TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak
DATUM OBJAVE: 1.12.2021.
Kompanija Fina Vina osim što se bavi uvozom vrhunskih, nagrađivanih vina iz zemalja regiona, Slovenije, Hrvatske i Srbije, trudi se educirati kupce i gurmane o važnosti dobrog poznavanja vina, degustiranju vina i općenito, vinskoj kulturi.
Zato ne iznenađuje što upravo u Mostaru i Sarajevu pripremaju zanimljiv vinarski dvoboj.
Aleks Simčič, jedan od najvećih vinara Slovenije i Goriških Brda, jedno od svjetskih imena iz svijeta vinarstva, dolazi kod sada već čuvenog Vjeke u Vinariju Mostar u petak, 03.12., te u Sarajevo u subotu, 04.12. u HUB387, dobro poznato mjesto za organizaciju vinskih edukacija!
Vinarija Edi Simčič prateći dugogodišnju porodičnu tradiciju proizvodi vrhunska vina.
Beskompromisna filozofija o proizvodnji biodinamičkih vina dovela je ovu vinariju u sami vrh, a njihova vina na stolove svjetski poznatih restorana.
Aleks ovaj put, dovodi i pojačanje - Jure Simčič - junior winemaker koji polako počinje preuzimati štafetu znanja i vještina u vinarstvu baš kako je i Aleks preuzeo štafetu od oca Edija.
Ovaj masterclass, nešto drukčiji od ostalih, donosi borbu čak 8 vinskih etiketa za ukuse naših gostiju.
Upoređujemo mirise, okuse i boju: Rebula vs. Rebula Fojana, Chardonnay Kozana vs. Chardonnay Fojana, Sauvignon vs. Sauvignon Fojana i na kraju vrhunac večeri, vrlo dobro poznati Duet vs. Duet Lex
Neka od ovih vina probali ste ranije, a ona iz linije Fojana i Kozana Single Vineyard posebno su zanimljiva jer ćete imati priliku naučiti o vinima koja se prave od grožđa iz samo jednog vinograda i ujedno su noviteti na našem tržištu.
Nakon edukativnog dijela, kao i obično, druženje sa gostima Aleks i Jure nastavit će u lounge dijelu HUB-a gdje ćete ih moći pitati sve što vas zanima.
Svakako ćete imati priliku i putem fotografija vidjeti kakva je bila amosfera, a do tada pripremite nepce, jer Fina Vina i Edi Simčič vinarija garantuju da slijede fine noći.
* * *
Naslovna fotografija: Marijan Močivnik
TEKST: Adelisa Mašić
Šljive su upravo u sezoni i teško je zamisliti bolji način da ih iskoristimo nego u sočnom desertu koji spaja jednostavnost i toplinu domaće kuhinje.
Hrskave mrvice, miris cimeta i sočno voće stvaraju kombinaciju kojoj je teško odoljeti, posebno u jesenjim danima kada tražimo nešto što grije i podsjeća na bakin sto.
Ono što ovaj recept čini posebnim jeste to što ne zahtijeva puno vremena ni komplikovane korake. Dovoljno je pripremiti tijesto, posuti ga šljivama i cimetom, a zatim završiti sve slojem prhkih mrvica.
Nakon pečenja, kuća će mirisati na spoj voća i maslaca, a svaki zalogaj donosi savršen balans slatkog i kiselkastog.
Kako se pravi?
Ovaj desert možete poslužiti topao uz kuglu sladoleda ili šlag, ali jednako je ukusan i sam. Idealno za popodnevnu pauzu, druženje s prijateljima ili kao slatki završetak vikenda.
Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba
Foto: @blairgreyx
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!