TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 18.7.2017.
Fress je koncept koji u vremenu ubranog načina življenja približava koncept kuhanja zdrave hrane svima onima koji su dosada mislili da nemaju vremena za to.
Naime, osim što kroz svoj shop omogućili dostavu svježe, domaće, organske hrane na vašu kućnu adresu, ponudili su i zdrave recepte nastale uz pomoć vrhunskih kuhara i nutricionista koji pokazuju kako njihove svježe i ukusne namirnice pripremiti na jednostavan način. Na taj način motiviraju nas da koristimo resurse i namirnice koje su nam davale i naše mame i bake, a koji su iznimno zdravi i organski proizvedeni.
Savršen primjer tome je i ovaj ukusan recept s malinama, koje obožavamo jer njena redovita konzumacija uljepšava ten, jača kosu, poboljšava zdravlje probavnog i kardiovaskularnog sustava, osnažuje imunitet i štiti od upala.
U nastavku donosimo detaljan recept, a svakako zavirite i na fress.ba i otkrijte nam koje su namirnice i recepti našli put do vaše kuhinje uz #modamozaviruje fotografije.
Sastojci:
250 ml mlijeka
250 g brašna
175 g šećera
500 g malina
2 kašike kakaa
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
2 jaja
malo ulja

Priprema:
Ljeti su maline u sezoni i lako dostupne, te smo stoga sastavili recept koji će oduševiti i najizbirljivije sladokusce. Slatki muffini s malinama su jednostavna i brza slastica, koju možete spremiti i poslužiti na zabavama, prijemima ili kao desert nakon laganog ručka.
U posudi pomiješajte brašno, šećer, vanilin šećer i prašak za pecivo. U kakao zamutite malo vruće vode i zatim dodajte u posudu. U drugu posudu dodajte mlijeko, jaja i ulje, te dobro promiješajte. Tu smjesu dodajte u posudu s brašnom i šećerom, promiješajte i na kraju dodajte maline. Dobivenom smjesom napunite kalupe za muffine.


Kalupe napunite samo do pola, jer će muffini prilikom pečenja narasti i ispuniti čitav kalup. Stavite u peć i pecite 20 minuta na 200 stepeni. Nakon što se ispeku, ostavite ih da se ohlade, a zatim dodajte dekoraciju po želji. Mi smo svoje muffine dekorisali sa šlagom i malinama, pa su izgledali odlično, a okus im je bio još bolji!

Prijatno!
TEKST: Adelisa Mašić
Police u kuhinji često kriju male staklenke začina koje čuvamo godinama, ali jeste li se ikada zapitali: može li začinima zapravo isteći rok trajanja?
Iako su sušeni začini poznati po dugotrajnosti, njihova aroma i snaga s vremenom ipak blijede. Koliko dugo će zadržati pun okus zavisi od vrste, načina obrade i najvažnije, od uslova u kojima ih čuvamo.
Biljni začini poput bosiljka, origana, timijana, lovora, peršuna ili metvice traju u prosjeku do tri godine, ali nakon tog perioda postaju blaži i manje mirisni.
Mljeveni začini poput cimeta, đumbira, kurkume ili paprike gube intenzitet nešto brže, najčešće nakon dvije godine, jer su sitno mljeveni i više izloženi zraku i svjetlu.
So je izuzetak: ona traje neograničeno, ali ako je aromatizovana drugim začinima i oni s vremenom gube snagu.
Važno je znati da se začini ne kvare u klasičnom smislu: ne mogu izazvati zdravstvene probleme, ali nakon određenog vremena više neće obogatiti jelo onako kao svježi.
Najbolji način da to provjerite je jednostavan: pomirišite i okusite. Ako miris nije snažan i prepoznatljiv, vrijeme je da začinu kažete zbogom.
Mali savjet: čuvajte začine u dobro zatvorenim posudama, daleko od svjetla i vlage i uživat ćete u njihovoj aromi duže nego što mislite, jer čak i najmanji prstohvat svježeg začina može promijeniti cijelo jelo.
Foto: @photo.xzera
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!