Kako uspješne dame organiziraju svoje financije svaki mjesec? Donosimo odgovor. - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Kako uspješne dame organiziraju svoje financije svaki mjesec? Donosimo odgovor.

Tekst:

Marija Perić

POSAO & ŽIVOT
26.1.2022.

Na upit kako organizirati financije često pronalazimo razne korisne odgovore koji nerijetko uključuju posebne sisteme, aplikacije i metode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Jedni se zalažu za to da uvijek plaćate karticom, dok drugi smatraju da je lakše upravljati financijama kada stalno plaćate s novčanicama. No, mi ipak imamo ideju kako organizirati financije i kad nemate vremena, kad se volite počastiti shoppingom ili novim tech gadgetom ili ako ste jedna od onih osoba koja se nađe na kraju mjeseca s upitom: „Gdje je nestao moj novac?“.

 

Kako organizirati financije?
 

Ključan segment dobre organizacije financija uključuje budžetiranje. Kako biste uvijek bili sigurni da trošite novac ispravno, potrebno je da na početku mjeseca posložite kako ćete redistribuirati taj novac u raznim budžet kategorijama. Kako bi ova metoda bila što jednostavnija, za vas smo izdvojile samo 3 budžet kategorije koje ćete lako pratiti.
 

Prvo izdvojite novac za osnovne stvari
 

U svakom mjesecu od svojih prihoda odvojite određenu svotu novca s kojom pokrivate osnovne stvari kao što su stanarina, namirnice za dom i računi. Prema nekim proračunima, za osnovne stvari možete odvojiti 50% svojih prihoda, no to dakako možete prilagoditi svom budžetu. Ovo je ono što vam treba svakog mjeseca i predstavlja start kad je u pitanju planiranje. Kad izdvojite tu količinu novca znati ćete koliko novca trebate potrošiti tijekom kupovine namirnica i koliko vam novca ostaje za ostale budžet kategorije. 

Od preostalih prihoda odvojite novac za štednju
 

Dvadeset posto vaših prihoda bi trebao ići na štednju koja će biti vaš oslonac u svim nenadanim situacijama i koji će biti dobar start za ostvarenje dugoročnih planova. I ovaj postotak možete prilagoditi svojim ciljevima i prihodima, no bitno je da kreirate određeni fond koji vam neće nedostajati na mjesečnoj razini, no kad se zbroji na godišnjoj razini definitivno stvara razliku.

Kreirajte i budžet za mjesečnu potrošnju pored osnovnih stvari
 

Preostalih 30% budžeta ostavlja se za mjesečnu potrošnju koju možete usmjeriti na ono što želite. Dobra ideja može biti da ovaj dio novca usmjerite ka stvarima koje vam zaista trebaju, kao što je capsule garderoba za zimu ili plaćanje preostalih računa.  ***
Naslovna fotografija: Pexels

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno