6 financijskih rezolucija koje donose uspješne žene u novoj godini - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

6 financijskih rezolucija koje donose uspješne žene u novoj godini

Tekst:

Marija Perić

POSAO & ŽIVOT
21.12.2022.

Jednako kako u novoj godini planiramo velike stvari poput preseljenja, završetka fakulteta, novog posla ili možda značajne kupovine i fokusa na zdravlje, trebamo imati na umu i naše financijske navike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Evidencija trošenja novca i organizacija plaće i imovine jako su bitne kvalitete koje trebamo razvijati kako odrastamo ukoliko želimo poboljšati svoj način života. Upravo su naše navike i vođenje novca ono što nas ponekad može razlikovati od osobe koja smo bili prošle godine.

Uz poboljšanje drugih sfera života, upravljanje novcem treba biti relevantna tema koju trebamo ukloniti iz ladice tabua i staviti na svjetlo važnih tema koje će pomoći u vašoj svakodnevici. Kako biste znali gdje početi i na koje stvari najviše obratiti pozornost, donosimo nekoliko savjeta u nastavku.

 

Postavite financijske ciljeve
 

S početkom nove godine sve više vremena imamo i da posložimo planove za svih 365 dana koji nas čekaju. Upravo radi toga u svoje planove trebate dodati sve veće troškove, kao što su putovanja, posebne prigode, kupovina automobila ili druge obveze. To će vam pomoći da bolje raspolažete mjesečnim troškovima i planirate veće izdatke bez da to nužno našteti vašem svakodnevno trošenju. Uz načine trošenja novca i veće investicije, možete planirati i štednju.

 

Foto: Pexels
 

Pripazite na dugove
 

S početkom godine, nastojte razmisliti koji će biti najefektniji način kako se rješavati dugova. Osim što će vama biti lakše raspolagati svakodnevnim novcem kad se oslobodite dugova, to može ostaviti prostora za trošenje novca na nešto drugo. Pored toga, kad smanjite dugove, više novca možete ostavljati sa strane za sve one mjesece i dane kad vam treba više novca ili se dogode nenadane životne situacije.

 

Možda možete investirati u osiguranje
 

Najbolja investicija kad je u pitanju vaša imovina svakako je osiguranje. Bilo da je riječ o autu, stanu ili nekoj drugoj imovini koju imate, uz osiguranje možete proći puno bolje kad se dogode nepovoljne situacije. Ovakav pametan financijski potez bit će odličan i ako često putujete, pa tad možete uzeti i putno osiguranje.  

 

Foto: Pexels
 

Započnite svoj dodatni posao ili hobi pretvorite u posao
 

Ovo može biti godina u kojoj ćete se otisnuti u nove poduzetničke vode i započeti taj business o kojem tako žarko pričate. Prvotno on može biti vaš dodatni posao, a poslije se može pretvoriti u nešto puno veće. Osim što će biti dobar izvor dodatne zarade, može biti i način kako ispuniti vrijeme, ali i povećati vaše zadovoljstvo, samopouzdanje i poboljšati kvalitetu života.

 

Educirajte se o investicijama i dobrim financijskim navikama
 

Jedna od najboljih investicija u narednoj godini neka bude bolja edukacija. Kroz bogatu riznicu online sadržaja, kao i knjiga, vrlo brzo možete saznati kako investirati svoj novac i pametno ulagati. Uz ulaganje, svjetski stručnjaci nerijetko dijele svoje savjete kad su u pitanju dobre i zdrave financijske navike. No, imajte na umu način na koji birate sadržaj koji će vas educirati. Pratite recenzije, istražite detaljnije iskustva čitatelja i pobrinite da su informacije koje istražujete točne.

 

Foto: Pexels
 

Pomozite drugima ako možete
 

Osim što će ova godina biti povoljna za vas, uz vašu pomoć, godinu možete uljepšati i drugima oko sebe. Kroz volontiranje, donacije i razne oblike pomoći možete postati osoba koja čini tuđu svakodnevicu ljepšom što je izuzetno plemenit poduhvat.

***
Naslovna fotografija: @jessicaalba

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno