Forbes je predstavio listu najuspješnijih žena za 2021. Evo koja imena su se našla na listi i zašto! - Bonjour.ba - bh.l...

Forbes je predstavio listu najuspješnijih žena za 2021. Evo koja imena su se našla na listi i zašto!

Tekst:

Emina Smaka

BONJOUR superwoman
14.12.2021.

Poznato je da Forbes svake godine sastavlja liste najuspješnijih osoba za tu godinu, a lista najuspješnijih žena za 2021. je predstavljena početkom ovog mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sve koji prate ovu listu godinama, iznenadit će činjenica da se nakon 18 godina tek 3. put na prvom mjestu više ne nalazi kancelarka Angela Merkel, a na to je naravno uticao njen odlazak u mirovinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Važno je napomenuti da nije dovoljno samo da imate novac da bi se našli na ovoj listi, osoba mora uraditi nešto za zajednicu svojim bogatstvom, glasom i popularnosti.

Koja imena su se našla na ovoj listi i zašto?

Na 1. mjestu se nalazi MacKenzie Scott, koja se na ovom mjestu nije našla samo zbog svog bogatstva (zbog kojeg bi inače bila na 3. mjestu), nego njena odluka da donira velike količine svog novca u neprofitne organizacije bez ikakvog daljeg udjela u načinu njegove podjele.

Na 2. mjestu se nalazi Kamala Harris koja je prva žena Indijka i Amerikanka izglasana u senat Sjedinjenih Američkih Država.

Svoje prvo pojavljivanje na ovoj listi, na 94. mjestu ostvarila je i nova predsjednica Tanzanije, Samia Suluhu Hassan, koja je igrala ključnu ulogu u implementaciji Covid protokola u svojoj zemlji.

Na 48. mjestu se nalazi i Ozlem Tureci, naučnica i imunologinja koja radi na istraživanju za liječenje raka, je osnivačica BioNTech, njemačke biotehnološke firme. Na 68. mjestu se nalazi Rihanna, koja je sad bilionerka zahvaljujući vlastitom brendu kozmetike Fenty Beauty, ali i drugim projektima koje potpisuje. Nakon nje na 70. mjestu je kraljica Elizabeta II, na 76. mjestu se nalazi Beyonce, a na 78. Taylor Swift.

Na ovom linku možete pogledati cijelu Forbes listu najuspješnijih žena za 2021. godinu.

* * * 
Naslovna fotografija: @ririgalbadd 

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno