TEKST: Bonjour.ba/PR
DATUM OBJAVE: 17.9.2024.
Večeras, 17. septembra u 20:00 sati u Sarajevskom Ratnom Teatru koncertom ansambla Strings Attached Sinfonietta, kojeg čine Belma Alić, Tamara Arsovski, Amra Dizdar i Aida Deljkić bit će otvoren prvi Female Art Rising festival, posvećen edukaciji, povezivanju i afirmaciji umjetnica iz Bosne i Hercegovine, regije i svijeta.
Pored muzičkog dijela programa, u večeri otvaranja, bit će uručena nagrada koju je ustanovio festival FAR i koja će se dodjeljivati za izrazit doprinos u različitim umjetničkim i aktivističkim poljima.
Prva dobitnica ove nagrade je historičarka umjetnosti i kustosica Dunja Blažević, nekadašnja direktorica Sarajevskog centra za savremenu umjetnost (SCCA). Pod okriljem SCCA uz Dunjino vodstvo nastali su neki od najznačajnijih umjetničkih projekata, izložbi i akcija u javnom prostoru, a koje su realizovali danas međunarodno priznati umjetnici i umjetnice iz Bosne i Hercegovine.
Angažman Dunje Blažević na polju savremene umjetnosti podrazumijeva višedecenijski kontinuitet, još od početka sedamdesetih godina kada je 10 godina vodila jednu od najvažnijih ustanova za promovisanje savremene umjetnosti, Studentski kulturni centar (SKC) u Beogradu. Potom je narednih deset godina, do 1991. kreirala emisije koje su emitovane na Beogradskoj televiziji (Petkom u 22, Druga umetnost i TV galerija), a koje su bile nesvakidašnji iskorak u predstavljanju umjetnosti u dotadašnjoj medijskoj praksi.
Dodjeljivanjem nagrade Female Art Rising festivala je dio duga prema ženama koje su nas vlastitim angažmanom na polju afirmacije ženskog autorstva i umjetnosti općenito, višestruko zadužile.
Nakon večeri otvaranja, program se narednog dana nastavlja u SARTR-u 11 sati kada će o književnosti i ukupnom umjetničkom djelovanju sa književnicom Lanom Bastašić razgovarati književnica Lejla Kalamujić. SARTR je jedna od ukupno četiri festivalske lokacije i osim na ovoj sceni festivalski sadržaji biće predstavljeni u Geothe institutu, kinu Meeting Point i u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.
U Muzeju će biti i otvorena izložba u 20:00 sati na kojoj će biti predstavljeni radovi dvadeset mladih umjetnika i umjetnica iz cijele Bosne i Hercegovine. Uz interdisciplinarni pristup i zastupljenost različitih umjetničkih vrsta i disciplina poput književnosti, filma te vizuelnih i primijenjenih umjetnosti. Ova izložba omogućit će uvid u savremene tokove u ovim oblastima, povezati mlade autore i autorice iz cijele zemlje, a prethodio joj je konkurs putem kojeg su umjentici/e odabrani.
Prvog dana festivala, u SARTR-u, publika će imati priliku prisustvovati Masterclassu Jasne Đuričić, koja je između ostalog nagrađena nagradom za najbolju evropsku glumicu koju dodjeljuje Evropska filmska akademija. Njeno predavanje pod nazivom „Tehničke vještine za pripremu uloge (fizički i psihološki pristupi) izazovi s kojima se suočavaju glumice i pritisak industrije“ moderirat će dramaturginja Asja Krsmanović.
Još jedan masterclass planiran je prvog dana, u 16:00 sati u SARTR-u, kada će kostimografkinja Lejla Hodžić govoriti o kreativnom procesu oblikovanja kostimografije.
Kompletan program festivala dostupan je na linku FAR PROGRAM kao i upute o procesu registracije za ulaz koji je slobodan.
Festival se završava 21. septembra a njegovu realizaciju su pomogli: Ambasada Švicarske, Rockefeller Brothers Fund, Federalno i Kantonalno ministarstvo kulture i sporta, Forum ZFD, Goethe Institut BiH, Sve su to vještice, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Magazin Gracija, Kutcha, udruženje Crvena, Werkstatt, Vina Brkić, 4 sobe gospođe Safije, Eti i Europlakat, Federalna TV, Radio Sarajevo i Radio Antena.
* * *
Foto: Pexels, PR
TEKST: Bonjour.ba
Mnogi mladi danas vjeruju da je kuhanje dugotrajan i komplikovan proces, rezervisan samo za one s ozbiljnim kulinarskim vještinama.
Istina je potpuno drugačija jer dovoljno je nekoliko svježih sastojaka i kašika pravog začina da na stolu imate jelo koje izgleda i miriše kao iz restorana.
Upravo to je pokazala kulinarska radionica uz chefa Mirana Karića, kreirana u saradnji Vegete i Bonjour.ba, gdje su gosti otkrili da je kuhanje ne samo strašno… dobro, već i strašno jednostavno uz Vegetu.
Na početku radionice goste su pozdravili predstavnik kompanije Podravka BiH, Haris Arnautović, direktor marketinga i Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba.
Haris Arnautović, direktor marketinga Podravka BiH
Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba i Miran Karić
U uvodnom obraćanju Haris je istaknuo kako Vegeta u Bosni i Hercegovini ima i posebnu emotivnu vrijednost, podsjetivši da je za njen razvoj zaslužna profesorica Zlata Bart, Travničanka čija je ideja promijenila kuhanje u cijelom regionu. Ana je, pak, naglasila važnost zajedničkog druženja i otkrivanja novih okusa, a oboje su na kraju „kašiku“ prepustili chefu Miranu Kariću da vodi ostatak kulinarske radionice.
Chef Miran Karić otkriva trikove jednostavnog kuhanja
Chef je odmah na početku razbio mit da su wokovi rezervisani za profesionalne kuhare. Kroz radionicu je pokazao kako se wok može pripremiti u nekoliko poteza: nasjeckati, ubaciti, začiniti i uživati. Svaki gost iskusio je da kulinarska magija ne zavisi od vještine, nego od inspiracije i pravih začina koji izvlače najbolje iz svakog jela.
Šta se desi kad prepustite kuhanje gostima ili ko je iznenadio chefa?
Okruženje je gostima dalo dodatni osjećaj opuštenosti. Nije se radilo o savršenoj tehnici, već o uživanju u kuhanju bez pritiska. U mirisu povrća i zvuku tave, gosti su shvatili da je cijeli proces zapravo vrlo jednostavan.
Umjesto takmičenja, radionica se pretvorila u opušteno druženje. Gosti su se kroz smijeh i spontane trenutke prepustili kuhanju, a svaki wok nosio je svoj šarm.
Neki su prvi put držali wok u rukama, drugi su već imali svoje trikove, ali svima je zajedničko bilo jedno: niko nije ostao gladan, a svi su imali razlog da se smiju. Upravo tada se vidjelo koliko Vegeta zna izvući najbolje iz svakog pokušaja i pretvoriti ga u dobar rezultat.
Dok je Maja Čengić Miralem s osmijehom pratila kako wok postaje zvijezda večeri, Ajla Kurtović i Zerina Suyabatmaz su otkrivale prve trikove uz miris povrća na tavi. Naida Kadić, Nikolina Sablić i Magdalena Paradžik unijele su dodatnu dozu energije u druženje.
Hajrudin Šišić pokazao je da mu wok nije nepoznanica, a Iman Karović se pobrinula da niko ne ostane gladan. Zajedno su činili šaroliku ekipu koja je najbolje dokazala da kuhanje, uz pravi začin, postaje igra.
Završni station otkrio je koliko se lako može prilagoditi svaki wok. Na kraju se pokazalo da nije važno da li ste tim riža ili tim nudle jer čim se umiješala kašika Vegete, sve je dobilo onaj strašno dobar okus.
Malo začina za uspomenu
Goste je na odlasku dočekalo malo iznenađenje, a to je poseban Vegeta poklon box kojeg čini Vegeta Original, Smoked i Sweet Chili kao podsjetnik da se strašno dobri trenuci iz radionice mogu ponoviti i kod kuće.
Za sve one koji vole okus, ali ne žele komplikacije, poruka je jednostavna: pokažite svoje najbolje uz Vegetu i otkrijte da je kuhanje strašno… dobro.
Posebnu energiju cijelom druženju dale su i fotografije s photowalla, gdje su gosti ostavili svoj pečat na danu ispunjenom strašno dobrim okusima i smijehom.
A pitate se kako su izgledala jela na kraju ili koja kombinacija je izazvala najviše smijeha? Sve to pogledajte u našem reels-u na Instagramu.
Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom
Produkcija: Bonjour.ba
Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba
Video: Marko Jovančić za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!