TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 5.8.2015.
Wine bar La Cava, zbog svoje atraktivne lokacije na Baščaršiji i vrlo simpatično dotjerane terase postaje moj novi ljetni izbor vrhunskog mjesta za hedoniziranje ića i pića.
Ne baš oskudna vinska ponuda vam se smiješi u kapljicama na čaše, a nepca se raduju mezzi od nekoliko vrsta sira, inćuna, slanih srdelica, sušenih pomidora, maslina, ohlađenog voća i svježeg integralnog kruha. U La Cavi se ništa ne prepušta slučaju. Za glazbeni ugođaj se brine već dobro poznati DJ Bonjasky, a za ljubaznu i ugodnu atmosferu vlasnik Mister Muftija kojem je svakodnevni dress code osmijeh s parolom: „Kod mene, u mom vinskom baru, sve može.“ Svoj prvi dolazak započnite uz Prosecco i kockice dinje/pipuna na ledu.
Moj drugi dom je Delikatesna food, e tu sam svoja, izgotivljena, pažena i mažena na meni vrlo blizak način i vjerujem svi koji dođu i prođu imaju isti doživljaj. Ako ste u potrazi za zanimljivom pričom, na pravom ste mjestu. Smješten je na Obali, tik uz prometnicu sa slatkom zelenom terasom, malim stolovima kao iz francuskih bistroa, vrlo udobnim stolicama i posebnim pogledom na – Trebević, top reklamne kampanje iznad Miljacke, jedinstven neboder Metalac, novootvoreni Hotel Marriott, a sve to popraćeno zvucima razdrmanih šina i starih tramvaja koji ugođaju daju poseban štih. Bogat izbor vinskih kapljica poslužen u odabranim čašama, preukusne bruschette od mladog sira i šampinjona, grilovano povrće baš onako kako treba da bude, tople dnevne juhe, filetirani brancin i losos uz šarene salate i jedinstveni top burger u gradu rađen po recepturi poznatog mesara i vlasnika ovog delikatesnog mjesta, će vas prisiliti da se redovno vratite i omrsite brk. Ništa pretenciozno, ugodno, jednostavno. Započnite svoj gastro trenutak uz čašu istarske malvazije, prepečeni baguette i kojom kapljicom domaćeg ekstra djevičanskog ulja, a radio Swiss Jazz ce vam upotpuniti glazbeni ugođaj. Ovo mjesto naprosto obožavam.
Poželite li se udaljiti od gradske vreve, pravi izbor je novootvorena caffe brasserie Paper Moon na Grbavici. Na sasvim ugodnoj i lijepoj terasi ukrašenoj prirodnim raskošem zelenila koje je karakteristično za taj dio grada, možete već od sutra uživati u odabranim vrstama bruncha, prefinoj kavici i toplim napicima, a tijekom dana u prebogatoj vinskoj ponudi - s jednom neznatnom manom – vrlo mali broj sorti možete konzumirati na čaše. Ali odlazak u paru ili većem društvu, nemojte da vas spriječi u izboru vrhunskih vina, te carpaccio od lososa, rolovanih tikvica s kozijim sirom i kadaifom kojem je majstor od slastica vješto doradio recept. Preukusan je. Interijer je rađen s posebnim darom i guštom, stoga već za vikend rezervirajte svoje mjesto na neobičnom estetski osviještenom mjestu u Sarajevu. Biti ćete oduševljeni. Rosé prosecco neka bude starter uz zalogaje svježeg bobičastog voća.
Tetu Safiju čuvam za posebne dane u godini , ali kad je u pitanju ljetni izbor terasa bio bi smrtni grijeh zaobići ovo mjesto. Teta Safija pored svojih zanimljivih soba, ima i poseban vrt u kojem se možete već danas počastiti dolaskom ukoliko vam treba predah od svakodnevnih obveza. Atraktivan, raskošan, neodoljiv, šarmantan – uvijek pruža oazu dobrog raspoloženja uživajući u delikatesnim zalogajima i kvalitetnom izboru bijelih, crvenih i pjenušavih kapljica. Posjećen je od ljudi profinjenog gastro ukusa, te s njima i ljubaznim osobljem rado osvježim i razmijenim tradicionalno inovativnu priču od kuhinje do stola. Mjesto na kojem se osjećam potpuno drugačije, dojmljivo, lijepo i damski. Učinite ovo ljetno popodne ugodnim s čašicom vina po izboru Safijinog sommeliera i bogatom platom francuskih sireva.
Za MODAMO.info napisala: Gabriela Ključe
TEKST: Bonjour.ba
Koliko puta ste se danas zapitali „šta da skuham“? Upravo taj trenutak bez ideje često je najstresniji dio dana, ali Miran Karić ima rješenje koje spašava.
Na kulinarskoj radionici uz Vegetu i Bonjour.ba pokazao je da jedno jelo može biti istovremeno brzo, neočekivano i strašno dobro. Dovoljno je malo mašte i pravi začin, a gosti su se uvjerili da i najneobičniji spoj može postati hit na stolu.
Jednostavno kuhanje, bez komplikacija
Miran nas je još jednom podsjetio da kuhanje ne mora biti proces koji traje satima. U svega nekoliko poteza, nasjeckati, ubaciti, začiniti, nastalo je jelo koje izgleda kao iz restorana, a ono što nas je najviše oduševilo jeste balans okusa: slano, sočno i slatko u jednom zalogaju. To je trenutak u kojem shvatite da i vi možete pokazati svoje najbolje, čak i kad nemate puno vremena.
Pitanja koja smo morali postaviti
Iako je fokus bio na receptu, nismo mogli odoljeti, a da Miranu ne postavimo nekoliko brzih pitanja. Kad smo ga pitali kojim jelom bi se opisao, rekao je: „Burger. Jednostavno, a komplikovano. I svaki sastojak ga mijenja u potpunosti. "
Na naše pitanje bira li radije slatko ili slano, bez razmišljanja je izdvojio svoj favorit, a otkrio nam je i da mu je Vegeta Smoked najčešći saveznik u kuhinji.
Za one koji nisu ljubitelji suhih šljiva, otkrio je i malu tajnu da je brokula uvijek dobra opcija: “lijepo zaokruži šta god da koristite kao bazu. Daju sličan kontrast i jednako dobro funkcionišu.” A ako vam se desi da prekuhate rižu ili nudle? Pogledajte u nastavku.
Dakle, ako vam treba jelo koje ne traži puno vremena, evo recepta koji možete skuhati i dok se sto postavlja.
Recept: Vegeta wok s piletinom i suhim šljivama
Sastojci:
200 g piletine
100 g mrkve
1 glavica ljubičastog luka
150 g suhih šljiva
150 g basmati riže ili nudli (po želji)
2 kašike ulja (susamovo, kikirikijevo ili kokosovo)
Vegeta (po želji, Original, Sweet Chili ili Smoked)
Priprema:
Skuhajte rižu u omjeru 1:2 (riža : voda). Nakon kuhanja ostavite je poklopljenu da se napari ili skuhajte nudle kratko prema uputstvu, bez ispiranja, neposredno prije dodavanja u wok.
Suhe šljive nakratko potopite u mlaku vodu. Piletinu isijecite na tanke trakice. Mrkvu narežite na julienne, a luk na tanke ploške.
U jako zagrijanu tavu dodajte ulje. Ubacite piletinu i kratko propržite. Zatim dodajte mrkvu, luk i šljive. Kada se povrće malo opusti, dodajte par kašika vode i Vegetu pa kratko prokuhajte. Poslužite uz rižu ili na kraju umiješajte nudle.
Miranova preporuka: „Za wok je važno da svi sastojci budu slične veličine jer tada okus i tekstura najbolje dolaze do izražaja.“
Ovaj recept pokazuje da brzina i jednostavnost ne znače odustajanje od okusa. Baš suprotno jer neočekivani spoj može biti upravo ono što trebamo kada dan traži nešto brzo, jednostavno i ukusno.
Jedna kašika dovoljna je da pokažete svoje najbolje i otkrijete da Vegeta uvijek izvlači najbolje iz svakog jela.
Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom
Produkcija: Bonjour.ba
Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!