TEKST: Bonjour.ba/PR
DATUM OBJAVE: 17.6.2025.
Započnite ljeto u stilu uz Fina Vina.
Ako tražite savršen uvod u ljetnu sezonu, rezervišite 20. juni u svom kalendaru!
U petak, 20.06., petak u srcu Sarajeva, u prepoznatljivo elegantnom ambijentu Hotela Bosnia, održava se najfinija vinska večer sezone Fina degustacija ’25.
U vremenu od 18:00 do 22:00, biće predstavljena selekcija vina iz portfolija kompanije Fina Vina d.o.o., uz poseban akcenat na etikete koje su u proteklim mjesecima osvajale najviše ocjene na svjetskim vinskim smotrama poput Decanter World Wine Awards, James Suckling, Luca Gardini i Robert Parker Wine Advocate.
Ekskluzivno: Vinarija Fantinel po prvi put u Sarajevu
Jedno od najvećih uzbuđenja ovogodišnje degustacije jeste prvo javno predstavljanje vinarije Fantinel iz Italije – poznate po elegantnim pjenušavim vinima One and Only, ali i autentičnim baznim vinima koja će ovog ljeta biti pravo osvježenje na tržištu.
Ovo je rijetka prilika da se susretnete sa jednim od najuglednijih imena sjeverne Italije, čija vina odišu friškošću, mineralnošću i modernim šarmom.
Kao i uvijek, Fina degustacija nudi cjelovito iskustvo – uz vina iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Italije, biće predstavljena i vrhunska maslinova ulja Mate, delikatesni proizvodi Zigante tartufa, te razne gastro poslastice koje donose naši dugogodišnji partneri festivala.
Nakon zvaničnog dijela, druženje se seli u Coloseum Club, gdje počinje afterparty od 23:00h uz Sax’n Groove.
Detalji za posjetioce
Ulaznica je 40 KM po osobi. Kotizacija za korištenje Riedel čaše je 10 KM. Ulaznice su dostupne putem kupikartu.ba, u njihovim prodajnim mjestima i na dan događaja u Hotelu Bosnia.
Zašto ne biste trebali propustiti festival?
Fina degustacija nije samo još jedan festival vina. To je okupljanje ljudi koji znaju uživati, koji pitaju, kušaju, biraju i pamte. To je večer za sve one koji žele otkriti šta će se ovog ljeta piti – u restoranima, na terasama, na važnim trenucima.
Međutim, kompanija Fina Vina d.o.o. priprema nešto za vas 19.06., noć prije festivala Fina degustacija - Masterclass sa temom Balkans terroir.
Pod moderacijom Mirele Laković, te u organizaciji Amira Beširevića, direktora kompanije Fina Vina i pokretača Sarajevo Wine Weekend festivala, ovaj događaj okuplja neka od najvažnijih imena vinske scene regije.
Marjan Simčič s fokusom na autohtonu sortu kroz Rebula Classic i Rebula Opoka, vino koje je osvojilo vinske karte svjetskih restorana. Milan Anđelić iz vinarije Chichateau donosi priču o Chardonnayu s karakterom i autohtonim sortama iz Srbije.
Vjekoslav Lukić vodi nas kroz Žilavku i Blatinu vinarije Brkić, uz uvid u potencijal Hercegovine, a Boris Mrgudić iz vinarije Bura/Mrgudić predstavlja dva lica Plavca malog Dingač i Postup.
Nakon edukativnog dijela slijedi uživanje u delicijama Crvene jabuke gastro marketa uparenim sa Zigante tartufima. Vidimo se 20. juna. Počinjemo fino. Završavamo još finije.
Foto: PR
TEKST: Dragana Rauš
Evo šta smo prvo primijetili… Besprijekorno postavljeni stolovi. Tim mladih, složnih ljudi. Logo izvezen na platnenoj salveti. Nenametljiv i uredan enterijer. Ukratko: sklad koji naslućuje da je Milunka mjesto na kojem stvari funkcionišu baš kako treba.
Prvi predstavnik ovog pozitivnog primjera ugostiteljstva je mladi chef Saša Stanivuković. Donio je znanje iz inostranstva, ali ono što je još važnije - vratio ga je kući. Slovenija ga je naučila koliko je važno da sve što izađe iz kuhinje bude jednako iskreno i precizno. Ono što je već imao u sebi su kreativnost, hrabrost i ljubav prema ovom poslu.
Mi smo uživali u večeri u slijedovima. Jela su na meniju dostupna i pojedinačno, ali zajedno pričaju posebnu priču.
Evo kako je to izgledalo: carpaccio s mikrobiljem i biberom, zatim tatarski biftek s wasabi majonezom i uljem od vlasca. Ravioli, nestvarno bogatog ukusa, punjeni pistacijom i tijestom od čak 48 žumanaca. Glavno jelo i favorit mnogih: juneći obrazi, sporo pripremani 12 sati, na kremi od krompira, celera i mrkve. Hrskavo pecivo bez aditiva, sa divljim kvascem, detalj koji možda ni ne primijetiš, ali tvoje tijelo hoće.
Ako ste iz Banjaluke, velika je šansa da ste bar jednom probali neki desert iza kojeg stoji Stefan Ilić. Njegovi su prepoznatljivi po tome što izgledaju kao male skulpture, sa neočekivanim i interesantnim ukusima. Zbog tog posebnog, gotovo umjetničkog pristupa, bilo je prirodno da postane dio tima Milunke.
Enterijer jasno komunicira šta možeš očekivati na tanjiru. Moderan i uredan, čini da se gost osjeća ugodno, bez da pretjerano odvlači pažnju od glavne teme: kuhinje koja ostavlja najveći utisak.
Osvjetljenje poziva na romantičnu večeru u dvoje, a lokacija je takva da kad završiš, vrlo lako možeš prošetati jednim od najljepših banjalučkih šetališta pored Vrbasa. Dodatan savjet: za najbolji doživljaj rezerviši večeru i posmatraj zalazak sunca iz bašte.
Još jedna interesantna informacija - Milunka nije statična. Vole da uvode tematske večeri, da gosti probaju nešto novo, da svaka posjeta bude drugačija. Japan, Grčka, Španija… Dovoljno je da ih zapratite na Instagramu i uhvatite novo iznenađenje.
Takođe, kuhinja stalno osluškuje potrebe gostiju. Meni koji je sada aktuelan važi do kraja ljeta, a onda stiže novi, skrojen po sezoni i željama onih koji se vraćaju.
Jedino što se ovdje ne mijenja je tim koji dijeli iste vrijednost i ideja da ugostiteljstvo znači da se svako osjeća dobrodošlo.
Foto: Dragana Rauš za Bonjour
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!