Ferrero torta: Čokoladni desert bez grižnje savjesti, a još se ne peče! Gdje je kecelja? - Bonjour.ba - bh.lifestyle mag...

Ferrero torta: Čokoladni desert bez grižnje savjesti, a još se ne peče! Gdje je kecelja?

Tekst:

Bonjour.ba, Promotivni članak

GOURMET
23.12.2024.

Ko kaže da zdrava slastica ne može biti i neodoljivo ukusna? Ova Ferrero torta je dokaz da itekako može!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Zaboravite na klasične torte Ferrero kreacija će vas oduševiti! Bogata, kremasta i puna okusa čokolade i lješnjaka, a pritom zdrava i bez pečenja. Savršena za sve ljubitelje čokolade koji žele uživati u slatkom zalogaju bez osjećaja krivnje.

 




Sastojci su ključ dobre torte!

Prva stvar koja oduševljava kod ove torte jeste njena savršeno kompaktna, bogata podloga. Kombinacija mljevenih Perfect Day lješnjaka i sočnih Perfect Day hurmi donosi prirodnu slatkoću, dok kakao prah dodaje dozu tamne, aromatične čokolade.

 



U središtu ove Ferrero čarolije nalazi se krema od prženih Perfect Day lješnjaka, indijskih oraščića i kokosovog mlijeka. Prženi lješnjaci su upravo ti koji donose prepoznatljiv okus dok indijski oraščići i kokosovo mlijeko daju kremastu teksturu.

 



Dodavanje otopljene tamne čokolade s najmanje 70% kakaa i prirodnog zaslađivača poput javorovog sirupa ili meda čini ovu kremu neodoljivom.

Šta je Ferrero torta bez elegantnog čokoladnog završetka? Preliv od tamne čokolade, obogaćen kokosovim uljem, stvara sjajni sloj koji se savršeno nadopunjuje sa sjeckanim Perfect Day lješnjacima za dekoraciju. Taj završni detalj daje torti luksuzan izgled koji će zadiviti svakoga ko je vidi, a još više onoga ko je proba.


Zašto ćete je praviti svima?

Ova torta nije samo ukusna već i zdravija alternativa tradicionalnim desertima. Perfect Day hurme i javorov sirup pružaju prirodnu slatkoću, dok tamna čokolada sa visokim procentom kakaa donosi antioksidanse i bogatstvo okusa. Perfect Day lješnjaci i indijski oraščići su puni zdravih masti, vitamina i minerala, čineći ovu tortu hranjivim užitkom.
 



Kombinacija sirovih i prženih sastojaka osigurava da okus bude bogat, dok se nutritivna vrijednost očuva. Bez rafiniranog šećera i s minimalno procesuiranim sastojcima, ova torta je idealan izbor za sve koji žele uživati u desertu bez kompromisa.


Priprema bez stresa

Iako zvuči luksuzno, priprema ove torte je jednostavna i brza. Bez pečenja i sa samo nekoliko ključnih koraka, može je napraviti svako – čak i oni s manje iskustva u kuhinji. Sve što vam treba je multipraktik, kvalitetni sastojci i malo strpljenja dok se torta hladi u frižideru.

Idemo vidjeti šta vam sve treba i cijelu pripremu!

 




Sastojci

Podloga

  • 150 g Perfect Day lješnjaka
  • 150 g Perfect Day hurmi (potopljenih 10 minuta u toploj vodi)
  • 2 kašike kakao praha
  • Prstohvat soli

Krema

  • 150 g Perfect Day lješnjaka (prženih, bez ljuske)
  • 150 g indijskih oraščića (potopljenih 4 sata i ispranih)
  • 200 ml kokosovog mlijeka
  • 150 g tamne čokolade (min. 70% kakaa)
  • 100 ml javorovog sirupa ili meda
  • 3 kašike kokosovog ulja
  • 2 kašike kakao praha
  • Prstohvat soli

Preliv

  • 120 g tamne čokolade
  • 1 kašika kokosovog ulja
  • Sjeckani lješnjaci za dekoraciju


Priprema

Podloga:
 U multipraktiku/blenderu sameljite Perfect Day lješnjake. Dodajte Perfect Day hurme, kakao prah i prstohvat soli. Blendajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Utisnite podlogu u kalup obložen papirom za pečenje i stavite u frižider.





Krema: Blendajte pržene Perfect Day lješnjake. Dodajte indijske oraščiće, kokosovo mlijeko, kakao prah, kokosovo ulje, javorov sirup i prstohvat soli. Blendajte dok smjesa ne postane glatka. Otopite čokoladu na pari i dodajte u kremu, zatim još jednom dobro izblendajte. Sipajte kremu preko podloge, poravnajte i stavite u zamrzivač na 3 - 4 sata.
 



Preliv: Otopite čokoladu s kokosovim uljem i prelijte preko torte. Ukrasite sjeckanim Perfect Day lješnjacima i vratite u frižider da se preliv stegne.

Serviranje: Izvadite tortu iz zamrzivača 10 -15 minuta prije posluživanja i uživajte u svakom zalogaju ove slatke kreacije.






Bez pečenja, bez komplikacija... samo puna čokoladna sreća. Isprobajte ovaj recept i uvjerite se sami!
 

* * *
Foto: Belma Halilović za Bonjour.ba

Povezani članci

Najpopularniji članci