TEKST: Bonjour.ba/PR

DATUM OBJAVE: 3.2.2022.

Fina Vina tim već duže od godinu dana organiziraju edukativne vinske radionice i druženja koja okupljaju istinske vinoljupce i hedoniste. Uz pomoć prijatelja i saradnika Vjeke u vinoteci Leroy u Mostaru Stojana i Matijaža Ščurek ugostili su u petak, 28.1., a fotke prepune vinoteke govore o interesovanju i sve popularnijoj vinskoj kulturi.


„Dovesti zanimljivu osobu koja plijeni pažnju sa svojim nastupom i nezaobilaznim naočalama poput Stojana Ščureka u BiH, značilo je samo jedno - događaj ne smije trajati jedan dan!

 



Obećano druženje i vinska degustacija nastavila se u subotu, 29.1.2022. godine u prostoru HUB387 u Sarajevu.

 



Osim najavljenih degustacija novih vinskih etiketa linije pet-nat, koje stižu iz kuće Ščurek, Stojan je goste iznenadio i ekskluzivnim vinima koja inače nisu dostupna na bh. tržištu, a osmijesi i reakcije prisutnih gostiju govore nam o kakvom je posebnom druženju riječ.

 



Stojan Ščurek, vinar koji stoji iza porodičnog biznisa, vinarije Ščurek sa Goriških Brda (Slovenije), uvijek veseo, spreman za druženje i razgovor uz čašu vina rado je odgovorio na sva pitanja koja gosti imali i usput priredio mali show.

 



Radionica je protekla u opuštenoj atmosferi, ugodnoj konverzaciji i degustaciji vina sa učesnicima, pa vjerojatno već sada možete pretpostaviti, Fina Vina tim i njihovi gosti nisu se zaustavili na dvodnevnom druženju.

 



Nedjelja je ostala rezervisana za zabavu i okupljanje ispred hotela Vučko na Jahorini kao još jednoj prilici da se bh. vinskoj zajednici predstave Ščurek vina i njihov vrhunski kvalitet." 

 

***
Naslovna fotografija: Fina Vina Press


Bonjour

Zaboravite kupovne: Donosimo recept za domaće tortilje koje ćete poželiti praviti svaki dan

TEKST: Adelisa Mašić

Zaboravite kupovne: Donosimo recept za domaće tortilje koje ćete poželiti praviti svaki dan Zaboravite kupovne: Donosimo recept za domaće tortilje koje ćete poželiti praviti svaki dan

Kupovne tortilje su praktične, ali domaće imaju onu posebnu teksturu i miris koji ne možeš kupiti.

U samo pola sata, od nekoliko osnovnih sastojaka, možeš napraviti mekane, elastične tortilje koje će svaku večeru pretvoriti u mali gastro ritual.

 



Savršene su uz piletinu, povrće, sir ili samo malo maslaca i začina, jer jednom kad ih napraviš, teško ćeš se vratiti kupovnim.

 



Trebat će ti:

- 1 kg mekog brašna
- 2 vrećice praška za pecivo
- 600 ml tople vode
- 2 dl ulja
- 1 kašika soli

Kako ih pripremiti?

U velikoj zdjeli prosij brašno, dodaj so i prašak za pecivo, a zatim naizmjenično ulijevaj toplu vodu i ulje. Mijesi dok ne dobiješ glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke.


tortilje_domace4bonjour_ba

Foto: @nicolesfoodbowls

Prekrij ga folijom i ostavi da odmori 30 minuta, taman dovoljno da napraviš kafu i upališ omiljenu playlistu.


tortilje_domace2bonjour_ba

Foto: @nicolesfoodbowls

Zatim otkidaj komade od oko 50 g, oblikuj u loptice i tanko razvaljaj. Odmah ih peci na suhoj, zagrijanoj tavi (bez ulja), po minutu-dvije sa svake strane, dok se ne pojave zlatne tačkice.


tortilje_domace5bonjour_ba

Foto: @nicolesfoodbowls

Rezultat? Mekoća koja miriše na domaće i savršeno se savija oko svakog zalogaja.

 



Bonjour savjet: Tortilje možeš zamrznuti, a kasnije ih samo kratko podgrijati na tavi. Ostaju iste kao svježe, možda čak i bolje.

 



Iako su gotove varijante praktične, ništa ne može zamijeniti miris toplog tijesta i osjećaj da si sve napravila samam uz samo nekoliko sastojaka i malo dobre volje.

Foto: @jakjalubiejesc


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!