TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 24.3.2017.
Šaren, šarmantan i jedinstven – ovako bismo najlakše opisali Food Market. Food Market je osnovan krajem 2015. godine s ciljem da se Sarajevu predstavi sasvim novi koncept restorana. Naime, Food Market se sastoji od šest različitih stanica - Asian, Sicily (Pizza i Salate), Frida (Meksiko i Španjolska), Pasta bar, Sandwich i BBQ, gdje svako može naći nešto po svom ukusu. Restoran nudi pogled na grad
Tko potpisuje uređenje Food Marketa?
Interijer potpisuje bosanskohercegovački arhitekta Sead Gološ koji je inspiraciju našao upravo u spajanju modernog i retro stila, kreirajući kutak za svakoga. Interijer je zamišljen kao oaza koja zrači vedrinom, gdje jednako uživaju mladi, stariji, porodice ili grupa prijatelja. Kao što je Food Market fuzija različitih kuhinja, tako je i sam enterijer kombinacija različitih stilova, modernog i retro usklađenog s prirodom, što daje naglašenu osobnost restoranu. Prostor je bogat zelenilom i prirodnim osvjetljenjem koje donosi svježinu i toplinu, a sa kombinacija pastelnih boja namještaja donosi i toplinu. Uređenje s različitim stilovima, bojama i uzorcima je moderno i svježe, ali tako nešto je teško uskladiti, no ovaj restoran je uspio da postane sinonim za originalnost i jedinstvenost.
Što biste osobi koja prvi put dolazi u vaš restoran svakako preporučili da isproba?
Svakako bismo preporučili da probaju azijsku hranu u kojoj mi doista uživamo. Posebno bismo izdvojili jelo Beef Karahi koje se sastoji od pikantne teletine spremljene sa začinima masala, kumin i chilli papričicama. Za one koji preferiraju piletinu tu je Buryani, slavno pakistansko jelo koje se sastoji od riže, piletine i začina grand masala, bijelim lukom, đumbirom i paradajz sosom. Također, pica Toscana je omiljena u restoranu, svakako je nemojte zaobići u kombinaciji sa ukusnim bezalkoholnim koktelima.
Kako će izgledati vaš proljetni meni?
U proljetnom meniju predstavljamo par novih jela, koji su bazirani na svježim i laganim kombinacijama. Salad bar stanica dobiva dvije nove salate- Orange salata te Tex-Mex salata. BBQ stanica dobiva Chicken burger s novom recepturom za one koji odluče da prevare vrijeme i ljetne pripreme. Također, stanica Frida će dobiti Enchiladu, a Sandwich bar ukusne voćne doručke s dodatkom cimeta, meda ili vrhnja, marmelade, domaćeg peciva i cijeđenog soka od naranče.
Tko čini Food Market tim?
Food Market tim čini skupina ljudi kompletnih znanja i vještina, koji su predani zajedničkim poslovnim ciljevima. Tim koji je motiviran i pouzdan i koji svakodnevno radi na poboljšanju. Trudimo se nuditi ljubaznost i ukuse koji će zaista izmamiti osmijeh i zadovoljstvo svakog gosta.
Foto: Amina Meholjić-Čorbo
TEKST: Bonjour.ba
Koliko puta ste se danas zapitali „šta da skuham“? Upravo taj trenutak bez ideje često je najstresniji dio dana, ali Miran Karić ima rješenje koje spašava.
Na kulinarskoj radionici uz Vegetu i Bonjour.ba pokazao je da jedno jelo može biti istovremeno brzo, neočekivano i strašno dobro. Dovoljno je malo mašte i pravi začin, a gosti su se uvjerili da i najneobičniji spoj može postati hit na stolu.
Jednostavno kuhanje, bez komplikacija
Miran nas je još jednom podsjetio da kuhanje ne mora biti proces koji traje satima. U svega nekoliko poteza, nasjeckati, ubaciti, začiniti, nastalo je jelo koje izgleda kao iz restorana, a ono što nas je najviše oduševilo jeste balans okusa: slano, sočno i slatko u jednom zalogaju. To je trenutak u kojem shvatite da i vi možete pokazati svoje najbolje, čak i kad nemate puno vremena.
Pitanja koja smo morali postaviti
Iako je fokus bio na receptu, nismo mogli odoljeti, a da Miranu ne postavimo nekoliko brzih pitanja. Kad smo ga pitali kojim jelom bi se opisao, rekao je: „Burger. Jednostavno, a komplikovano. I svaki sastojak ga mijenja u potpunosti. "
Na naše pitanje bira li radije slatko ili slano, bez razmišljanja je izdvojio svoj favorit, a otkrio nam je i da mu je Vegeta Smoked najčešći saveznik u kuhinji.
Za one koji nisu ljubitelji suhih šljiva, otkrio je i malu tajnu da je brokula uvijek dobra opcija: “lijepo zaokruži šta god da koristite kao bazu. Daju sličan kontrast i jednako dobro funkcionišu.” A ako vam se desi da prekuhate rižu ili nudle? Pogledajte u nastavku.
Dakle, ako vam treba jelo koje ne traži puno vremena, evo recepta koji možete skuhati i dok se sto postavlja.
Recept: Vegeta wok s piletinom i suhim šljivama
Sastojci:
200 g piletine
100 g mrkve
1 glavica ljubičastog luka
150 g suhih šljiva
150 g basmati riže ili nudli (po želji)
2 kašike ulja (susamovo, kikirikijevo ili kokosovo)
Vegeta (po želji, Original, Sweet Chili ili Smoked)
Priprema:
Skuhajte rižu u omjeru 1:2 (riža : voda). Nakon kuhanja ostavite je poklopljenu da se napari ili skuhajte nudle kratko prema uputstvu, bez ispiranja, neposredno prije dodavanja u wok.
Suhe šljive nakratko potopite u mlaku vodu. Piletinu isijecite na tanke trakice. Mrkvu narežite na julienne, a luk na tanke ploške.
U jako zagrijanu tavu dodajte ulje. Ubacite piletinu i kratko propržite. Zatim dodajte mrkvu, luk i šljive. Kada se povrće malo opusti, dodajte par kašika vode i Vegetu pa kratko prokuhajte. Poslužite uz rižu ili na kraju umiješajte nudle.
Miranova preporuka: „Za wok je važno da svi sastojci budu slične veličine jer tada okus i tekstura najbolje dolaze do izražaja.“
Ovaj recept pokazuje da brzina i jednostavnost ne znače odustajanje od okusa. Baš suprotno jer neočekivani spoj može biti upravo ono što trebamo kada dan traži nešto brzo, jednostavno i ukusno.
Jedna kašika dovoljna je da pokažete svoje najbolje i otkrijete da Vegeta uvijek izvlači najbolje iz svakog jela.
Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom
Produkcija: Bonjour.ba
Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!