TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 18.7.2017.

Fress je koncept koji u vremenu ubranog načina življenja približava koncept kuhanja zdrave hrane svima onima koji su dosada mislili da nemaju vremena za to.

Naime, osim što kroz svoj shop omogućili dostavu svježe, domaće, organske hrane na vašu kućnu adresu, ponudili su i zdrave recepte nastale uz pomoć vrhunskih kuhara i nutricionista koji pokazuju kako njihove svježe i ukusne namirnice pripremiti na jednostavan način. Na taj način motiviraju nas da koristimo resurse i namirnice koje su nam davale i naše mame i bake, a koji su iznimno zdravi i organski proizvedeni.


Savršen primjer tome je i ovaj ukusan recept s malinama, koje obožavamo jer njena redovita konzumacija uljepšava ten, jača kosu, poboljšava zdravlje probavnog i kardiovaskularnog sustava, osnažuje imunitet i štiti od upala.
U nastavku donosimo detaljan recept, a svakako zavirite i na fress.ba i otkrijte nam koje su namirnice i recepti našli put do vaše kuhinje uz #modamozaviruje fotografije.

Sastojci:

250 ml mlijeka
250 g brašna
175 g šećera
500 g malina
2 kašike kakaa
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
2 jaja
malo ulja

 

sastojci

Priprema: 

Ljeti su maline u sezoni i lako dostupne, te smo stoga sastavili recept koji će oduševiti i najizbirljivije sladokusce. Slatki muffini s malinama su jednostavna i brza slastica, koju možete spremiti i poslužiti na zabavama, prijemima ili kao desert nakon laganog ručka.

U posudi pomiješajte brašno, šećer, vanilin šećer i prašak za pecivo. U kakao zamutite malo vruće vode i zatim dodajte u posudu. U drugu posudu dodajte mlijeko, jaja i ulje, te dobro promiješajte. Tu smjesu dodajte u posudu s brašnom i šećerom, promiješajte i na kraju dodajte maline. Dobivenom smjesom napunite kalupe za muffine.


korak1
korak2
 

 

Kalupe napunite samo do pola, jer će muffini prilikom pečenja narasti i ispuniti čitav kalup. Stavite u peć i pecite 20 minuta na 200 stepeni. Nakon što se ispeku, ostavite ih da se ohlade, a zatim dodajte dekoraciju po želji. Mi smo svoje muffine dekorisali sa šlagom i malinama, pa su izgledali odlično, a okus im je bio još bolji!



korak3

Prijatno!

 


Bonjour

Medo i realističko voće kao desert? Da, i probali smo ih u jednom sarajevskom kafiću.

TEKST: Adelisa Mašić

Medo i realističko voće kao desert? Da, i probali smo ih u jednom sarajevskom kafiću. Medo i realističko voće kao desert? Da, i probali smo ih u jednom sarajevskom kafiću.

Postoje mjesta kojima se rado vraćamo upravo zato što stalno donose nešto novo, a Backyard Sarajevo je jedno od tih.

Kafić koji je od samog otvaranja privukao pažnju svojim prepoznatljivom atmosferom i jasnom estetikom, ali i mjestom gdje se ponuda ne zaustavlja na 'standardnom'.

 



Ovog puta povod za dolazak bili su novi deserti, tačnije realistični kolači koji izgledom podsjećaju na voće, ali iznutra kriju slojevite, precizno balansirane okuse. 


backyard_sarajevo4bonjour_ba

Probali smo pistaciju i mango i upravo je taj momenat vizuelnog iznenađenja ono što vas prvo privuče. Na prvi pogled, desert izgleda gotovo identično pravom plodu: tekstura, boja i oblik su dovedeni do detalja. 

No, tek kada ga prerežete, postaje jasno zašto su ovi kolači postali pravi mali hit. 


backyard_sarajevo12bonjour_ba

backyard_sarajevo7bonjour_ba

Pistacija je kremasta, bogata, ali ne teška, dok mango donosi svježinu i blagu kiselkastu notu koja lijepo balansira slatkoću. Ovo su deserti koji se ne jedu na brzinu, već polako, uz kafu i razgovor.

 



Drugi desert koji smo probali je čokoladni medo: vizuelno razigran, ali okusom vrlo ozbiljan. Riječ je o čokoladnom mousseu preko kojeg se, neposredno prije posluživanja, prelije topla crna čokolada. 


backyard_sarajevo13bonjour_ba

Taj trenutak kada se čokolada razlije preko deserta čini cijelo iskustvo još zanimljivijim, a kombinacija tekstura i intenzivne čokolade čini ga savršenim izborom za one koji vole klasične, ali bogate okuse.


backyard_sarajevo15bonjour_ba

Backyard ovim desertima potvrđuje da nije riječ samo o lijepom prostoru, već o mjestu koje pažljivo gradi svoju ponudu i prati savremene gastro trendove.

 



Ako ste već bili u Backyardu, ovo je dobar razlog za novi dolazak. A ako niste, ovi deserti su sasvim dovoljan povod da ga konačno dodate na svoju listu mjesta koja vrijedi posjetiti u Sarajevu.

Foto: Bonjour


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!