topline.
Kad je izbor tjestenine dilema sama po sebi…
Koliko puta ste stajali ispred police s tjesteninom, nesigurni koju izabrati: fettuccine ili tagliatelle, sa jajima ili bez?
Neke izgledaju savršeno za kremaste sosove, druge traže malo maslinovog ulja i par listića bosiljka, a vi stojite, razmišljate i znate da će sve brige nestati onog trenutka kad čujete prvo zveckanje tanjira i miris koji ispuni kuhinju.
Tjestenina ima tu moć da običan obrok pretvori u mali trenutak uživanja, onaj zbog kojeg se sve čini lakšim i ljepšim.
U tom smislu, Buonetti tjestenina savršeno čuva duh Italije u svakoj porciji: rađena po tradicionalnoj recepturi od 100% durum pšenice, prilagođena svakom trenutku i ukusu.
Dolazi u dvije varijante, sa jajima, bogatijeg i punijeg okusa, idealna za mesne i kremaste sosove, te bez jaja, laganija i svestranija, savršena za jednostavna, svakodnevna jela. 
Bez obzira koju odaberete, rezultat je uvijek isti: tanjir koji donosi osjećaj zadovoljstva i miris koji na trenutak pretvara vašu kuhinju u mali italijanski kutak mira.
Kad ne znate šta kuhati, ovaj kuhar definitivno zna
Znamo kako to izgleda... kad otvorite frižider i nemate ideju odakle početi. A ako se odlučite za tjesteninu, tek tada kreće prava dilema: koju izabrati, koji sos, koliko dugo kuhati…
Zato smo ovaj put prepustili odluku onome ko uvijek ima pravi odgovor, a to je Buonetti kuhar. Jednostavan, inspirativan i napisan tako da svako može uživati u kuhanju, bez žurbe i stresa.
Na njegovim stranicama, kroz 48 recepata za četiri godišnja doba, svaka sezona ima svoj ritam: proljeće je svježe, ljeto mirisno, jesen topla, a zima puna okusa koji griju. Stranice prate ritam svakodnevice, pune su malih savjeta koji kuhanje pretvaraju u ritual, a ne obavezu.
U dijelu posvećenom jeseni pronašli smo jelo koje nas je razriješilo svih dilema: fettuccine u mesnom sosu iz rerne.



Uz nekoliko kapi GAEA Kalamata maslinovog ulja i prstohvat Kulino začina, koji svakom zalogaju daje savršen balans, ovo jelo postaje sve što očekujemo od dobre tjestenine: toplo, jednostavno i neodoljivo mirisno.
Federico Fellini je jednom rekao da je život kombinacija magije i tjestenine i teško je s tim ne složiti se. U jednostavnom obroku često se krije mnogo više od hrane: miris doma, osjećaj mira i topline, tišina između dva zalogaja u kojoj sve ima smisla.
Buonetti nas podsjeća da za dobar obrok nije potrebna posebna prilika. Dovoljno je malo vremena, nekoliko kvalitetnih sastojaka i želja da uživamo u onome što stvaramo.
Dok se mirisi šire kuhinjom i prvi zalogaj otkriva savršeni balans ukusa, postaje jasno da je upravo u tim trenucima život najukusniji.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!