Foto dnevnik Stipe Filipovića: Nenadmašivi London - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Foto dnevnik Stipe Filipovića: Nenadmašivi London

Tekst:

Bonjour.ba

PUTOVANJA
12.11.2012.

McQueen haljine, K.Minogue garderoba i alternativci   Teško je opisati grad u kojem živi populacija tako raznolikih kultura, nacionalnosti i religija. Grad koji nudi bezbroj mogućnosti i u kojem se može svatko pronaći. Grad poput dijamanta koji ima tisuće lica, no niti jedno naličje. Grad koji živi, a ne preživljava. Grad u kojem možeš biti ono što jesi bez osuđivanja, zavidnih pogleda, odmjeravanja i podcjenjivanja. Grad koji je idealan za obrazovanje, za kulturno uzdizanje i više nego idealan za potrošiti novce. Zanimljiva mi je statistika da se na području grada govori više od 300 jezika, a pod gradom je instalirana najveća podzemna željeznica na svijetu. Grad je to koji živi 24 sata dnevno. Grad koji ne dopušta da ga upoznaš do kraja ma koliko puta bio u njemu. Jednostavno, to je London.Tjedan dana provedenih u Londonu s minimalnim brojem sati utrošenim u san izgleda otprilike ovako.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već je sami dolazak u London nepredvidljiv. Ulazak u podzemnu željeznicu je najbliža usporedbi s termitnjakom, a po izlasku iz nje je nemoguće odoljeti prepoznatljivim  telefonskim govornicama koje nas stalno prate po cijelom gradu. Večer smo završili u Waxy O´connors`s, otkačenom pubu u samom srcu Londona, odnosno u crkvi koja je pretvorena u pub. I dok sam pio tamno pivo na grobnici, neki su ga iskapili u ispovjedaonici…

PreviousNext

Sljedeće jutro krenuli smo pohod na muzeje. Pošto je muzej dizajna bio zatvoren, sjetno smo ga fotografirali i zadovoljili smo apetite za umjetnošću na adresama drugih muzeja koje London nudi. Već na samom ulazu u geološki muzej shvatili smo da nam se nudi nešto za nas strano i nešto što se riječima ne usudim opisivati, nego vas ostavljam s fotografijom:

stipe_london_geoloski_muzej

Zatim smo pročešljali Victoria and Albert muzej, koji sa svoja 2,2 kilometra kvadratna površine nosi titulu najvećeg muzeja primijenjene umjetnosti i dizajna na svijetu. Tu smo imali priliku vidjeti neke komade posljednje kolekcije besmrtnog Alexandera McQueena.

stipe_london_mcqueen

Vidjeli smo i vjernu repliku garderobe Kylie Minogue s njene posljednje turneje, a večer smo završili u pubu koji se nalazi u Westrminsteru koji ima prekrasan pogled na London Eye i Big Ben te zgradu parlamenta.

PreviousNext

Treći dan smo započeli laganom šetnjom prema parlamentu, a da nije sve tako fino u Londonu govore prosvjednici koji već neko vrijeme prosvjeduju u šatorima ispred parlamenta. Prešli smo preko Westminsterskog mosta na kojem smo sreli Škota s prepoznatljivim kiltom i tradicionalnim instrumentom koji pokušava svojim glazbenim sposobnostima izmamiti koju funtu od turista.

U Tate muzeju smo imali priliku vidjeti fantastičnu opalizaciju Pabla Picassa, a kostim koji je nosio Mick Jagger na turneji Rolling Stonesa ostavlja bez daha i nakon 40 godina.

stipe_london_jimi

Prošetali smo dalje Viktorijinim šetalištem do Tower Bridge koji povezuje obale rijeke Temze od 1894. godine i jedan je od najljepših i najprepoznatljivijih mostova na svijetu. Specifičan je po svoja 2 tornja te kombinaciji visećeg i pokretnog mosta. I dan danas most se otvara da bi propustio brodove, iako ne tako često. Prešli smo preko Tower Bridge i večer završili fantastičnim spektaklom kakav samo Priscilla može prirediti.

PreviousNext

Obzirom na pretjeranu količinu smoga u Londonu četvrti dan smo proveli na čistom zraku kakav mogu pružiti parkovi kojih u Londonu ima preko 1700. Šetnju smo započeli ujutro u Hyde Parku gdje smo na samom početku zatekli nekolicinu grupa s osobnim trenerom na jutarnjem razgibavanju.

Zatim smo nahranili životinjice koje svakog turista ostave pod dojmom, a u  popodnevnim satima sreli smo domišljatog joggera koji na dosjetljiv način iskoristio otpad.

stipe_london_jogging

Potom smo istražili vanjsku stranu Albert Royal Hall da bi navečer saznali zašto je crvena boja kraljevska boja koja krasi unutrašnjost ove dvorane, te uživali u fantastičnom Alternative Hair Showu gdje smo vidjeli Vivienne Westwood i Alexander McQueen kreacije koje su i one najkritičnije bacile na koljena.

stipe_london_vivenne

Vivienne Westwood kreacije

stipe_london_alex

Alexander McQueen kreacije

PreviousNext

Sljedeće jutro krenuli smo u daljnje istraživanje grada i obavili nezaobilazni shopping. Dok smo se vozili podzemnom do Buckingham Palace, koja je smještena između Green Parka i St. James Parka, u vlaku su nas zabavljali raspoloženi svirači koji su se potrudili da nam vožnja brzo prođe, a po izlasku iz podzemne, domišljate grabljice za skupljanje lišća su nam zapele za oko.

stipe_london_zabavljaci

stipe_london_grablje

Zatim smo krenuli kroz Old Bond Street gdje se nalaze trgovine prestižnih modnih kuća, međutim tu smo pronašli zalutalog alternativca koji nas je oduševio svojim modnim izričajem.

stipe_london_alternativac

Izlozi su naravno domišljato uređeni i dok bi 'singerice' i kod nas izmamile osmijeh mnogih, baš me zanima kako bi završilo staklo na izlogu u kojem se nalaze lutke dva muškarca koji međusobno koketiraju. Nezaobilaznu robnu kuću Harrods smo samo razgledali i mašti pustili da nas ovlada, međutim tek što smo izišli iz Harrodsa u stvarnost nas je vratio poljski beskućnik koji je za jednu dobivenu funtu dopustio da ga fotografiramo.

PreviousNext

Tek šesto jutro dok smo prelazili Westminsterski most shvatili smo koliko je Temza u biti prljava. Taj dan smo rezervirali za Camden Town - najalternativnij dio Londona. Ovo mjesto se pokazalo  kao svjetski izvor alternativnosti, lucidnosti, posebnosti i prkosa. Mjesto koje biva najčešće pokradeno, jer svatko tko se bavi bilo kakvom umjetnošću po nove ideje dolazi upravo na Camden Town, a već i  sjedalice ispred brzogriza čisti su primjer domišljatosti.

stipe_london_sjedalice

Zgrada koja je ukrašena na najprirodniji način otkriva kakvi kreativci žive upravo u toj zgradi, i jasno je da likove kakve možete sresti na Camden Townu zasigurno nema nigdje drugoi. Posebnost trgovina je cjenkanje, a izlozi su skoro bez iznimke domišljato i buntovno uređeni.

PreviousNext

Pri povratku u hotel još jednom smo dobili potvrdu da John Lennon nikada neće biti zaboravljen. Obožavatelji i dalje ostavljaju bukete cvijeća ispred stana u kojem je boravio, a i mi smo za ogradu utaknuli svoj cvijet i oprostiti se od Johna, ali i Londona. Bar za sad. Siguran sam da će nas nešto veoma brzo opet spojiti, jer znate kako kažu – London calling.

stipe_london_lenon

Tekst: Stipe Filipović
Foto: privatni album

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno