TEKST: Ana Rotim
DATUM OBJAVE: 3.4.2023.
Druženje s bliskim ljudima, sunce i omiljeni topli napitak – zvuči kao idilična uvertira u proljetnu sezonu kada ćemo sve više vremena provoditi na ugodnim terasama. Baš zato, istraživanje nekih novih lokacija postala je jedna od naših omiljenih aktivnosti posljednjih dana.
Stoga, ovih dana zalutali smo ulicama grada Mostara kako bismo zavirili na novu lokaciju gdje je otvoren drugi Fabrika coffee kafe. Naime, nakon što je početkom prethodne godine službeno otvorio vrata svog prvog kafea, ljubitelji toplih napitaka i prepoznatljivih okusa od sada mogu uživati i na još jednog adresi.

Ušuškan u prizemlju tržnog centra Rondo, ovaj kafe predstavlja ugodno mjesto za druženje tijekom cijele godine.
U razgovoru s našim uredništvom otkrili su nam Fabrika tim je podijelio „Došli smo na ideju tako što smo prepoznali da fali kafeterija u Mostaru – gradu u kojem je „nastalo ispijanje kafe“. Tokom cijele godine gotovo da nema trenutka, a da barem jedan strani gost nije u našem lokalu.
Zbog obima posla u jednom lokalu, došli smo do spoznaje da postoji dovoljno interesovanja i za još jednom poslovnicom, pa smo se odlučili upustiti u i tu avanturu. Uz to, treba napomenuti da tu ima mnogo IT, marketinških i drugih firmi. Pretpostavljamo da će tu mnogo ići naš coffee to go. Tako da mislimo da je to izuzetno dobra lokacija za nas.“

Pri našem upitu o konceptu Fabrika coffee, iz tima su nam odgovorili da je riječ o nešto drugačijem kafeu od onog što se trenutno nudi na domaćem tržištu. Riječ je o pomno odabranim vrstama kave u domaćoj proizvodnji zbog čega su postali jedini speciality shop na području Hercegovine.
„Fokusirali smo se isključivo na pravljenju kvalitetne i više različitih vrsta kafe, te kvalitetnog mjesta za okupljanje mladih, ali i drugih dobnih skupina. Jedini smo u Mostaru koji nudimo kafu sa bezlaktoznim mlijekom, kao i bezkofeinske kafe.“

Uz prepoznatljive napitke otkrili su nam da u ponudi možete pronaći salep, dalgonu, različite vrste čajeva koje naručuju od Kuće čaja, zatim ice coffee te da će posjetitelji uskoro moći uživati u okusima bubble tea napitka.
* * *
Foto: @lucija.photo, Fabrika Coffee
TEKST: Bonjour.ba
U samom centru Sarajeva, među ulicama koje još čuvaju dah prošlosti, smjestio se Kiren, restoran koji ne želi biti samo adresa za dobar obrok, već mali bijeg od svakodnevice.



To je onaj tip mjesta u kojem se ritam grada utiša, a topla svjetlost i mirisi iz kuhinje stvaraju atmosferu zbog koje poželite ostati duže nego što ste planirali.



Prirodni materijali, tople nijanse i svjetlost koja pada tačno tamo gdje treba čine da u Kirenu svaki kutak odiše idejom doma, ali u profinjenijem, modernijem smislu – dovoljno jednostavnom da se osjećate opušteno, a s dovoljno estetike da poželite zabilježiti trenutak.



A onda dolazi ono zbog čega se gosti vraćaju.
Kuhinja Kirena oslanja se na anatolijske i bh. korijene, ali ispričane savremenim jezikom. Ovo nije mjesto koje kopira tradiciju, nego je nadograđuje. Svaki začin ima svoju svrhu, svaki sos svoju ulogu, a svaki tanjir je fino izbalansiran između poznatog i neočekivanog. To je kuhinja koja nudi nostalgiju i iznenađenje u istom dahu.
Naša degustacija krenula je lagano, gotovo tiho, ali nezaboravno.


Prvo stiže kremasti hummus, jednostavan, a zavodljiv. Svilenkasta tekstura, suptilni začini i onaj trenutak u kojem spontano pomislite: „moram probati opet“. Minimalizam, ali bogat; lagan, ali upečatljiv.

Zatim dolaze Anatolian mini sarmice, male, uredne, potpuno drugačije. Tradicija u modernom formatu i taman toliko dobre da ih dijelite... ili ipak ne. Nestaju brže nego što stignete izgovoriti „još jednu“.

Potom Aegean style patlidžan, Egej u svom najnježnijem izdanju. Lagano, aromatično i vizualno toliko lijepo da je gotovo šteta narušiti prve utiske viljuškom.


Okusi Mediterana koji vam na trenutak izmjeste misli iz gradske užurbanosti.


A na kraju kralj među klasikama, jelo koje nosi cijeli potpis Kirena. Hünkar Beğendi: janjeće rame na dimljenom pireu od patlidžana sa zrelim kaşar sirom. Elegantno, bogato, upečatljivo. Jelo koje govori tiho, ali ostavlja snažan trag.



Zato se u Kirenu kaže da se ovdje ne dolazi samo na obrok. Dolazi se po doživljaj. Po priču. Po mir. Po trenutak koji ostaje.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!