Donosimo atmosferu s Riedel Master Class-a koji je održan u Coloseum Clubu - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Donosimo atmosferu s Riedel Master Class-a koji je održan u Coloseum Clubu

Tekst:

Bonjour.ba/PR

GOURMET
17.3.2023.

Događa se da vina „dožive priličnu nepravdu“ ako se toče u pogrešnu čašu. Odnos vina i zraka jedna je igra, jedan ples, u kojoj nikad nije do kraja otkrivena tajna veza. O ovome odnosu još uvijek učimo te neke od zanimljivih detalja donosimo kroz tekst u nastavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


U srijedu, 15.03.2023. godine održan je Master Class kompanije Riedel u Coloseum Clubu. G. Stefano Canello, potpredsjednik kompanije je predvodio ovaj zanimljiv događaj.

Radionica kompanije Riedel otklanja svaku sumnju o važnosti serviranja čaša u kojem dobijete vaše vino. Vrhunac radionice je bio isprobavanje na kojem možete dobiti jedno vino natočeno u cijeli niz čaša. Razlike koje su na tom kušanju posjetioci mogli osjetiti, ostat će dugo u sjećanju.





G. Stefano Canello nam je otkrio i malu tajnu ispijanja vina iz Riedel čaša: „Neprikladan servis može toliko toga skratiti u vinu, imate osjećaj kao da pokušavate gledati umjetničko djelo velikog slikara kroz zamućeno i iskrivljeno staklo.

Tri su osnovna dijela vinske čaše: baza, nožica i balon. Baza i nožica, pa čak i donji dio balona, spadaju u dizajn čaše poznat i kao arhitektura čaše. Oblik balona, „ukošenost“ njegovog gornjeg dijela i promjer otvora, dio su koji prenosi poruku vina ljudskim osjetilima.“





Riedel vinske čaše namijenjene su za posebno iskustvo ispijanja vina. Linija čaša Performance, set za bijela i crvena vina osmišljena su i kreirana da otkrijete ponajbolje iz njega.

„Jedinstveni optički vizual u obliku valova nije samo ugodan vizuelni aspekt na čaši, već ima i svoju namjenu koja omogućava vinu da se otvori i u potpunosti pokaže svaku aromu, miris i boju. Večeras smo predstavili Performance set koji sadrži četiri različite vrste čaša i koje spajamo sa odgovarajućim vinima.

Svaka čaša je namijenjena za određeno vino, Sauvignon Blanc sa Sauvignon vinarije Zanut, Chardonnay čašu sa Chardonnay Cru Selection i Pino Noir sa Pino Noir vinarije Marjana Simčiča, te za sami kraj Cabernet Sauvignon sa cuveeom Marlon Delon vinarije Erdevik.
poručio je Amir Beširević, direktor Finih Vina.





Nakon radionice, posjetioci su razmijenili svoja iskustva sa Master Class-a te vam donosimo par recenzija:

„Zahvaljujem se timu Fina Vina i g. Stefanu Canellu-u na odličnom Master Class-u. Od sada ću nositi set sa sobom gdje god budem išao.“
„Potpuno drugačija percepcija o ispijanju vina. Predobro je bilo. Stižemo opet čim nešto novo bude.“


Team Fina Vina se zahvaljuje svim gostima koji su bili dio ove priče i uskoro najavaljuju nova druženja. Stay tuned.


* * *
Foto: Fina Vina Promo

Povezani članci

Najpopularniji članci