Fikus je jedna od najljepših biljki za kućni uzgoj i dekoraciju vašeg doma

INTERIJERI
8.5.2020.

Svaka sezona ima svoju trendi biljku koja unose dodatnu svježinu u prostor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pedesetim i 60-ima to je bila afrička ljubičica, 70-ima to je bio klorofit, u 80-ima i ranim 90-ima to je bio fikus, a 2000-ih glavni odabir za dekorisanje domova bile su mahovine u terarijima i staklenim posudama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo desetljeće, nesumnjivo, ponovo pripada fikusu.
Njegovo gusto složene grane i lišće daju estetski ugodan touch bilo kojoj sobi, a dodatni motiv da ova biljka postane dio vaše sobne botanike jeste činjenica da eliminiše toksine i pročišćiva zrak.
Kreira opuštajuću zonu te djeluje blagotvorno na nas.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @veronikamrl on

Dizajneri ih vole jer dolaze u različitim razmjerama, funkcionišu sa različitim stilovima od modernog do retro chica i čini se kako magično transformiraju bilo koju sobu. Možete ga smjestiti u najudaljeniji dio stana i opet, čitav prostor će odjednom zaživjeti. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tiffany Griffin Cameron (@tiffanygcameron) on

Kako biste vaš dom pretvorili u svoju malenu zelenu oazu važno je da znate da fikus voli puno svjetla i najviše mu odgovara mjesto gdje svjetlost pada odozgo.
Promotrite svoj interijer i razmislite gdje možete pozicionirati vaš fikus. Možete ga postaviti na niskom stalku ili na podu uz prozor, a ukoliko pratite Feng Šui pravila, fikus smjestite u desnoj zoni prostora kako bi imao pozitivan uticaj na vas, vaš dom i vaše ukućane. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by W rośliny! 🌿 (@wrosliny) on

Kada je briga o fikusu u pitanju, on zahtijeva u proljeće da se obilnije zalijeva mlakom vodom, a ljeti ga treba zaštititi od prejakog sunca.
Idealno vrijeme za zalijevanje bit će trenutak kada se tlo osuši na dubini od 2-3cm. Osim zalijevanja, morate ga čistiti i od prašine.
Postignite svjetlinu lišća brisanjem posebnom otopinom - u čašu vode dodajte dvije žlice majoneze. Prvo, obrišite listove ovom tekućinom, a zatim obrište čistom krpom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @yourgreenaddiction on

 

INTERIJERI , 8.5.2020.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

Ilda Lihić-Isović

Foto by:

@newdarlings

Podijeli:

Posljednje objavljeno