TEKST: Bonjour.ba/PR
DATUM OBJAVE: 30.5.2024.
Fina degustacija je predstavljanje ponajboljih vinskih etiketa, koje se nalaze u asortimanu Fina vina d.o.o.
To su vinske etikete koje su u proteklom periodu dobile najveći broj bodova na svjetskim i europskim vinskim ocjenjivanjima, poput čuvenog i poznatog Decantera, zatim James Suckling, Luca Gardini i Robert Parker.
Organizator festivala Sarajevo Wine Weekenda i direktor kompanije Fina Vina d.o.o., Amir Beširević, podijelio je sa nama šta nas sve očekuje
„Festival će se održati u Hotelu Bosnia, na adresi Kulovića 9, Sarajevo u petak, 07.06.2024. godine od 18h do 22h. Naši vinari, dugogodišnji partneri, a prije svega prijatelji predstavit će svoje vinske etikete koje će ove sezone biti ‘’must have’’ na tržištu BiH." – rekao je Amir Beširević.
Posjetioci festivala će imati priliku degustirati i visokonagrađivana ekstra djevičanska maslinova ulja ‘’Mate oil’’ i istarske proizvode od tartufa ‘’Zigante’’, zatim neizostavni dio su i naši gastro izlagači: Crvena Jabuka gastro market Marindvor, Coloseum Club, Sarajevski kiseljak, Sprind, Mak Zara, Alpino, Đukarić, Franck te ostale ukusne delicije izlagača.
Tradicionalno nakon završetka zvaničnog dijela festivala večer će se dodatno “začiniti” zabavom u Coloseum Clubu s početkom u 22:30 h.
Kupovinu ulaznica za festival, koje su u ograničenim količinama, možete obaviti putem servisa kupikartu.ba, na svim prodajnim mjestima Kupikartu ili na sam dan održavanja u Hotelu Bosnia.
Cijena ulaznice je 40,00 KM po osobi. Kotizacija za korištenje Riedel vinske čaše je 10,00 KM.
https://www.youtube.com/watch?v=f0eIk533SKs
Međutim, tim Fina Vina d.o.o. sa partnerima - Ambasada Republike Slovenije u BiH i Pozorište Mladih Sarajevo, nije krio uzbuđenje, jer nakon osam godina od premijere dokumentarnog filma “Terra Magica” projekciju ponovo vraćaju na male ekrane.
https://www.youtube.com/watch?v=A-Jis6uungA
Film je svojevrsni road - movie sniman u Goriškim Brdima (Slovenija), koji kroz fantastičnu fotografiju pripovijeda toplu i intimnu priču o nastajanju vina, o predanosti zemlji, suncu i vinogradarstvu.
Dokumentarac je svjedočanstvo o trudu nekolicine ljudi koji su svojom strašću prema vinovoj lozi i zalaganjem vratili na scenu potpuno prirodnu proizvodnju vrhunskih vina, beskompromisno se držeći tradicije i služeći, a ne gospodareći vinogradu.
Glavni akteri filma su sada već svjetski, a naši, poznati vinari: Marjan Simčič, Aleks Simčič – vinarija Edi Simčič, Aleš Kristančič- Vinarija Movia, Stojan Ščurek i Marko Skočaj – vinarija Dolfo.
Dokumentarni film “Terra Magica” je sniman skoro tri godine i posljednji je filmski uradak preminulog režisera Jure Breceljnika. Film će biti prikazan 06.06.2024. u 19:00 sati u Pozorištu mladih u Sarajevu. Ulaz je besplatan.
“Vikend u prvoj polovini juna mjeseca zaista donosi uzbudljive događaje, zato vas pozivamo da nas posjetite, jer će biti nemoguće odoljeti.” – poručuje tim Finih vina.
Pratite društvene mreže Sarajevo Wine Weekend i Fina Vina i budite u toku sa događajima koji nam slijede.
Prisjetimo se kako je to bilo na prošlogodišnjoj Finoj degustaciji
* * *
Foto: PR
TEKST: Bonjour.ba
Mnogi mladi danas vjeruju da je kuhanje dugotrajan i komplikovan proces, rezervisan samo za one s ozbiljnim kulinarskim vještinama.
Istina je potpuno drugačija jer dovoljno je nekoliko svježih sastojaka i kašika pravog začina da na stolu imate jelo koje izgleda i miriše kao iz restorana.
Upravo to je pokazala kulinarska radionica uz chefa Mirana Karića, kreirana u saradnji Vegete i Bonjour.ba, gdje su gosti otkrili da je kuhanje ne samo strašno… dobro, već i strašno jednostavno uz Vegetu.
Na početku radionice goste su pozdravili predstavnik kompanije Podravka BiH, Haris Arnautović, direktor marketinga i Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba.
Haris Arnautović, direktor marketinga Podravka BiH
Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba i Miran Karić
U uvodnom obraćanju Haris je istaknuo kako Vegeta u Bosni i Hercegovini ima i posebnu emotivnu vrijednost, podsjetivši da je za njen razvoj zaslužna profesorica Zlata Bart, Travničanka čija je ideja promijenila kuhanje u cijelom regionu. Ana je, pak, naglasila važnost zajedničkog druženja i otkrivanja novih okusa, a oboje su na kraju „kašiku“ prepustili chefu Miranu Kariću da vodi ostatak kulinarske radionice.
Chef Miran Karić otkriva trikove jednostavnog kuhanja
Chef je odmah na početku razbio mit da su wokovi rezervisani za profesionalne kuhare. Kroz radionicu je pokazao kako se wok može pripremiti u nekoliko poteza: nasjeckati, ubaciti, začiniti i uživati. Svaki gost iskusio je da kulinarska magija ne zavisi od vještine, nego od inspiracije i pravih začina koji izvlače najbolje iz svakog jela.
Šta se desi kad prepustite kuhanje gostima ili ko je iznenadio chefa?
Okruženje je gostima dalo dodatni osjećaj opuštenosti. Nije se radilo o savršenoj tehnici, već o uživanju u kuhanju bez pritiska. U mirisu povrća i zvuku tave, gosti su shvatili da je cijeli proces zapravo vrlo jednostavan.
Umjesto takmičenja, radionica se pretvorila u opušteno druženje. Gosti su se kroz smijeh i spontane trenutke prepustili kuhanju, a svaki wok nosio je svoj šarm.
Neki su prvi put držali wok u rukama, drugi su već imali svoje trikove, ali svima je zajedničko bilo jedno: niko nije ostao gladan, a svi su imali razlog da se smiju. Upravo tada se vidjelo koliko Vegeta zna izvući najbolje iz svakog pokušaja i pretvoriti ga u dobar rezultat.
Dok je Maja Čengić Miralem s osmijehom pratila kako wok postaje zvijezda večeri, Ajla Kurtović i Zerina Suyabatmaz su otkrivale prve trikove uz miris povrća na tavi. Naida Kadić, Nikolina Sablić i Magdalena Paradžik unijele su dodatnu dozu energije u druženje.
Hajrudin Šišić pokazao je da mu wok nije nepoznanica, a Iman Karović se pobrinula da niko ne ostane gladan. Zajedno su činili šaroliku ekipu koja je najbolje dokazala da kuhanje, uz pravi začin, postaje igra.
Završni station otkrio je koliko se lako može prilagoditi svaki wok. Na kraju se pokazalo da nije važno da li ste tim riža ili tim nudle jer čim se umiješala kašika Vegete, sve je dobilo onaj strašno dobar okus.
Malo začina za uspomenu
Goste je na odlasku dočekalo malo iznenađenje, a to je poseban Vegeta poklon box kojeg čini Vegeta Original, Smoked i Sweet Chili kao podsjetnik da se strašno dobri trenuci iz radionice mogu ponoviti i kod kuće.
Za sve one koji vole okus, ali ne žele komplikacije, poruka je jednostavna: pokažite svoje najbolje uz Vegetu i otkrijte da je kuhanje strašno… dobro.
Posebnu energiju cijelom druženju dale su i fotografije s photowalla, gdje su gosti ostavili svoj pečat na danu ispunjenom strašno dobrim okusima i smijehom.
A pitate se kako su izgledala jela na kraju ili koja kombinacija je izazvala najviše smijeha? Sve to pogledajte u našem reels-u na Instagramu.
Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom
Produkcija: Bonjour.ba
Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba
Video: Marko Jovančić za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!